minkkinen_banneri_2.jpg

Arno Rafael Minkkinen
Suomen kuvat - Homework

3.4. - 31.5.2009

Mukana myös: Stefan Bremer, Elina Brotherus, Veli Granö, Aino Kannisto, Keijo Kansonen, Kimmo Koskela, Raakel Kuukka, Timo Laaksonen, Jorma Puranen ja Pekka Turunen.

Valokuvataiteen ystäville Lahden taidemuseon kevät tarjosi vaikuttavan kokonaisuuden "Suomen kuvat - Homework", jonka pääosassa oli suomalais-yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Arno Rafael Minkkinen (s. 1945). Suomessa syntynyt ja Yhdysvaltoihin vuonna 1951 muuttanut Minkkinen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia valokuvataiteilijoita, jonka ura palkittiin mm. vuonna 2006 Valtion valokuvataiteen palkinnolla. Minkkisen teoksia on maailman johtavien nykytaiteen museoiden kokoelmissa kuten Museum of Modern Artissa New Yorkissa, Centre Pompidoussa ja Musée d'Art Modernessa Pariisissa sekä Metropolitan Museum of Photographyssa Tokiossa. Nykyisin Andoverissa Massachusettsissa asuva taiteilija yhdistelee mustavalkoisissa kuvissaan omaa alastonta vartaloaan ja ympäröivää, usein suomalaista luontoa. Minkkisen manipuloimattomat kuvat ällistyttävät kekseliäisyydellään ja luonnonkauneudellaan.

minkkinen_kivi.jpg
Arno Rafael Minkkinen: Kivisaari, Hirvensalmi, Finland, 2007

Minkkinen tunnetaan myös legendaarisena opettajana. Suomessa hän on opettanut mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Lahden muotoiluinstituutissa. Tällä hetkellä hän toimii Massachusetts Lowell -yliopistossa taiteen professorina ja Taideteollisessa korkeakoulussa dosenttina.

Lahden taidemuseon näyttelyssä nähtiin teoksia myös Minkkisen entisiltä oppilailta, jotka edustavat suomalaisen valokuvauksen huippua. Näyttelyssä oli esillä Stefan Bremerin, Elina Brotheruksen, Veli Granön, Aino Kanniston, Keijo Kansosen, Raakel Kuukan, Timo Laaksosen, Jorma Purasen ja Pekka Turusen opiskeluaikaisia teoksia sekä uudempaa tuotantoa. Kimmo Koskelan tuottama ja ohjaama, vuonna 1996 valmistunut, dokumenttielokuva "Still Not There" valotti näyttelyssä omalta osaltaan Minkkisen työskentelytapoja ja taiteellisia lähtökohtia.

minkkinen_cathedral.jpg
Arno Rafael Minkkinen: Cathedral of the Three Saints, Vilnius, Lithuania, 2007

Suomen kuvat - Homework tarjoaa kattavan leikkauksen Arno Rafael Minkkisen tuotannosta 1970-luvun alusta vuoteen 2008 saakka. Näyttelyn taustoja selvitellään tarkemmin myös viime vuoden keväällä ilmestyneessä Like Kustannus Oy kustantamassa "Arno Rafael Minkkinen, Suomen kuvat - Homework, The Finnish Photographs 1973 to 2008" -julkaisussa. Teoksessa Minkkinen kertoo esikuvistaan Suomen taiteen historiassa ja siitä, mitä hän on itse oppinut näiltä kymmeneltä entiseltä oppilaaltaan.

minkkinen_nude.jpg
Arno Rafael Minkkinen: Nude Descending a Staircase, Rockport, Maine, 2005

Yhteistyössä: Lahden valokuvataide ry