Lanupuisto (1989-92)

Olavi Lanun Venetsian biennaaliin vuonna 1978 rakentama luontomiljöö, "Elämää suomalaismetsissä", on ollut lähtökohta ja alkusysäys taiteilijan koko myöhemmälle tuotannolle - myös Lahden Lanu-puistolle, joka sijaitsee Vesijärven ranta-alueella, Kariniemen mäellä, aivan Sibeliustalon läheisyydessä.

Kaupungin kulttuurilautakunta tilasi veistokset taiteilijalta. Ne valmistuivat nopeaan tahtiin, kolme teosta vuodessa, neljän vuoden aikana. Vuonna 1989 Kariniemen puiston luoteisrinteille nousivat Paju, Kanto ja Keko -nimiset teokset. Vuonna 1990 Harmaa tammikuu, Rankakasa ja Kaari, vuonna 1991 Kaksi kiveä, Tuki ja Iso kivi ja viimeisinä Hellä kivi, Läpi harmaan kiven ja Kiertynyt puu vuonna 1992.

Monen teoksen ensimmäinen versio on syntynyt taiteilijan kesäkodissa Punkaharjulla. Veistokset valettiin betoniin Renkomäen sorakuopassa. Työläässä ja raskaassa valuprosessissa Lanulla oli apuna Lahden taideinstituutin opiskelijoita. Vaikka jokainen veistos on itsenäinen taideteos, veistospuistosta muodostui kuitenkin ehjä ja yhtenäinen kokonaisuus.

Luonnonpuiston teokset on sijoitettu metsään, jossa ne ovat ikään kuin osa luontoa. Ne on tarkoitettu löydettäväksi sattumalta. Veistosten pehmeä, pelkistetty muotokieli ja harmaa väritys auttavat niitä sulautumaan luontoon. Osa teoksista on saanut sammalpeitettä pinnalleen, mikä on ollut taiteilijan ajatuksenakin. Ympäristötaiteena ne täyttävät omaperäisellä tavallaan julkisen taiteen perinteiset kriteerit: ne muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme. Kariniemen lehtometsän veistokset ovat viehättäneet kävijöitä positiivisuudellaan, oivalluksillaan, lämpimällä huumorilla ja herkkyydellään. Vuodenaikojen vaihtelut tuovat niihin oman lisänsä.

Sama tematiikka on nähtävissä myös muissa Olavi Lanun tekemissä kaupunkiveistoksissa, mm. kaupunginteatterin edustalla sijaitsevassa Kivettymässä (1983), Rautatienkadun Lanun aukion Lehmuksessa (1985) sekä Mariankadun Paju-veistoksessa.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon pohjakerroksesta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.

harmaa_tammikuu_iso.jpg