aatetta_banneri_pieni.gif

Aatetta jaloa ja tunteen paloa
Julistemuseon uusia hankintoja

Lahden taidemuseossa 24.6. - 31.8.2008

Lahden taidemuseon ja Julistemuseon kesä 2008 oli täynnä aatetta jaloa ja tunteen paloa. Kesän julistenäyttely koottiin uusimmista Julistemuseoon lahjoitetuista ja ostetuista kokoelmista. Näitä ovat Alma Median, Aleksander Lindebergin ja japanilaisen Seiichiro Ueharan lahjoittamat kokoelmat sekä Nupposen perikunnalta hankittu julistekokoelma, joka täydentää Oskari Nupposen jo julistemuseossa olevaa aineistoa.

Alma Median kokoelma koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kivipainossa 1910 - 40-luvuilla painetuista julisteista. Näiden joukossa on useita suomalaisen julistetaiteen klassikoita, muun muassa Jorma Suhosen, Carolus Lindbergin ja Aarno Karimon julisteita. Kokoelma lahjoitettiin Lahteen vuonna 2005.

Aleksander Lindeberg, joka on syntynyt Etelä-Venäjällä Donin Rostovissa vuonna 1917, lahjoitti koko tuotantonsa Lahden julistemuseolle. Kokoelma koostuu noin sadasta painotuotteesta, ja se sisältää muun muassa Lindebergin Mainos Taucherilla ja Liikemainonnassa suunnittelemia julisteita, ständejä, lehtimainoksia ja muuta mainontaan liittyvää materiaalia, joka on suunniteltu 1940 - 60-luvuilla. Materiaali edustaa laadukasta suomalaista sodan jälkeistä, hiljaisesti suostuttelevaa ja käsityönä tehtyä mainontaa.

aatetta_tuntematon.jpg
Tuntematon: Yusaku seki/Chiisagata-gun, japanilainen kivipiirros 1910,
Seiichiro Ueharan kokoelma

Seiichiro Uehara on japanilainen julisteiden keräilijä, joka halusi lahjoittaa osan kokoelmistaan Lahteen. Julistemuseo sai nyt ensimmäisen kerran kokoelmiinsa vanhempaa japanilaista julistetaidetta. Kokoelman julisteet on tehty japanilaisella litografiatekniikalla ja vanhin näistä on painettu 1890-luvulla.

Lahdessa säilytetään Oskari Nupposen kokoelmaa, johon kuuluu useita keskeisiä suomalaisia julisteita, muun muassa Einari Vehmaksen vuonna 1929 suunnittelema Tulenkantajat-juliste ja Jorma Suhosen harvemmin nähtyä 1940-luvun julistetuotantoa.

aatetta_lindeberg.jpg
Aleksander Lindeberg: Pectus Fazer, 1950-luku, offset
Aleksander Lindebergin kokoelma

100 askelta Lahdessa -näyttely avattu

Tervetuloa Historiallisen museon Suomi100-juhlavuoden näyttelyyn!

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä"

Hiihtomuseon perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.