Hilkka Silvekoski -kokoelma

Kokoelma käsittää 216 teosta, Hilkka Silvekosken grafiikkaa ja piirustuksia vuosilta 1950-1971. Kokoelman talletti Lahden taidemuseoon taiteilijan veli, mikkeliläinen lainopin kandidaatti Pentti Silvekoski 10.10. 1977. Sen nykyinen omistaja on Silvekoski-säätiö, jonka Pentti Silvekoski oli perustanut vaalimaan sisaren ja hänen tuotantonsa muistoa. Pentti Silvekosken kuoleman jälkeen 1990 Lahden taiteilijaseura on hallinnoinut säätiötä. Säätiö on jakanut vuodesta 1994 lähtien lähes vuosittain stipendin lupaavalle nuorelle taiteilijalle.

Hilkka Silvekoski syntyi Viipurissa 24.1.1913, mutta karjalaisevakkona hänen tiensä johti Lahteen. Taiteilijana Silvekoski oli lähes itseoppinut. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Hämeenlinnassa 1948 ja Helsingissä 1949. Käytyään Aukusti Tuhkan taidegrafiikan kurssin vuosina 1950-51 hän keskittyi piirtämiseen ja grafiikan tekemiseen . Silvekoski kehittyi monien grafiikantekniikoiden osaajaksi; hänen tuotantonsa sisältää niin puupiirroksia, litografioita kuin metalligrafiikkaakin. Piirtäjänä Silvekoskea on joskus verrattu Picassoon: kuvat ovat syntyneet useimmiten yhdellä varmalla tussiviivalla.

Hilkka Silvekosken hienostuneelle, vähäeleiselle grafiikalle on ominaista elämänilon ja inhimillisen lämmön säteily. Teosten aiheina ovat usein naisfiguurit, joissa on herkkyyttä ja keveyttä, joskus taas ahdistavaa kiihkeyttä mutta usein myös huumoria. Lapset, usein pienet tytöt ja nuoret neidot, toistuvat useissa teoksissa, samoin metsän, kukkien ja ihmisten välinen yhteys. Silvekoski kertoi vuonna 1970 viimeisimmän teossarjansa lähtökohdasta: "Metsästä kaikki alkoi ja puiden rakkaudesta. Metsän henki on kaunis ja hyvä, sieltä on kotoisin runous, musiikki ja pienet linnut, myös voima ja hiljaisuus."

Silvekoski osallistui 1950- ja 1960-luvuilla aktiivisesti Lahden taideyhdistyksen ja taiteilijaseuran näyttelyihin sekä valtakunnallisiin Nuorten näyttelyihin, Suomen Taiteilijaseuran ja Suomen Taidegraafikoiden, Suomen Kuvataidejärjestöjen Keskusliiton näyttelyihin sekä Suomen Taideakatemian kolmivuotisnäyttelyihin. Hän oli mukana myös useissa Suomen taiteen näyttelyissä ulkomailla. Hilkka Silvekoski kuoli liikenneonnettomuudessa saamiinsa vammoihin 18.3.1972.

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.


silvekoski.jpg
Hilkka Silvekoski:
Aitaan nojaava tyttö
1960
piirustus