Julistemuseo 40 vuotta

Lahden taidemuseo 6.2.–9.5.2015

cocorico_pieni.jpg

Théophile Steinlen (Ranska): Cocorico, 1899

Lahden Julistemuseon perustamisesta tulee 2015 täyteen pyöreät 40 vuotta. Lahden taidemuseoon levittäytyvässä juhlanäyttelyssä esitellään kattavasti museon kokoelmia, joihin kuuluu nykyään noin 71 000 painotuotetta. Näyttelyssä on mukana legendaarisia mainosjulisteita, kuten Aleksader Lindebergin Fazerille suunnittelemat iloiset eläinaiheet ja Elannon myymälämainokset. Ulkomaisesta materiaalista esille pääsevät muun muassa vanhat japanilaiset julisteet, keskieurooppalaiset matkailujulisteet ja ranskalaiset art noveau -julisteet. Ajallisesti näyttelyn painotuotteet sijoittuvat 1800-luvun lopulta 1960-luvun alkuun.

fazer_pieni.jpg

Aleksander Lindeberg: Fazer Eucalyptus, 1950-luku

Oman näyttelyosionsa muodostaa Tribute to Kari -kokonaisuus, joka kunnioittaa julistemuseon pitkäaikaisen tutkijan Kari Savolaisen työtä julistetaiteen parissa. Kokonaisuuden julisteet ovat suunnitelleet graafiset muotoilijat Kari Piippo, Hilppa Hyrkäs, Pekka Loiri, Patrik Typpö, Kiia Beilinsson, Esa Ojala, Kirsi Kukkurainen, Jussi Karjalainen, Aimo Katajamäki ja Alexander Faldin.

Julistemuseo perustettiin vuonna 1975, jolloin järjestettiin myös ensimmäinen julistebiennale. Suureksi kansainväliseksi julistetapahtumaksi noussut Lahden kansainvälinen julistebiennale muuttui 2014 lähtien joka kolmas vuosi järjestettäväksi julistetriennaleksi. Seuraava julistetriennale järjestetään 2017.

Julistemuseossa tehty pitkäjännitteinen työ on vuosien myötä tuottanut tuloksia, sillä lahjoitusten ja talletusten määrä on moninkertaistunut. Suuria lahjoitettuja, talletettuja tai ostettuja kokoelmia ovat muun muassa WSOY:n, Kulutusosuuskuntien Keskusliiton (KK), Elannon, Osuuskunta Suomen Messujen, Svenska centralarkivetin, Alma Median, Oskar Nupposen, Wäinö Palmqvistin, Otavan ja Kirmo Mikkolan kokoelmat. Huomattavia ulkomaisista julisteista koostuvia kokonaisuuksia ovat Kulturzentrum der DDR:n lahjoittama, Lahden taidemuseossa esillä ollut ranskalaisen Grapus-ryhmän, samoin taidemuseossa esitelty macaolaisen ja kiinalaisen julistetaiteen, Seiichiro Ueharan sekä Poznanin kansallismuseon kanssa vaihdettu kokoelma. Graafisten muotoilijoiden omasta tuotannosta koostuvia ja Lahteen lahjoitettuja kokonaisuuksia ovat muun muassa Tapani Aartomaan, Aleksander Lindebergin, Herbie Kastemaan, Erkki Ruuhisen, Pekka Nissisen ja Teemu Lipastin kokoelmat.

Julisteiden lisäksi museon kokoelmissa on etikettejä, ex libriksiä ja taidepainojäljennöksiä. Materiaalista kolmasosa on ulkomaista alkuperää. Julisteiden joukossa on kaupallisia, sosiaalisia ja aatteellisia sekä kulttuurijulisteita. Vanhimpia ulkomaisia julisteita ovat ranskalaiset art nouveau -julisteet 1800-luvun lopusta ja vanhin suomalainen juliste on Åbo Nya Ångfartygs-bolag -juliste vuodelta 1852.