MAUNO HARTMAN:

SIBELIUSTALOSSA
26.6.  10.8.2015
MA PE 9 16

Professori Mauno Hartman on tehnyt mittavan uran puuveistäjänä ja modernin suomalaisen kuvanveiston uudistajana. Hän täyttää tänä kesänä 85 vuotta ja samalla hänen taiteilijauransa alkamisesta on kulunut yli 60 vuotta. Merkkipäivän johdosta Mauno Hartman järjestää yhdessä Lahden taidemuseon ja Sibeliustalon kanssa retrospektiivisen näyttelyn Sibeliustaloon, jossa näyttely levittäytyy Metsähalliin ja Puusepän Verstaaseen. Juhlanäyttely liittyy Sibeliustalon 15-vuotisjuhlaan. Näyttelyä on lisäksi tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Mauno Hartman: Pyhäpuu, 1978, puu.
Kuva: Hanna Suihko.

Mauno Hartman syntyi Turussa 5.7.1930. Hän valmistui Ateneumista vuonna 1954, jonka jälkeen hän lähti kolmeksi vuodeksi ulkomaille. Hartman opiskeli Italiassa Perugiassa ja Venetsiassa sekä teki matkoja Kreikkaan, Egyptiin ja Lähi-Itään. Matkat antoivat hänelle näkökulmaa maailman taiteeseen ja saivat hänet myös pohtimaan omaa taidettaan uudella tavalla.

Mauno Hartman: Riemuriihi I (sarjasta Viimeiset kiusaukset), 1969 - 1971, puu.
Kuva: Hanna Suihko.

Suomeen palattuaan Hartman etsi omaa linjaansa, joka avautui hänelle välähdyksenomaisesti. Vuonna 1960 hän näki Turussa, kuinka vanhaa puutaloa purettiin. Rakennuksesta oli jäljellä enää pelkkä hirsirakenne ja kattotuolit hirsien päällä. Tuo abstrakti muoto vaikutti Hartmaniin voimakkaasti, ja hän tajusi löytäneensä oman tapansa tehdä. Hartman on käyttänyt teoksissaan siitä lähtien vanhaa hirttä. Hän ei suunnittele teoksiaan etukäteen vaan etenee materiaalin ehdoilla. Veistosten liitokset on tehty vanhoilla, perinteisillä menetelmillä, salvoksia, tapituksia ja kiiloja käyttäen.

Mauno Hartman: Länsilounas II, 1994, puu.
Kuva: Hanna Suihko.

Eräs kohokohta Hartmanin uralla oli lavasteiden luominen säveltäjä Joonas Kokkosen oopperaan Viimeiset kiusaukset, joka kertoo Paavo Ruotsalaisesta. Lavasteiksi tulivat Hartmanin valmiit teokset, jotka palvelivat hyvin abstrakteina muotoina eri käyttötarkoituksia. Oopperasta tuli suuri menestys, ja se pääsi kiertueelle Eurooppaan ja Amerikkaan. Oopperan lavastukseen kuuluneista veistoksista kuusi on mukana näyttelyssä.

verkkoon_IMG_8904.jpg

Mauno Hartman: Ore Vecchio VIII, 1979, puu ja lehtikulta.
Kuva: Hanna Suihko.

Mauno Hartmanin veistostuotanto on hyvin suomalaista, sillä onhan pääosassa suomalaisille rakas hirsi. Vanha hirsi herättää meissä monenlaisia mielikuvia: se on lämmintä, arvokasta ja jollain tavalla arvoituksellista. Se on kuin viesti vuosikymmenten takaa toisenlaisesta Suomesta. Hartman on tavoittanut töillään jotain suomalaisuuden ytimestä. Hän ei kuitenkaan tee perinteistä, esittävää, kansallisromanttista taidetta, vaan hänen työnsä ovat abstrakteja, usein monumentaalisia tilateoksia. Näyttelyn teokset ovat Mauno Hartmanin omista kokoelmista sekä talletuskokoelmasta, jonka taiteilija on deponoinut Lahden kaupunginmuseolle.

verkkoon_IMG_8952.jpg

Mauno Hartman: Koivukylä I-III, 2005, maalattu puu.
Kuva: Hanna Suihko.

Juhlanäyttelyn teoksista vanhin on vuodelta 1963 ja uusimmat vuodelta 2015. Saarellaan Nauvossa, Turun saaristossa, Hartman tekee paljon maalauksia ja piirustuksia. Viimeisten neljän vuoden aikana Hartman on tehnyt nelisenkymmentä isoa maalausta, joista useimmat on tehty sekatekniikalla ja niissä on käytetty luonnonmateriaaleja. Maalaukset ovat usein kolmiulotteisia ja niiden nimissä on viittauksia Sibeliuksen musiikkiin. Puu on myös nimittäjä, joka yhdistää taiteilijan tuotannon ja Sibeliustalon toisiinsa.

2014-07-04_15_01_03.jpg
Mauno Hartman Nauvossa 4.7.2014.
Kuva: Pirkko Hartman.