Pop - Rauha - Rakkaus
60- ja 70-lukujen ilmiöitä

25.10.2008 - 8.2.2009

prr_hendrix.jpg

Lahden taidemuseon vuoden 2008 päänäyttelyssä Pop - Rauha - Rakkaus eläydyttiin legendaaristen 1960- ja 70-lukujen ilmiöihin kuvataiteen, populaarikulttuurin, arkkitehtuurin ja arjen esineiden kautta. Hippiliike, kokeileva taide, yhteiskunnallinen aktiivisuus, muoti ja uudenlainen rakentaminen muuttivat tuolloin radikaalisti yhteiskuntaa. Pop - Rauha - Rakkaus -näyttelyssä päästiin aikamatkalle psykedelian, vapaan rakkauden ja yhteiskunnallisen heräämisen vuosikymmenille.

Näyttely esitteli 1960- ja 70-lukujen kokeilevaa taidetta. Mukana oli yhdysvaltalaisen Andy Warholin teosten lisäksi suomalaisen poptaiteen klassikkoja, motorisoitua valokineettistä taidetta ja yhteiskunnallisesti kantaa ottavia teoksia. Esillä oli maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia.

prr_warhol.jpg
Andy Warhol: Jacqueline Kennedy II, 1966, serigrafia

Minkälaista oli olla nuori hippi 1970-luvulla? Teemaan sukellettiin mm. harvinaisen yksityiskokoelman kautta. Hippikulttuuriin eläydyttiin pukeutumisen, koriste-esineiden, julisteiden ja levynkansien välityksellä.

Taideteollisuutta ja ajan muotoilua oli laajasti esillä näyttelyssä. Mukana oli Marimekon kankaita ja vaatteita sekä Vuokon asusteita, Eero Aarnion klassikkokalusteita sekä mm. Kaj Franckin, Ristomatti Ratian, Timo Sarpanevan ja Tapio Wirkkalan suunnittelemia koriste- ja käyttöesineitä.

prr_yleiskuva_1.jpg

Arkkitehtuuria käsiteltiin Lahden näkökulmasta. Ajan valokuvat kertoivat lähiöiden synnystä, nuorison kohtaamispaikoista sekä asumistarpeiden mukaan muuntuvasta Domino-talosta.

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin värikkäästi kuvitettu Pop - Rauha - Rakkaus -teos. Näyttelyn aikana järjestettiin lisäksi neliosainen luentosarja sekä 60- ja 70-lukujen klassikkoelokuvia esittelevä 7-osainen teemasarja, joka toteutettiin yhteistyössä Elokuvateatteri Kino Iiriksen kanssa.

Näyttelytyöryhmä
Maija-Riitta Kallio, Riitta Niskanen, Ville-Matti Rautjoki, Kari Savolainen, Päivi Siikaniemi, Juha Vuorinen ja Minna Välimäki

Näyttelyarkkitehtuuri
Minna Välimäki