koskela_logo_2.gif

4xKOSKELA

Matti Koskela, Juha Koskela, Kimmo Koskela ja Ilkka Koskela
12.9. - 12.10.2008

Lahden taidemuseossa 12.9. - 12.10. esillä ollut Matti, Juha, Kimmo ja Ilkka Koskelan näyttely 4xKOSKELA esitteli monipuolisesti kuvataidetta, korumuotoilua, valokuva- ja mediataidetta sekä teollista muotoilua. Kuvataiteilija, professori Matti Koskela on taiteilijaperheen isä. Matin pojista Juha on koulutukseltaan kultaseppä, Kimmo mediataiteilija ja Ilkka muotoilija. Yhteisnäyttelyssä oli esillä kunkin neljän tekijän viimeisintä tuotantoa, jota on täydennetty vanhemmilla omilla suosikeilla.

Lahtelaisella Matti Koskelalla (s. 1933) on vuonna 2008 tuplasti syytä juhlaan. Marraskuussa taiteilija täyttää 75 vuotta, minkä lisäksi debyyttinäyttelystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Matti Koskelalta näyttelyssä nähtiin 2000-luvun puolella syntyneitä guassi- ja akryylimaalauksia sekä grafiikkaa.

Juha Koskela (s. 1957) on ammatiltaan muotoilija ja kultaseppä MFA. Hän opiskeli ja työskenteli Yhdysvalloissa 1980- ja 90-luvuilla, minkä johdosta hänestä kehittyi yksi harvoista Anticlastic Raising -nimisen jalometallin muokkaustekniikan todellisista taitajista ja kehittäjistä maailmassa. 1990-luvun lopulla Juha Koskela liittyi Union Design -ryhmään, joka on Helsingissä toimiva nykyaikainen kultaseppien ateljeetyöpaja. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Isossakyrössä Pohjanmaalla. Näyttelyssä oli esillä hänen kullasta, hopeasta ja titaanista valmistettuja korujaan.

Kimmo Koskela (s. 1960) on valmistunut valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 1983. Hän on uransa aikana tehnyt aktiivisesti yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa. Kimmo Koskelan laaja tuotanto koostuu elokuva- ja videoteoksista, mediataiteesta ja installaatioista sekä näyttämöteoksista ja performansseista. Nykyisin hän toimii mediataiteilijana, kuvaajana, ohjaajana ja tuottajana Helsingissä. Hänen näyttelyteoksensa koostuivat videoinstallaatiosta sekä valokuvasarjasta.

Ilkka Koskela (s 1963) on valmistunut 1992 Taideteollisesta korkeakoulusta muotoilijaksi. Hänen töissään arkipäivästä löydetyt ideat kehittyvät suuriksi huonekaluiksi: tähti ja piippu -aiheet muuttuvat tuoleiksi, nastasta syntyy pyörivä istuin ja mäyräkoirasta muotoilija on venyttänyt pitkän penkin. Viime aikoina Ilkka Koskela on keskittynyt erityisesti valaisinten suunnitteluun, joita nähtiin tässäkin näyttelyssä.

4xKOSKELA-näyttely kokosi taiteilijaperheen osaajat saman kokonaisuuden ääreen. Näyttelyn yhteydessä julkistettiin lisäksi värikäs 4xKoskela-julkaisu, joka esittelee kaikkien neljän taiteilijan uraa ja tuotantoa.

 

koskela_kuula.jpg
Ilkka Koskela: Kuula-valaisin, 2004

koskela_punatulkku.jpg
Kimmo Koskela: videoteoksesta "Punatulkku", 2008

koskela_matti.jpg
Matti Koskela: Omaggio A Paolo Uccello, 2000, guassi

koskela_veistos.jpg
Juha Koskela: Veistos, 2000, hopea ja niobium