Aleksandra Ionowa -kokoelma

Aleksandra Ionowa (s. 1899 Lahti, k. 1980 Lahti) on Suomen oloissa poikkeuksellinen mystikkotaiteilija. Ionowa toi taidettaan julki jo 1940-luvun lopulta lähtien, mutta virallinen taidemaailma ei häntä juurikaan tunne. Aleksandra Ionowaa on hankala asettaa minkään ismin tai aikalaistaiteen yhteyteen, sillä hänen kuvansa ovat hyvin poikkeuksellisia. Ionowa toimi Hilma af Klintin tavoin meediona, mutta hänen kuvansa ovat lähempänä informalistista taidetta, vaikka hän ei varsin eristäytyneen elämäntapansa vuoksi tuntenutkaan aikalaistaidetta. Teokset liittyvät tekijänsä teosofiseen maailmankatsomukseen ja uskoon kuvien parantavasta voimasta.

Ionowan taiteellinen kyky ja hänen käyttämänsä tekniikka kehittyivät asteittain, sen jälkeen kun hän oli saanut yhtäkkiä taiteen tekemisen lahjan heinäkuun 14. päivänä vuonna 1946. Alussa oli viivoja ja epämääräisiä kuvioita, jotka muutaman vuorokauden sisällä jäsentyivät hahmoiksi. Lyijykynä ja värikynät olivat kolmisen vuotta hänen työvälineinään. Pastellit tulivat mukaan vuonna 1949 ja myöhemmin vesivärit, guassit ja öljyvärit.

Vuonna 1975 Ionowa-Säätiön ja Lahden museo- ja taidelautakunnan välillä tehtiin sopimus, jonka perusteella Aleksandra Ionowan kokoelma talletettiin Lahden taidemuseoon. Laajaa, 1250 teosta käsittävää kokoelmaa on hoidettu yhteistyössä Ionowa-Seuran kanssa. Seura on järjestänyt aktiivisesti kokoelmasta näyttelyitä ja yleisötilaisuuksia eri puolilla Suomea. Seura on huolehtinut teosten konservoinnista ja kehystyksestä vuodesta 1994 alkaen lähinnä opetusministeriön rahoituksella.

ionowa_iso.jpg
Aleksandra Ionowa: Valkoinen Veljeskunta, 1955, öljy kankaalle

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon uusitusta pohjakerrostilasta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.

 

ionowa_1.jpg
Aleksandra Ionowa:
Väinö Aaltosen arvostelu taiteestani
1966
liitu paperille


ionowa_3.jpg
Aleksandra Ionowa:
Mestari
1952
värikynä paperille

ionowa_4.jpg
Aleksandra Ionowa:
Julkisuus
1963
guassi kankaalle