AIKA ON LAHDEN

Taiteen kertomaa 110 vuoden ajalta

29.5.-19.9.2015

 

Lahden taidemuseon kesänäyttely ja kaupungin 110-vuotisjuhlanäyttely on kiinnostava katsaus museon kokoelmiin vuodesta 1905 alkaen aina 2010-luvulle saakka.

Näyttelyn punaisena lankana on kertomus kaupungin kasvusta ja kehityksestä taiteen välityksellä. Kuvakavalkadi alkaa Lahtea ja Vesijärveä kuvaavilla maalauksilla eri vuosikymmeniltä. Väinö Hämäläisen Lahden markkinoita kuvaavat teokset 1920-luvun alusta ovat tämän osion vanhimpia.

 

Hmlinen_Lahden_markkinat.jpg

 Väinö Hämäläinen: Markkinat, 1921, öljy.

Entisestä Viipurin taidemuseosta saadut teokset ovat Lahden taidemuseon vanhinta ja arvokkainta osaa. Viipuri-kokoelman saaminen Lahteen oli samalla alkusysäys Lahden taidemuseon perustamiselle vuonna 1950.  Tällä hetkellä taidemuseon kokoelmissa on 7 000 teosta, joiden joukosta on nostettu esiin taiteilijoita ja heidän teoksiaan yhdeltätoista eri vuosikymmeneltä.

Taiteen murros näkyy erityisesti sotien jälkeen syntyneessä taiteessa, ja kansainväliset virtaukset tulivat voimalla ”maaseudun” taiteeseenkin 1960-luvulta lähtien. Kun Lahteen muutti sotien jälkeen muutama taidekoulutuksen saanut taiteilija, he ryhtyivät opettamaan intohimoisesti taiteen tekemiseen suhtautuvia harrastajia, joista moni loi sittemmin uran kuvataiteilijana. Päijät-Hämeen taiteilijakunta on laajentunut ja ammattimaistunut erityisesti 1970-luvun puolivälin jälkeen Taidekoulun (nykyisen Taideinstituutin) perustamisen myötä.  

  Heikker_ltma_834.jpg

Markus Heikkerö: Churning of the Sea, 1995-97, öljy.

Toisessa sivugalleriassa on valikoima veistoksia eri vuosikymmeniltä. Taidemuseo on toiminut koko olemassaolonsa ajan pienissä tiloissa, mikä on asettanut rajoituksia myös teosten koolle ja materiaaleillekin. Isompia veistoksia on hankittu harvakseltaan ja vasta viime vuosikymmeninä. Veistosgallerian teemana on luonto ja eläimet, ja sen suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon museon pienimmät kävijät.  Toisessa galleriahuoneessa on esillä valikoima museon grafiikankokoelmasta.  Taidemuseolla on laadukas grafiikkakokoelma ja sen selkärankana on kaupungissa vallinnut vahva grafiikan tekemisen perinne.

Lanu_Kanto.jpg

Juha Tanhua: Sarjasta Lanu-puisto, 2012, valokuva / mustesuihkutuloste, liimattu puulle.