Onnenpäiviä

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin
Kuvataiteen koulutusohjelman opinnäytetyönäyttely
6.-29.5.2011

Taiteilijat: Jyri Ala-Ruona, Pavel Ekrias, Susanna Haavisto, Suvi Härkönen, Eeva Jauhiainen, Topi Juntunen, Taru Kallio, Kirsi Karppinen, Mari Kasurinen, Mikko Lyytinen, Olli Niskanen, Anni-Leena Raasu, Jenni E. Sormunen ja Lasse Ursin

Automaattisesti piirtäviä taidekoneita, läpsiviä veistoksia ja poltettua maalauspintaa - kaikkea tätä ja paljon muuta oli esillä Lahden Taideinstituutin Onnenpäiviä-näyttelyssä. Taideinstituutista valmistuvien kuvataiteilijoiden opinnäytetöiden näyttely esitteli 14 lahjakasta tekijää ja tämän hetken tuoreinta nykytaidetta. Näyttelyssä taiteilijaa ja taidetta määriteltiin uudelleen maalauksen, kuvanveiston, grafiikan ja installaation keinoin. Taiteilijoiden kädenjälki vaihtelee väriä ampuvasta vesipyssystä herkästi aistivan siveltimen kautta taidetta tehtaileviin koneisiin.

ursin_sivu.jpg
Lasse Ursin: yksityiskohta teoksesta Juurijalkaisia

Onnenpäiviä-näyttelyn nuoret tekijät ovat vahvasti läsnä taiteen nykyhetkessä. Materiaalisuus ja eri aisteihin perustuvat havainnot painottuvat tuntuvasti näyttelyn teoksissa, ehkäpä vastakohtana virtuaaliselle elämäntavallemme. Teoksissa nostetaan esiin yhteisömme rakenteita ja ihanteita, yksilön identiteettikysymyksiä sekä rationaalisen ja absurdin yhteentörmäyksiä. Teoksissa tarkastellaan yksilön asemaa nostalgian, maagisen realismin ja groteskin huumorin kautta.

juntunen_sivu.jpg
Topi Juntunen: Shook Ones

Näyttelyn teokset kuuluivat keväällä 2011 valmistuvien kuvataiteilijoiden opintoihin, osaksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin nelivuotista kuvataiteen koulutusohjelmaa. Nuoret olivat valinneet maalaustaiteen, taidegrafiikan, kuvanveiston ja muu-taiteen joukosta oman suuntautumisvaihtoehtonsa.