Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelma

Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelmat perustettiin virallisesti vuonna 1945. Kokoelman perusta, noin 500 piirustusta, oli luotu lähes yksinomaan lahjoitusten turvin. Kokoelmia on vuosien myötä kartutettu niin, että se käsittää tällä hetkellä 1530 piirustusta lähes 300 taiteilijalta.
Suomen Taidepiirtäjäin Liitto oli perustettu jo vuonna 1933 ja yhtenä sen tavoitteena oli ryhtyä keräämään piirustuksia pysyväksi kokoelmaksi. Suunnitelma toteutui kuitenkin vasta sotien jälkeen, kun tehtävään valittu toimikunta laati ohjelman ja säännöt itsenäisen kokoelmasäätiön perustamiseksi. Toimikunta lähetti taiteilijoiden omaisille, liiton ulkopuolisille taiteilijoille ja liiton jäsenille kirjelmän, jossa kerrottiin kokoelman tarkoituksesta ja esitettiin pyyntö lähettää piirustuksia valittavaksi ja lahjoitettavaksi kokoelmaan. Piirustuksia tarjottiin lähes tuhat, joista toimikunta hyväksyi noin viisisataa. Kokoelmien perusta oli näin luotu lahjoituksin, myöhemmin sitä kartutettiin pääasiallisesti ostoin. Käyttövaroja säätiö sai aluksi Taidepiirtäjäin Liitolta ja myöhemmin, vuoteen 1977 saakka, opetusministeriöltä.

rimmin_iita.jpg
Akseli Gallen-Kallela: Rimmin Iita, 1891, lyijykynä paperille

Kokoelmiin kerättiin ainoastaan piirustuksia: vapaita, lopullisia piirustuksia, kuvituspiirustuksia, pilapiirroksia ja karikatyyrejä, luonnoksia ja croquispiirustuksia, väritettyjäkin teoksia, mikäli niitä voitiin pitää piirustuksia eikä maalauksina. Nykyisin tekniikoiden rajat ovat väljentyneet ja sekoittuneet mutta kokoelmaan voidaan liittää piirustuksiksi katsottavia teoksia.

Kokoelman sijoitus oli pitkään pulmallinen. Aluksi teoksia säilytettiin Helsingin yliopiston piirustuslaitoksen suojissa, kunnes ne vuodesta 1961 lähtien talletettiin Lahden taidemuseoon. Vuonna 1982 Grafia ry, joka jatkoi Suomen Taidepiirtäjäin Liiton toimintaa, lahjoitti tämän taidehistoriallisesti arvokkaan piirustuskokoelman Lahden taidemuseolle.

Kokoelman vanhimmat työt ovat 1800-luvulta, R.W. Ekmanista, Fanny Churbergista ja Johan Knutsonista alkaen. Hugo Simbergiltä on kokoelmassa 33 piirustusta, sekä itsenäisiksi katsottavia taideteoksia että luonnoksia taiteilijan symbolistisiin maalauksiin, mm. luonnollista kokoa oleva hiilipiirrosluonnos Tampereen tuomiokirkon 'Kuoleman puutarha' -freskoon.

Septem-ryhmän taiteilijat ovat hyvin edustettuna kokoelmassa, samoin useat Marraskuun ryhmän jäsenet. Esimerkkinä mainittakoon A.W. Finchin luonnoskirja, Ragnar Ekelundin18 hiilipiirustuksen sarja, myös Marcus Collinin monivivahteinen piirtäjän taito välittyy kokoelman teoksista. 1920-1930-lukujen piirtäjiä on runsaasti kokoelmassa mm. Ilmari Kaijala, Erik Wasström, Antti Favén, Hans Björklind, Signe Hammarsten-Jansson, Toivo Vikstedt ja Rudolf Koivu. Nuorempaan kuvittajapolveen kuuluvat Erkki Tarttu, Tapio Tapiovaara, Maija Karma, Tove Jansson, Kari Suomalainen ja Henrik Tikkanen.

1950-luvulla taiteilijat piirsivät paljon: nousevaa abstraktismia ja Prisma-ryhmää edustavat kokoelmassa mm. Sam Vanni, Gösta Diehl ja Unto Pusa - Sven Grönvallin vahvat piirustukset taas heijastelevat Lokakuun ryhmän ekspressionismia. Ole Kandelin, Harry Henriksson, Helge Dahlman, Aarre Heinonen, Tapani Raittila, Juhani Linnovaara ovat luoneet persoonallisen ilmaisun, vaikka nojaavat klassiseen piirtäjäntaitoon.

Taidegraafikoille piirtäminen on luontainen ilmaisukeino, niinpä kokoelmassa on monen graafikkona uransa luoneen taiteilijan teoksia: Ina Collianderin, Tuulikki Pietilän, Ulla Rantasen, Raimo Kanervan, Pentti Kaskipuron, Helmi Kuusen, Pentti Lumikankaan, Ernst Mether-Borgströmin, Simo Hannulan varhaisia piirustuksia.

Nykypiirustuksia museo on hankkinut resurssiensa mukaan, kokoelmasta löytyy mm. Jan Kenneth Weckmanin, Silja Rantasen ja Kuutti Lavosen teoksia. Nuorten taiteilijoiden joukossa on lukuisia erinomaisia piirtäjiä ja tekijöitä, joiden tuotannossa piirustus on itsenäinen, ilmaisuvoimainen ja keskeinen tekniikka. Näiden taiteilijoiden teoksilla museo pyrkii kartuttamaan kokoelmaa mahdollisuuksien mukaan.

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.


sant_angela.jpg
Kuutti Lavonen:
Sant' Angela
2004
mustaliitu ja pastelli paperille

nylund.jpg
Ilmari Nylund:
Juustila
1944
piirustus

shalin.jpg
Teodor Schalin:
Puistoa VIII
1934