sarjakuvataidetta.gif

Näyttelyn taiteilijat:
Mikko Aspa, Anke Feuchtenberger (Saksa), Alvar Gullichsen, Matti Hagelberg, Markus Heikkerö, Matti Helenius, Kristian Huitula, Solja Järvenpää, Anssi Kasitonni, Kaisa Leka, Roy Lichtenstein (USA), Leo Lindsten, Leo Niemi, Ville Pirinen, Ville Ranta, Jenni Rope, Kaj Stenvall, Ville Tietäväinen, Jukka Tilus, Jupu Tolonen, Katja Tukiainen ja Marko Turunen.

Lahden taidemuseon Kuvia ja kuplia -näyttely täyttää museon sarjakuvamaisesta taiteesta ja nykysarjakuvasta. Näyttelyssä esitellään sarjakuvamaisen taiteen klassikoita, kuten yhdysvaltalaisen poptaiteilijan Roy Lichtensteinin sarjakuvaruuduista mukailtuja serigrafioita, Alvar Gullichsenin Bonk-taidetta ja Kaj Stenvallin ankka-teoksia. Myös nykysarjakuva on vahvasti esillä. Mukana on mm. saksalaisen Anke Feuchtenbergerin tuotantoa, suomalaisista taas esille on nostettu erityisesti nuoria sarjakuvataiteilijoita eri puolilta maata.

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa koulutetaan sarjakuvapiirtäjiä, joten kaupunkia voidaan pitää eräänlaisena sarjakuvakaupunkina. Ei siis ihme, että paikkakunnalla vaikuttaa useita alan taiteilijoita. Moni tunnettu tekijä on myös lähtöisin tästä kaupungista. Lahtelaista nykysarjakuvaa näyttelyssä edustavat viisi nuorta taiteilijaa (Mikko Aspa, Solja Järvenpää, Jukka Tilus, Jupu Tolonen ja Marko Turunen), jotka ovat toteuttaneet museon aulatilan seinälle 6-ruutuisen tarinan. Sarjakuvan viimeinen ruutu on ideoitu näyttelyn avajaisissa, yleisön ehdotusten perusteella.

Kuvia ja kuplia -näyttelyn anti koostuu suoraan seinäpinnoille maalatuista sarjakuva-aiheista, maalauksista, veistoksista, grafiikasta, sarjakuvaoriginaaleista ja animaatiofilmeistä. Myös sankareita löytyy laidasta laitaan: Mustanaamiosta Pecos Billiin, Väinämöisestä Kekkoseen ja aina avaruushirviöihin saakka. Näyttelyn päätteeksi voi istahtaa lukunurkkaukseen selailemaan museokaupassa myynnissä olevia sarjakuvajulkaisuja.

Näyttelyyn liittyy myös kaiken ikäisille sarjakuvista kiinnostuneille tarkoitettuja työpajoja, jotka toteutetaan huhtikuussa viikoilla 15 ja 16. Työpajojen vetäjinä toimivat lahtelaiset sarjakuvapiirtäjät.

feuchtenberger.jpg

Anke Feuchtenberger:
Berliner Zimmer
2005
(yksityiskohta sarjakuvasta)