Katutaidetta Lahdessa

 

 avaruusmies.jpg

Valokuva: Heikki Helin.

 

Lahtelainen erikoistutkija, dosentti Heikki Helin on eläkkeelle jäätyään kiertänyt kuvaamassa Lahden kaupunkikuvaan viime vuosina syntynyttä katutaidetta ja graffiteja. Helinin tekemä työ on ollut arvokasta Lahden alati muuttuvan kaupunkikuvan dokumentointia. Keräämästään kuvamateriaalista Helin on laatinut kaksi kattavaa kuvakoostetta vuosina 2015 ja 2018. Helin on luovuttanut kuvakoosteensa liitettäväksi museon Internet-sivustolle, jotta materiaali olisi kaupunkilaisten saavutettavissa.

Graffiti viittasi alun perin luvattomasti seinäpintaan tehtyyn maalaukseen tai piirustukseen, usein arkikielessä ”töhryyn” tai ”töherrykseen”. Graffitin määritelmä on sittemmin muuttunut ja graffiteihin kohdistuva kiinnostus sekä arvostus ovat nousseet. Graffiteista on tullut museokelpoista materiaalia. Vuonna 2018 graffiteja on esillä esimerkiksi Helsingin taidehallissa ja HAM:ssa.

Lahdessa on luvattomien graffitien lisäksi runsaasti laillisia ja taiteellisia ansioitakin omaavia graffiteja, jotka kaunistavat ympäristöään. Laillisia graffiteja on maalattu tunneleihin, alikulkuihin ja sähkökaappeihin. ”Lahti Energian 3000 sähkökaapista vasta 150 on maalattuja”, muistuttaa Helin. Helinin mukaan Lahti oli Suomen katutaiteen kärkikaupunkeja muutama vuosi sitten. Kolmen viimeisen vuoden aikana kehitys on hänen mielestään pysähtynyt: ”Entiset kuvat ovat rapistuneet ja aika monta kuvaa on kadonnut, kun sähkökaappien ovia on vaihdettu.”

 

Kuvia_Lahdesta_Lahti_graffitti_aukeamittain__Heikki_Helin-84.jpg

Valokuva: Heikki Helin.

 

Vuoden 2015 kuvakoosteessaan Heikki Helin luettelee muutamia lahtelaisten graffiti- ja katutaide-projektien toteuttajia ja teoksia, joita hän on kuvannut julkaisuunsa:

”Taiteilija Lajos Pinke kertoi maalanneensa 69 kaappikuvaa. - - - Taitelijat Mikko Hämäläinen ja Riikka Hoskola maalasivat vuonna 2014 aakkoset päiväkotien lähistöllä oleviin sähkökaappeihin. - - - Veikko Juutilaisen vetämässä ennakkoluulottomassa ja uraauurtavassa Inspis-hankkeessa on maalattu mm. alikulkutunneleita. - - - Graffitit piristävät kaupunkikuvaa. Koosteessa ovat mukana lähes kaikki Torin ympärillä Toriparkin työmaa-aidoissa olleet graffitit. Harjulan mainostauluissa on upeita Inspis-hankeen toimesta tehtyjä Lahti-mainoksia. Kuvia Lahden kaunistukseksi ovat tehneet myös Taide- ja muotoilukoulun Taikan oppilaat. Metsänkankaalla on rakennustyömaan aidassa viereisen päiväkodin tekemiä kuvia. Koosteessa on mukana Jazz-torin aidan kuvia vuodelta 2006 ja vuodelta 2014. Jalkarannantien alikulussa on Steinerkoulun oppilaiden maalaamat kuvat. Ne lienevät vanhimmat säilyneet graffitit.”

Vuoden 2018 Lahtelaista katutaidetta II -julkaisussa on kuvia mm. Tiirismaan koulun ja jo puretun Kivimaan koulun seiniin maalatuista graffiteista, Mikko Hämäläisen maalaama upea 160-metrinen betoniaita rautatien varressa, rautatien ylittävän Starkin sillan kaiteet ja viime kesänä Lahteen valmistuneet muraalit Saimaankadulla sekä Mukkulassa. Mukana on kokoelma keskustan sähkökaappien ovikuvista rautatien pohjoispuolelta. Julkaisussa on myös useita kuvia, joita ei enää ole olemassa. Esimerkiksi Jukka Hakasen vuonna 2012 valmistunut muraali ”Hiihtoretki Vesijärvellä” jäi Malskin uusien rakennusten sisään.

 

Tutustu tarkemmin lahtelaiseen katutaiteeseen:

Kuvia Lahdesta, osa 1, 2015

Kuvia Lahdesta, osa 2, 2015


Lahtelaista katutaidetta II, 2018

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.