villitys.gif

VILLITYS

Matti Happonen | Timo Jakola | Lasse Lassheikki | Satu Loukkola
12.10. - 5.11.2007

Villitys-näyttely kokosi Lahden taidemuseoon teoksia neljältä vuonna 2007 50 vuotta täyttäneeltä lahtelaistaiteilijalta. Näyttelyn juhlakattauksessa oli esillä maalauksia, veistoksia ja installaatioita.

Taiteilijanelikosta Happonen, Lassheikki ja Loukkola ovat Lahden taideinstituutin kasvatteja. Matti Happonen on alun perin valmistunut kuvanveistäjäksi, mutta tekee nykyään myös maalauksia. Timo Jakola on tullut tunnetuksi kaupunkiaiheisista pastellitöistään, joita nähtiin myös tässä näyttelyssä. Lasse Lassheikki on monipuolinen kuvataiteilija, jonka ominta alaa on tilataide. Kuvanveistäjä Satu Loukkola taas tunnetaan pronssi-, savi- ja graniittiveistostensa ohella myös taitavana piirtäjänä.

Matti Happosen näyttelyteokset ovat maalauksia ja installaatioita. Hänen teemanaan ovat ihmisen itselleen rakentamat reviirit, suojavyöhykkeet ja niiden hauraus. Happonen maalaa kuvansa akryylillä ja öljyväreillä sekä rakentaa installaationsa useista eri materiaaleista, jotka vaihtelevat pronssista multaan. Timo Jakolan pastellitöitä hallitsevat valo ja varjo, räntäsade ja auringonpaiste. Jakola on viime aikoina siirtynyt mieliaiheestaan, tummansinisistä kaupunkikuvista entistä rajatumpiin, auringon valon ja jyrkkien varjojen täyttämiin katunäkymiin. Lasse Lassheikki toi näyttelysaliin värikylläisiä maalauksia, jotka pohjautuvat geometriaan ja väriin. Yksi geometrisista elementeistä koostuva teos oli myös interaktiivinen; yleisö pääsi itse muokkaamaan siitä erilaisia versioita. Satu Loukkola koristi juhlanäyttelyn kukilla, jotka oli veistetty kivestä, muovailtu savesta ja maalattu öljyväreillä. Loukkolan hetkellisyyttä kuvaavissa teoksissa käsiteltiin kauneutta: onko kukka enää kukka, kun se on pudonnut ja lakastunut, onko se kaunis vielä kuolleenakin?

villitys_teos3.jpg
Timo Jakola:
P1800ES
2007
pastelli vanerilevylle