Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti

puisto_1.jpg
Kuva: Titus Verhe

Taiteilija Kaisa Salmen ohjaama Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti keräsi tuhansia osallistujia Lahden Fellmaninpuistoon sunnuntaina 28.4.2013. Tapahtuma oli osa Lahden taidemuseon vuoden 2013 ohjelmistoa. Tunnin kestävän osallistavan performanssin aikana yleisö pääsi keskutelemaan, laulamaan, huutamaan ja liikkumaan Koreografi Hanna Brotheruksen ja Kaisa Salmen ohjaamana. Lisäksi yleisön joukossa liikkeitä opastivat myös lukuisat apuohjaajat omilla korokkeillaan. Kaisa Salmen ja Teemu Mäen kirjoittamat tekstiosuudet lausuivat Suvi-Sini Peltola, Tapani Kalliomäki, Eeva Ristkari ja Jarkko Mikkola.

puisto_2.jpg

Performanssin lopuksi esitettiin uusi versio Ranskan kansallislaulusta Marseljeesista. Nyt nimi oli Uusi aika -marseljeesi ja sanat Heikki Salon. Yleisön kanssa yhdessä kappaleen esittivät Mari Hautaniemi, Kaisa Korhonen, Mikko Kuustonen, Mikael Saari ja Margit Tuokko. Laulua säesti Hannu Kellan johtama haitari- ja jousiorkesteri.

Kuvataiteilija Kaisa Salmi

Kaisa Salmi tunnetaan huomiota herättäneistä ympäristötaideteoksistaan. Hän on esimerkiksi peittänyt Eduskuntatalon portaat ja Turun Tuomiokirkon edustan kukilla ja Helsingin Narinkkatorin muovijätteillä. Lahdessa toteutettava performanssi ja sen pohjalta syntynyt taide-elokuva kuuluvat myös Salmen tohtoriopintojen taiteelliseen työhön Aalto-yliopistossa.

Performanssityöryhmä ja yhteistyökumppanit

Teoksen toteutuksen työryhmään kuuluivat Kaisa Salmen lisäksi koreografi Hanna Brotherus, tuottaja Jenni Saario, kuraattoriharjoittelija Laura Kokkonen, tiedottaja Ville-Veikko Häkkä ja näyttelypäällikkö Ville-Matti Rautjoki. Performanssi ja siitä kuvattava taide-elokuva olivat osa Lahden taidemuseon vuoden 2013 ohjelmistoa. Yhteistyössä mukana olivat myös Lahden kaupungin Kulttuurikeskus, Lahti Region Oy ja Aalto-yliopisto.

Elokuvatyöryhmä

Taiteellinen suunnittelu, ohjaus ja käsikirjoitus: Kaisa Salmi
Apulaisohjaaja: Anssi Pulkkinen
Pääkuvaaja: Heikki Färm
Lavastus: Markku Pätilä
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Leikkaus: Heikki-Pekka Vaara
Pääosissa: Timo Hurme, Pekka T. Rajala, Suvi-Sini Peltola, Tapani Kalliomäki ja Aino Niiranen

Performanssia ja elokuvaa tukivat

Suomen Kulttuurirahasto
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Samuel Huberin taidesäätiö
Lahden kaupungin Sivistystoimiala

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.