punahilkka_logo.gif

tukiainen_1.jpg

Punahilkka

Lahden taidemuseossa 11.2.-25.4.2011

Kaarina Alsta, Anna-Liisa Hakkarainen, Petra Innanen, Pirkko Lepistö, Stiina Saaristo, Heli Tuhkanen ja Katja Tukiainen

Seitsemän taiteilijaa, kaikki naisia. Kaikilla on tarinoita kerrottavanaan, omalla tyylillään ja tavallaan. Tämä oli taidehistorioitsija Satu Itkosen kuratoiman Punahilkka-näyttelyn lähtökohta.

Näyttelyn nimi, Punahilkka, löytyi Petra Innasen animaatiosta, aikuisille tehdystä Grimmin klassikkosadun uustulkinnasta. Nimi sopii myös ulottuvuuksiin ja teemoihin, jotka yhdistävät näyttelyn taiteilijoita: naiseus, satumaisuus, värikkyys, kertovuus ja tarinallisuus, viattomuuden ja vaaran yhdistelmät. Ja tärkeimpänä: lupaus onnellisesta lopusta. Sadun Punahilkka ei ole oppinut varomaan pahaa, ja satua on luettu myös nuoren tytön matkana omaan itseensä ja sisäisen maailmansa mörköihin sekä kasvuna seksuaalisuuteen, naiseksi.

saaristo_monster.jpg
Stiina Saaristo: yksityiskohta teoksesta Ein kleines Monster I

Vaikka satu ei anna armoa pahantekijälle, uskaltavat Punahilkan taiteilijat - kukin omalla erityisellä tyylillään - uskoa onnelliseen loppuun. Se johtuu ehkä halusta ymmärtää toista ihmistä kuin myös viisaan ja suvaitsevan huumorin sävyttämästä suhteesta kuvattaviin aiheisiin ja myös itseen taiteilijana. Useissa teoksissa katsojaa haastetaan lapsenuskoiseen katsomiseen, leikkiin ja eläytymiseen.

alsta_1.jpg
Kaarina Alsta: Mitä kello on?, 2006, öljy kankaalle

Punahilkka-näyttely oli esillä Oulun taidemuseossa kesällä 2010 kuuden taiteilijan voimin; Lahteen kutsuttiin mukaan myös Heli Tuhkanen. Osa Lahdessa nähtävistä teoksista oli uusia, näyttelyyn varta vasten valmistettuja.

tukiainen_maalaa.jpg
Katja Tukiainen viimeistelemässä maalausinstalaatiotaan.