Lanupuisto (1989-92)

Olavi Lanun Venetsian biennaaliin vuonna 1978 rakentama luontomiljöö, "Elämää suomalaismetsissä", on ollut lähtökohta ja alkusysäys taiteilijan koko myöhemmälle tuotannolle - myös Lahden Lanu-puistolle, joka sijaitsee Vesijärven ranta-alueella, Kariniemen mäellä, aivan Sibeliustalon läheisyydessä.

Kaupungin kulttuurilautakunta tilasi veistokset taiteilijalta. Ne valmistuivat nopeaan tahtiin, kolme teosta vuodessa, neljän vuoden aikana. Vuonna 1989 Kariniemen puiston luoteisrinteille nousivat Paju, Kanto ja Keko -nimiset teokset. Vuonna 1990 Harmaa tammikuu, Rankakasa ja Kaari, vuonna 1991 Kaksi kiveä, Tuki ja Iso kivi ja viimeisinä Hellä kivi, Läpi harmaan kiven ja Kiertynyt puu vuonna 1992.

Monen teoksen ensimmäinen versio on syntynyt taiteilijan kesäkodissa Punkaharjulla. Veistokset valettiin betoniin Renkomäen sorakuopassa. Työläässä ja raskaassa valuprosessissa Lanulla oli apuna Lahden taideinstituutin opiskelijoita. Vaikka jokainen veistos on itsenäinen taideteos, veistospuistosta muodostui kuitenkin ehjä ja yhtenäinen kokonaisuus.

Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään, jossa ne ovat ikään kuin osa luontoa. Ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja harmaa väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin. Ympäristötaiteena ne täyttävät omaperäisellä tavallaan julkisen taiteen perinteiset kriteerit: ne muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme. Kariniemen lehtometsän veistokset ovat viehättäneet kävijöitä positiivisuudellaan, oivalluksillaan, lämpimällä huumorilla ja herkkyydellään. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat niihin oman lisänsä.

Sama tematiikka on nähtävissä myös muissa Olavi Lanun tekemissä kaupunkiveistoksissa, mm. kaupunginteatterin edustalla sijaitsevassa Kivettymässä (1983), Rautatienkadun Lanun aukion Lehmuksessa (1985) sekä Mariankadun Paju-veistoksessa.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Ainopuiston teatteri esittää Äitee ja kilpasiskot

Esitykset Lahden Urheilukeskuksessa Karpalon kentällä 27.6.-7.7.2019. Esitysiltoina Hiihtomuseo on avoinna esityksen alkuun klo 18 saakka.

harmaa_tammikuu_iso.jpg