Menkäämme elokuviin!
– suomalaisia elokuvajulisteita mykkäfilmistä Aki Kaurismäkeen

Lahden taidemuseo 12.10.2012–20.1.2013

Kaikille elokuvien ja julisteiden ystäville Lahden taidemuseon syksy tarjosi mielenkiintoisen kokonaisuuden. Menkäämme elokuviin! -näyttely oli kunnianosoitus suomalaiselle elokuvalle ja julistetaiteelle. Kuinka moni muistaa vielä Suomisen perheen kasvokavalkadin tai Ansan ja Taunon ikimuistoiset kohtaukset ruispellolla?

menkaamme_1.jpg

Lahden Julistemuseon kokoama näyttely koostui elokuvajulisteista ja käsiohjelmista, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Elokuvajulisteiden ulkoasuun vaikutti alusta alkaen eniten valokuva, jota alettiin käyttää elokuvajulisteissa ja käsiohjelmissa jo 1900-luvun alussa. 1930-luvulla valokuvaa hyödyntävä fotomontaasitekniikka muutti suomalaisen elokuvajulisteen ulkoasun täysin. Piirretyistä ja tekstiin pohjautuvista kotimaisista elokuvajulisteista luovuttiin melkein kokonaan. 1930-luvun elokuvajulisteet olivat aluksi uudenaikaisia ja innovatiivisia. Vaikka elokuvajulisteet alkoivat uudistua maailmalla 1950-luvulta lähtien, suomalaiset suunnittelijat tukeutuivat tuttuun ja turvalliseen tähtikulttiin. Vasta 1960-luku toi uusia tuulia suomalaiseen elokuvajulisteeseen: julisteen sisältö tukeutui verbaaliseen tai elokuvan sisällöstä kertovaan kuvailmaisuun.

Näyttelyn tuorein juliste oli suunniteltu Aki Kaurismäen Le Havre -elokuvaan vuonna 2011. Näyttelyssä on mukana Kaurismäen kotimaisiin ensi-iltoihin suunniteltuja elokuvajulisteita ja niiden englanninkielisiä, ulkomaiseen levitykseen tarkoitettuja painotuotteita. Lisäksi Kaurismäen elokuvajulisteita on saatu näyttelyyn niistä maista, joissa hänen elokuviaan on esitetty. Menkäämme elokuviin! -näyttelyssä oli yhteensä 197 elokuvajulistetta. Julisteiden lisäksi mukana oli myös liikkuvaa kuvaa, näytteitä suomalaisista elokuvaklassikoista.

Näyttelyn yhteistyötahoja olivat Lahden Julistemuseo, Suomen elokuvasäätiö, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Sputnik Oy, Jarmo Raitio ja Jyväskylän maakunta-arkisto.

Näyttelyyn liittyi luentosarja ja yhteistyössä Kino Iiriksen kanssa toteutettava Aki Kaurismäen tuotantoa esittelevä elokuvasarja.