Mauno Hartmanin kokoelma

Vuonna 1993 kuvanveistäjä, professori Mauno Hartman teki Lahden kaupungin kanssa talletussopimuksen, jonka mukaan noin 300 hänen teostaan - veistoksia, maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa - siirtyi Lahden taidemuseon hoitoon. Taiteilijan menehdyttyä vuonna 2017, päätti perikunta lahjoittaa kokoelman Lahden taidemuseolle. Kokoelman teoksia on ollut esillä esimerkiksi taiteilijan laajassa retrospektiivisessä näyttelyssä Lahden Sibeliustalossa kesällä 2005. Osa teoksista on myös pysyvästi esillä Sibeliustalossa. 

Hollolassa asuva Mauno Hartman on tehnyt mittavan, uran puunveistäjänä. Hartmanin tuotanto on hyvin suomalaista, sillä onhan pääosassa suomalaisille rakas hirsi. Vanha hirsi herättää monenlaisia mielikuvia: se on lämmintä, arvokasta, arvoituksellista. Se on kuin viesti vuosikymmenten takaa toisenlaisesta Suomesta. Hartman on tavoittanut töillään jotain suomalaisuuden ytimestä. Hän ei kuitenkaan tee perinteistä, esittävää tai kansallisromanttista taidetta, vaan hänen työnsä ovat abstrakteja, usein monumentaalisia tilateoksia.

Mauno Hartman syntyi Turussa 5.7.1930. Turun maisemat ja saaristo tulivat jo varhaislapsuudessa hyvin rakkaiksi Hartmanille, sillä perhe vietti paljon aikaa saaristossa. Armeijassa ollessaan Hän innostui taiteen tekemisestä ja pyrki 20-vuotiaana Helsinkiin Ateneumiin, jossa opiskeli vuosina 1950-1954. Opiskelujen jälkeen Hartman lähti kolmeksi vuodeksi ulkomaille: Italiaan, Perugian yliopistoon ja Venetsian taideakatemiaan, josta käsin hän teki matkoja Kreikkaan, Egyptiin ja Lähi-itään. Matkat antoivat hänelle näkökulmaa maailman taiteeseen ja saivat hänet myös pohtimaan omaa taidettaan uudella tavalla.

Suomeen palattuaan Hartman etsi omaa linjaansa, joka avautui hänelle välähdyksenomaisesti: Vuonna 1960 hän näki Turussa, kuinka vanhaa puutaloa purettiin. Rakennuksesta oli jäljellä enää pelkkä hirsirakenne ja kattotuolit hirsien päällä. Tuo abstrakti muoto vaikutti Hartmaniin voimakkaasti, ja hän tajusi löytäneensä oman tapansa tehdä. Hartman on käyttänyt teoksissaan siitä lähtien vanhaa hirttä. Hän ei suunnittele teoksiaan etukäteen vaan etenee materiaalin ehdoilla. Veistosten liitokset ja salvokset on tehty vanhoja, perinteisiä menetelmiä käyttäen tapituksilla ja kiiloilla.

Eräs kohokohta Hartmanin uralla oli lavasteiden luominen säveltäjä Joonas Kokkosen oopperaan Viimeiset kiusaukset, joka kertoo Paavo Ruotsalaisesta. Lavasteiksi tulivat Hartmanin valmiit teokset, jotka palvelivat hyvin abstrakteina muotoina eri käyttötarkoituksia. Oopperasta tuli suuri menestys, ja se pääsi kiertueelle Eurooppaan ja Amerikkaan.

Suurten hirsikonstruktioiden lisäksi Hartman on tehnyt myös pienimuotoisempia teoksia, joiden tekemiseen taiteilija on viime vuosina keskittynyt. Näiden teosten materiaali on usein löytynyt suoraan luonnosta. Oksarakenteet saattavat tuoda mieleen kalastajien vanhat pyydykset, merrat ja reet. Ruokoveistosten materiaali ja aiheet ovat löytyneet Nauvosta, Turun saaristosta. Saarellaan Nauvossa Hartman tekee myös paljon maalauksia ja piirustuksia.

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.


bysantti_iv.jpg
Mauno Hartman:
Bysantti V
1985
puu/lehtikulta


festivo.jpg
Mauno Hartman:
Festivo
1987
sekatekniikka