muotka_logo.gif

Collection Muotka -näyttely esitteli vuosina 1982 - 2003 Hollolan Pyhäniemen kartanon näyttelyisäntänä toimineen Heikki Tuomisen yksityiskokoelman.Kun Tuominen kohtasi ensimmäistä kertaa lapinkoiransa seitsemän vuotta sitten, hän ihmetteli sen nimen alkuperää. Silloin hän ei tiennyt Muotkan tarkoittavan suuren tunturiryhmän nimeä Lapissa. Pian tämän jälkeen Tuominen päätti, että jos hän joskus tekee julkaisun vuosien varrella hankkimastaan taiteesta, nimeksi kokonaisuudelle tulee Collection Muotka.

Kokoelmasta kertovan Muotka-kirjan ohella teokset pääsivät mieluisalle näyttämölle, Tuomisen kotikaupungin Lahden taidemuseoon. Näyttelyn teoksista noin puolet ovat olleet aikanaan esillä Pyhäniemen kartanon kesänäyttelyissä Hollolassa. Yli sadan teoksen kokonaisuuteen kuului parikymmentä kookkaampaa työtä ja lisämausteena hieman vanhempaa taidetta, mm. kolme Tuomisen sukulaismiehen Wilho Sjöströmin (1873 - 1944) maalausta hänen parhaalta kaudeltaan. Lisäksi näyttelyssä nähtiin huoneellinen uudempaa ulkomaista grafiikkaa.

Ensimmäinen, vuonna 1982 hankittu merkittävämpi teos Reino Hietasen kollaasi "Puut" (1982) on Tuomisen kestosuosikki. Kokoelman helmiä ovat myös hankinnat viime keväältä: Juhani Harrin esinekollaasi "Sommitelma takilla" (1976) ja Wilho Sjöströmin maalaus "Höyrylaiva Seinellä" (1913).

Näyttelyn yhteydessä julkaistussa Muotka-kirjassa esitellään yli 60 kokoelman teosta kuvin ja sanoin. Näyttelyvierailla oli lisäksi mahdollisuus osallistua "Kiinnostavin teos" -äänestykseen. Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kuusi metalligrafiikan vedosta.