roku_vai_poppari_banneri_netti.jpg

Roku vai poppari?

Lahtelaista nuorisokulttuuria 1965-75
Lahden taidemuseossa ja Suomen Moottoripyörämuseossa
7.2.-21.5.2014


tivol_2i.jpg
Kuva: Matti Salmi

Lahden taidemuseon Roku vai poppari? -näyttely oli nostalgiamatka lahtelaiseen 1960- ja 70-luvun taitteen nuoriso- ja jengielämään sekä yleisesti liehuvien lahkeiden sekä minien ja mikrojen aikakauteen. Näyttelyn sisältö koostui yleisöltä kerätystä runsaasta valokuvamateriaalista, jyväskyläläisen valokuvaaja Matti Salmen valokuvista, Lahden museoiden kuva-arkiston kokoelmista, moottoriajoneuvoista, liikkuvasta kuvasta, nuorisomuodista, julisteista ja muusta populaarikulttuuriin liittyvästä materiaalista.

1_rippinuoret.jpg
Kuva: Peetu Nummelan kokoelma

Lahden nuorison jakautuminen 60- ja 70-lukujen taitteessa kahteen selkeään ryhmään - rokuihin ja poppareihin - on mielenkiintoinen mutta samalla kiistanalainen ilmiö. Valtaosa nuorisosta ei mieltänyt itseään kuuluvaksi kumpaankaan ryhmään. Tästä huolimatta selkeä kahtiajako varsinkin viikonloppuiltaisin nuorison keskuudessa oli todellisuutta.

1_moottoripyoramies.jpg
Kuva: Seppo Suomensyrjän kokoelma

Rokujen ja poppareiden vastakkainasettelu juontaa juurensa 1960-luvun alkupuolen Iso-Britanniaan, jossa modit ja rockers-ryhmän edustajat ottivat välillä kiivaastikin yhteen. Siististi pukeutuvat ja skoottereilla ajelevat modit ja moottoripyöräilyn parissa viihtyvät rokkarit erosivat toisistaan pukeutumisen, musiikkimaun ja ajanviettotapojen perusteella. Samankaltaisia kulttuurieroja voi havaita myös Lahden rokujen ja poppareiden välillä.

tivoli.jpg
Kuva: Matti Salmi

Näyttelyssä esiteltiin peruspoppari ja -roku, joiden huoneisiin ja pukeutumiseen yleisö pääsi tutustumaan. Näyttelyn muusta sisällöstä esiin nousivat nuorison kokoontumispaikat kuten kaupungin kadut, tori, Kopin aula, diskot sekä ravintolat- ja baarit.

Roku vai poppari? -teemaa käsiteltiin samaan aikaan myös Suomen Moottoripyörämuseossa.

 

Yhteistyössä mukana

antiikki_nettii.jpg

fasetti_netti.gif

tuoterengas_netti.jpg

patina_netti.jpg


kaupunginteatteri.gif

 kortteliliiga_netti.jpg