Lahden taiteet ry:n kokoelma

Lahden Taiteet ry:n kokoelman 55 teosta edustavat lähinnä 1960- ja 1970-lukujen vaihteen kotimaista nykytaidetta. Teokset sijoitettiin alunperin kaupunginsairaalan tiloihin. Sairaalatoiminnan muututtua teoksia on palautunut takaisin taidemuseoon, ja niitä käytetään museon omassa näyttelytoiminnassa.

Lahden Taiteet ry oli eri alojen taiteilijoiden yhteenliittymä, joka järjesti kaupungissa kulttuuritilaisuuksia. Yhdistys toimi aktiivisesti vuosina 1969-73 ja sai tuolloin legendaarisen maineen. Yhdistyksen merkittävin aikaansaannos oli taidekokoelma, jonka kokoamisesta ja keräämisestä vastasi yhdistyksen puuhamies, taiteilija Olavi Lanu avustajanaan taiteilija Jorma Kardén. Taidehankintarahat saatiin lahtelaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä ja taiteilijat suostuivat myymään teoksiaan hyvin edulliseen hintaan. Näin kokoelmaan saatiin 47 teosta. Kokoelman taiteilijanimiä ovat mm. Göran Augustson, Juhani Harri, Mauno Hartman, Reino Hietanen, Kari Jylhä, Olavi Lanu, Esa Laurema, Raimo Kanerva, Kimmo Kaivanto, Paul Osipow, Ulla Rantanen, Sam Vanni, Risto Vilhunen. Yhdistys on myöhemmin kartuttanut kokoelmaa satunnaisesti, tällä hetkellä kokoelmassa on 55 teosta.

Kokoelma syntyi aikoinaan vastareaktiona taidemuseon silloisen museonjohtajan Jouko Tolvasen varovaiselle ja konservatiiviselle hankintapolitiikalle. Elettiin voimakkaiden taidekokeilujen aikaa ja taiteilijoiden joukossa heräsi ajatus koota itse edustava taidekokoelma pohjaksi uudelle modernin taiteen museolle. Museon johdon vaihtumisen jälkeen kokoelma talletettiin vuonna 1973 taidemuseoon.

100 askelta Lahdessa -näyttely avattu

Tervetuloa Historiallisen museon Suomi100-juhlavuoden näyttelyyn!

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä" on avautunut

Hiihtomuseon uusi perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.

vanni.jpg
Sam Vanni: