Alpo Jaakola - maalauksia
Teuvo Ypyä - veistoksia

21.2.-22.3.2009

Lahden taidemuseon vuoden 2009 avausnäyttely esitteli "Loimaan shamaanin" professori, kuvataiteilija Alpo Jaakolan maalauksia sekä kemiläisen kultaseppämestarin, kuvanveistäjä Teuvo Ypyän veistoksia. Näyttelyssä Jaakolan töistä suurin osa oli yksityisomistuksessa olevia, aikaisemmin harvoin näyttelyissä esillä olleita teoksia pääosin 1960 - 90-luvuilta. Myös Ypyän tuotantoa esiteltiin nyt ensimmäistä kertaa laajemmin Lahdessa.

jaakola_omakuvahuonona.jpg
Alpo Jaakola: Omakuva huonona, 1991, akryyli kovalevylle
yksityiskokoelma

Alpo Jaakola (1929 - 1997) oli samanaikaisesti niin kuvanveistäjä, taidemaalari kuin kirjailijakin. Jaakolan varhaistuotannossa on vahvasti surrealistisia sävyjä ja teosten herkkä viivankäyttö kertoo taiteilijan luontaisista piirtäjänlahjoista. Myöhemmin Jaakola kiinnostui taiteen eri aika- ja tyylikausista, mikä heijastui myös hänen teostensa ilmaisuun ja tekniikkaan. Jaakolan maalaukset hehkuvat väreissä ja pursuavat moniselitteisiä yksityiskohtia. Teosten pääroolissa ovat ihminen ja luonto, mutta myös eläimet, uskonnollisuus ja tuonpuoleinen. Jaakola oli sielultaan mystikko ja pohdiskelija. Hänen loppukauden maalauksensa ovat vahvasti shamaanihenkisiä, jopa groteskeja.

jaakola_sotaanlahto.jpg
Alpo Jaakola: Sota, 1973, akryyli kovalevylle
Liisa ja Reijo Jorosen kokoelma

Näyttely esitteli myös kemiläisen Teuvo Ypyän (s. 1955) uusimpia veistoksia. Ypyä valmistui kultasepäksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1980 ja toimi pitkään perustamansa Kemin Jalokivigallerian johtajana. 1990-luvun puolivälissä hän jäi vapaaksi taiteilijaksi ja on siitä lähtien tehnyt hienostuneita, mutta sanomaltaan vahvoja veistoksia.

Alpo Jaakolan ja Teuvo Ypyän näyttely oli esillä vuoden 2008 lopulla Seinäjoen Taidehallissa, ja Lahden jälkeen se siirtyi Tornioon Aineen taidemuseoon.

ypya_galaxy_teksti.jpg
Teuvo Ypyä: osa teoksesta Galaxyt, 2003-08