Katutaidetta Lahdessa

 

 

avaruusmies.jpg

Valokuva: Heikki Helin.

 

Lahtelainen erikoistutkija, dosentti Heikki Helin ei ole eläkkeelle jäätyään ollut toimettomana. Tutkimustyön ja historian kirjoittamisen ohella hän on kiertänyt kuvaamassa Lahden kaupunkikuvaan viime vuosina syntynyttä katutaidetta ja graffiteja. Keräämästään kuvamateriaalista hän on järjestänyt ja taittanut kattavan kuvakoosteen, jonka hän on lahjoittanut liitettäväksi museon www-sivuille. Heikki Helinin tekemää työtä voi hyvällä syyllä kutsua kulttuuriteoksi.

Suhtautuminen graffiteihin on muuttunut aivan viime vuosina ja arvostus taiteenlajina on kasvanut. Monissa suomalaisissakin kaupungeissa, Helsinki etunenässä, on laillisia graffitiseiniä, joihin moni ammattitaiteilijakin on tehnyt teoksiaan.

Heikki Helin on kirjoittanut katutaidekoosteensa esipuheessa muun muassa näin:

”Graffiti ei ole enää vain luvatta seinään tehty töherrys. Lahdessa on runsaasti laillisia ja taiteellisia ansioitakin omaavia graffiteja, jotka kaunistavat ympäristöään. Valitettavasti myös luvattomia töherryksiäkin löytyy. - - - Tämä kuvakooste lahtelaisista laillisista graffiteista syntyi suunnittelematta ja pyytämättä. Olen päivälenkeilläni kierrellyt Lahden katuja ja kuvannut kaupunkinäkymiä taskussani aina olevalla digikameralla. Graffiteja olen kuvannut parin vuoden ajan. Niitä on ilmestynyt sähkökaappeihin ja alikulkutunneleihin kuin sieniä sateen jälkeen. Kuvia onkin minulle kertynyt niin runsaasti, että ne piti järjestellä jollakin tavalla.”

 

 

Kuvia_Lahdesta_Lahti_graffitti_aukeamittain__Heikki_Helin-84.jpg

Valokuva: Heikki Helin.

 

Lahdessa toteutetut katutaideteokset ovat usein yhteisöllisten projektien tuloksia. Ne tähtäävät oman ympäristön viihtyisämmäksi tekemiseen ja samalla asuinympäristöstä huolehtimiseen.

Heikki Helin luettelee muutamia näiden projektien toteuttajista:
”Taiteilija Lajos Pinke kertoi maalanneensa 69 kaappikuvaa. - - - Taitelijat Mikko Hämäläinen ja Riikka Hoskola maalasivat vuonna 2014 aakkoset päiväkotien lähistöllä oleviin sähkökaappeihin. - - - Veikko Juutilaisen vetämässä ennakkoluulottomassa ja uraauurtavassa Inspis-hankkeessa on maalattu mm. alikulkutunneleita. - - - Graffitit piristävät kaupunkikuvaa. Koosteessa ovat mukana lähes kaikki Torin ympärillä Toriparkin työmaa-aidoissa olleet graffitit. Harjulan mainostauluissa on upeita Inspis-hankeen toimesta tehtyjä Lahti-mainoksia. Kuvia Lahden kaunistukseksi ovat tehneet myös Taide- ja muotoilukoulun Taikan oppilaat. Metsänkankaalla on rakennustyömaan aidassa viereisen päiväkodin tekemiä kuvia. Koosteessa on mukana Jazz-torin aidan kuvia vuodelta 2006 ja vuodelta 2014. Jalkarannantien alikulussa on Steinerkoulun oppilaiden maalaamat kuvat. Ne lienevät vanhimmat säilyneet graffitit.”

 

Katso lisää Helinin kuvia lahtelaisista graffiteista:

Kuvia Lahdesta, osa 1

Kuvia Lahdesta, osa 2

100 askelta Lahdessa -näyttely avattu

Tervetuloa Historiallisen museon Suomi100-juhlavuoden näyttelyyn!

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

Hiihtomuseon perusnäyttely "Hiihdon henkeä"

Hiihtomuseon perusnäyttely tarjoaa elämyksiä ja tietoa monipuolisesti hiihdon historiasta.