eko_logo.gif

Ekolandia — vihreiden muotojen maa

Lahden taidemuseossa 3.2.-27.5.2012

Ekolandia oli Lahden taidemuseon sisään rakennettu pienoismaailma. Se ei ollut kuitenkaan tavallinen keskus asukkaineen ja palveluineen vaan paremminkin rypäs visioita ja mahdollisuuksia, jotka pyörivät luonnonmukaisen muotoilun ja kuvataiteen ympärillä. Ekolandian ytimen muodostivat eri tavalla ekologista ajattelua ja tulevaisuutta luotaavat tilalliset kokonaisuudet ja yksittäiset teokset. Mutta miltä tulevaisuus näyttää? Näyttääkö se hyvältä vai tulisiko meidän omilla teoillamme vaikuttaa horisontin väreihin ja muotoihin?

halso_1.jpg
Ilkka Halso: Talo puutarhalla - harvoin tarjolla, 2011

Neljä kuvataiteilijaa ja neljämuotoilijaryhmää tarttuivat aiheeseen ja muodostivat omat "maanosansa" Ekolandian sisälle. Ekolandian kuvataiteilijoita olivat kuvataiteilija Petri Ala-Maunus (s. 1970); valokuvataiteilija Ilkka Halso (s. 1965); kuvanveistäjä, kuvataiteilija Kaarina Kaikkonen (s. 1952) ja kuvanveistäjä, kuvataiteilija Anni Rapinoja (s. 1949). Näyttelyarkkitehtuurista vastasi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin Muotoilun koulutusohjelma, joka tuotti myös osan näyttelyteoksista. Muotoilua näyttelyssä edustivat lisäksi iam design Oy, muotoilutoimisto Järvi & Ruoho ja Musta Design Oy. Näyttelyvalaistuksen muotoili valosuunnittelija Heli Nikunen.

Näyttely loi uusia, ajatuksia herättäviä näkökulmia kulutusyhteiskuntaan ja ihmisen asemaan osana maapallon kiertoa. Näyttelyssä saattoi kohdata muun muassa kaiken materiaalin kierrätyskoneen, suunnattoman luontovaraston, kokoon taiteiltavan olohuoneen, toimistopapereille piirretyn paratiisimaiseman, vaatteista koostetun valaisinasetelman ja paljon muuta. Työpajatilassa yleisöllä oli mahdollisuus päästää luovuutensa valloilleen ja muotoilla oman kierrätyskorunsa, jotka luonnollisesti olivat "Made in Ekolandia".

jarvi_ja_ruoho.jpg
KENNO tuoli(t): Design Heikki Ruoho |
KASAA hylly: design Teemu Järvi | TAITA säilytin: design Teemu Järvi

 

wdc_lahti.jpg


Näyttely kuului World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmistoon.


Näyttelyarkkitehtuuri

Erja Heinonen, Maiju Eliisa Koskela, Liisa Poskiparta, Anneli Suihkonen ja Ida Thompson Coon


Valosuunnittelu

Heli Nikunen


Näyttelyn graafinen ilme

Musta Design Oy


Ekolandian yhteistyökumppanit

demill.gif

 

kierratyskeskus.gif


lamk.gif


pinenta.gif


seu.gif


valopaa.gif