Hilkka Silvekoski -kokoelma

Kokoelma käsittää 216 teosta, Hilkka Silvekosken grafiikkaa ja piirustuksia vuosilta 1950-1971. Kokoelman talletti Lahden taidemuseoon taiteilijan veli, mikkeliläinen lainopin kandidaatti Pentti Silvekoski 10.10. 1977. Sen nykyinen omistaja on Silvekoski-säätiö, jonka Pentti Silvekoski oli perustanut vaalimaan sisaren ja hänen tuotantonsa muistoa. Pentti Silvekosken kuoleman jälkeen 1990 Lahden taiteilijaseura on hallinnoinut säätiötä. Säätiö on jakanut vuodesta 1994 lähtien lähes vuosittain stipendin lupaavalle nuorelle taiteilijalle.

Hilkka Silvekoski syntyi Viipurissa 24.1.1913, mutta karjalaisevakkona hänen tiensä johti Lahteen. Taiteilijana Silvekoski oli lähes itseoppinut. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Hämeenlinnassa 1948 ja Helsingissä 1949. Käytyään Aukusti Tuhkan taidegrafiikan kurssin vuosina 1950-51 hän keskittyi piirtämiseen ja grafiikan tekemiseen . Silvekoski kehittyi monien grafiikantekniikoiden osaajaksi; hänen tuotantonsa sisältää niin puupiirroksia, litografioita kuin metalligrafiikkaakin. Piirtäjänä Silvekoskea on joskus verrattu Picassoon: kuvat ovat syntyneet useimmiten yhdellä varmalla tussiviivalla.

Hilkka Silvekosken hienostuneelle, vähäeleiselle grafiikalle on ominaista elämänilon ja inhimillisen lämmön säteily. Teosten aiheina ovat usein naisfiguurit, joissa on herkkyyttä ja keveyttä, joskus taas ahdistavaa kiihkeyttä mutta usein myös huumoria. Lapset, usein pienet tytöt ja nuoret neidot, toistuvat useissa teoksissa, samoin metsän, kukkien ja ihmisten välinen yhteys. Silvekoski kertoi vuonna 1970 viimeisimmän teossarjansa lähtökohdasta: "Metsästä kaikki alkoi ja puiden rakkaudesta. Metsän henki on kaunis ja hyvä, sieltä on kotoisin runous, musiikki ja pienet linnut, myös voima ja hiljaisuus."

Silvekoski osallistui 1950- ja 1960-luvuilla aktiivisesti Lahden taideyhdistyksen ja taiteilijaseuran näyttelyihin sekä valtakunnallisiin Nuorten näyttelyihin, Suomen Taiteilijaseuran ja Suomen Taidegraafikoiden, Suomen Kuvataidejärjestöjen Keskusliiton näyttelyihin sekä Suomen Taideakatemian kolmivuotisnäyttelyihin. Hän oli mukana myös useissa Suomen taiteen näyttelyissä ulkomailla. Hilkka Silvekoski kuoli liikenneonnettomuudessa saamiinsa vammoihin 18.3.1972.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.


silvekoski.jpg
Hilkka Silvekoski:
Aitaan nojaava tyttö
1960
piirustus