Fellmanin pelto —
22 000 ihmisen elävä monumentti

Kaisa Salmen suurperformanssi Lahdessa 28.4.2013

1918_performanssi_lahti.jpg

Fellmanin pelto -taide-elokuvan esitykset viikolla 40!

Fellmanin_pelto_2.jpg

Huhtikuussa toteutettu huikea performanssi on merkittävässä osassa Kaisa Salmen tuoreessa Fellmanin pelto -taide-elokuvassa, joka kantaesitetään Lahden taidemuseossa viikolla 40.

Elokuva pyörii museossa 30.9.-6.10.2013 ma-pa klo 10-17, la-su klo 11-17.

pisteviiva.gif

Tietoa osallistujille >>

Performanssin ohjelma >>

Paneelikeskustelu 21.4.
Fellmanin pelto - traumahistoria ja nykypäivä >>

Fellmanin pelto -blogi >>

Mitä tapahtui Fellmanin pelloilla 1918? >>

facebook.jpg

Tykkäämällä saat ajantasaista tietoa tapahtumasta myös jatkossa >>

pisteviiva.gif

Suurperformanssi Lahdessa 28.4.2013

Kuvataiteilija Kaisa Salmi toteuttaa Lahden Fellmaninpuistossa (ent. Fellmanin kartanon pelto) 22 000 ihmisen yhteisöllisen performanssin sunnuntaina 28. huhtikuuta 2013. Taideteoksen toteuttamiseen tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia. Mukaan toivotaan sekä yhdistyksiä ja yhteisöjä että yksityisiä ihmisiä. Osallistuminen ei edellytä esiintymisosaamista, halu yhteiseen kokemukseen riittää.

Vaikka entinen Fellmanin kartanon pelto alueena viittaa sisällissodan loppuvaiheeseen, teoksen pyrkimyksenä on käsitellä sisällissotaa sekä kansallisena että kansainvälisenä tragediana ja puolueettomasti. Mukaan toivotaankin sodan molempien osapuolten jälkeläisiä.

Fellmanin pellolle koottiin huhti-toukokuussa 1918 punaisten läntisten joukkojen antautuessa yli 20 000 sotilaan ja siviilin vankileiri.  Vangit joutuivat viettämään pellolla lähes viikon ennen kuin siirtäminen Hennalan kasarmialueelle alkoi. Kaisa Salmen osallistavassa taideteoksessa toistetaan tämä tapahtuma nykyaikaisessa muodossa. Teos on sekä Suomessa että kansainvälisesti laajuudeltaan ja toteutustavaltaan ainutlaatuinen ja merkittävä.

Vapaaehtoisista performanssin osallistujista valitaan 120 apulaisohjaajaa, jotka auttavat performanssin koreografian ohjaamisessa. Yhteisöllisestä suurtapahtumasta kuvataan samalla taide-elokuva, joka kantaesitetään Lahden taidemuseossa syksyllä 2013.

Kuvataiteilija Kaisa Salmi

Kaisa Salmi tunnetaan huomiota herättäneistä ympäristötaideteoksistaan. Hän on esimerkiksi peittänyt Eduskuntatalon portaat ja Turun Tuomiokirkon edustan kukilla ja Helsingin Narinkkatorin muovijätteillä. Lahdessa toteutettava performanssi ja sen pohjalta syntyvä taide-elokuva kuuluvat myös Salmen tohtoriopintojen taiteelliseen työhön Aalto-yliopistossa.

Performanssityöryhmä ja yhteistyökumppanit

Teoksen toteutuksen työryhmään kuuluvat Kaisa Salmen lisäksi koreografi Hanna Brotherus, tuottaja Jenni Saario, kuraattoriharjoittelija Laura Kokkonen, tiedottaja Ville-Veikko Häkkä ja näyttelypäällikkö Ville-Matti Rautjoki. Performanssi ja siitä kuvattava taide-elokuva ovat osa Lahden taidemuseon vuoden 2013 ohjelmistoa. Yhteistyössä mukana ovat myös Lahden kaupungin Kulttuurikeskus, Lahti Region Oy ja Aalto-yliopisto.

Elokuvatyöryhmä

Performanssista kuvattavan taide-elokuvan työryhmään kuuluvat Kaisa Salmen lisäksi pääkuvaaja Heikki Färm, kuvaajina mm. Pietari Peltola, Juhani Haukka (sekä muu kuvausryhmä, jossa yhteensä 20 kameraa), apulaisohjaaja Anssi Pulkkinen, äänisuunnittelija Tuomas Skopa, leikkaajat Anne Lakanen ja Antti Jääskeläinen sekä lavastaja Markku Pätilä. Osatuottajana toimii Artlab Productions.

Performanssia ja elokuvaa tukevat

Suomen Kulttuurirahasto
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Samuel Huberin taidesäätiö

 

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.

Fellmanin pelto -tapahtuman virallinen suojelija

Presidentti Tarja Halonen

Tapahtuman kummit

Paavo Arhinmäki
Kulttuuri- ja urheiluministeri

Aki-Mauri Huhtinen
Maanpuolustuskorkeakoulun sotajohtamisen professori, filosofian tohtori

Tapani Kalliomäki
näyttelijä, Lahden kaupunginteatteri

Jyrki Myllyvirta
Lahden kaupunginjohtaja

Helena Ranta
oikeushammaslääkäri, professori

Ruben Stiller
toimittaja, juontaja

Jorma Uotinen
tanssija, laulaja, koreografi, professori


 

Fellmanin_pelto_esite_sivu.jpg

Lataa tapahtumaesite (PDF) >>

Lahden_taidemuseo_juliste_sivu.jpg

Lataa juliste (PDF) >>