Fellmanin pelto
Kaisa Salmen taide-elokuva

Elokuvan esitykset Lahden taidemuseossa 30.9.-6.10.2013

nettibanneri.jpg

Taiteilija Kaisa Salmi ohjasi Lahden Fellmaninpuistossa 28.4.2013 suurperformanssin "Fellmanin pelto – 22 000 ihmisen elävä monumentti", johon osallistui tuhansia ihmisiä ympäri Suomen. Performanssi on mukana myös syys-lokakuun vaihteessa ensiesitykseen tulevassa Fellmanin pelto -taide-elokuvassa, jonka teema pohjautuu sodan 1918 Lahden tapahtumiin. Triptyykkinä eli kolmena projisointina kolmelle kankaalle esitettävä 25-minuuttinen elokuva on esillä muuten tyhjässä näyttelysalissa yhden kokonaisen viikon 30.9.-6.10.2013. Esitysajat ovat ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 11-17. Elokuva alkaa alusta aina puolen tunnin välein, kellon ollessa tasan ja puolelta. Päivän viimeinen esitys alkaa aina noin 16.30.

Elokuva on itsenäinen taideteos, joka yhdistää kautta aikojen Suomen suurimman performanssin, viiden päähenkilön tarinan sekä runomuotoisen, faktapohjaisen tekstin, jonka kymmenet vapaaehtoiset lukevat vuorotellen kameralle. Elokuvan runomuotoisesta tekstistä vastaavat Kaisa Salmi ja Teemu Mäki. Elokuvassa kuullaan lisäksi Ranskan kansallislaulu Marseljeesi sen vanhoilla sanoilla Kaisa Korhosen esittämänä. Varta vasten performanssia ja elokuvaa varten kirjoitetut uudet sanat ovat Heikki Salon käsialaa.

Elokuva kuuluu performanssin ohella Salmen tohtoriopintojen taiteelliseen työhön Aalto-yliopistossa. Tapahtuma ja elokuva ovat osa Lahden taidemuseon vuoden 2013 ohjelmistoa.

Samaan aikaan elokuvan esitysten kanssa museossa voi seurata performanssin yhteydessä 21.4. järjestettyä nauhoitettua paneelikeskustelua. Paneeliin osallistuivat oikeushammaslääkäri Helena Ranta, sotakorkeakoulun johtamistaidon professori Aki-Mauri Huhtinen, päätoimittaja Jussi Lähde, Helsingin yliopiston sotahistorian professori Seppo Hentilä, opetusneuvos Ville Marjomäki ja tilaisuuden puheenjohtajana päätoimittaja Heikki Hakala.

Fellmanin pelto -elokuvan tekijät

Taiteellinen suunnittelu, ohjaus ja käsikirjoitus: Kaisa Salmi
Apulaisohjaaja: Anssi Pulkkinen
Pääkuvaaja: Heikki Färm
Lavastus: Markku Pätilä
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa
Leikkaus: H-P Vaara ja Anne Lakanen
Pääosissa: Timo Hurme, Pekka T. Rajala, Suvi-Sini Peltola, Tapani Kalliomäki ja Aino Niiranen

Performanssia ja elokuvaa tukevat

Suomen Kulttuurirahasto
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK
Samuel Huberin taidesäätiö
Lahden kaupungin Sivistystoimiala

Lisää tietoa tapahtumasta:

Ville-Matti Rautjoki
Puh. 050 3985 513
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi

pisteviiva.gif

Elokuvan tiedotuskuvat

Kuvien latausohje: Kun klikkaat linkkitekstiä, voit joko avata kuvan koneellesi tai tallentaa sen. Kuvat on tarkoitettu ainoastaan tiedotusvälineiden käyttöön.

Kuvien julkaisun yhteydessä on mainittava kaikki kuvatekstissä mainitut teos- ja tekijänoikeustiedot.

Fellmanin_pelto_2_pieni.jpg

Fellmanin pelto -elokuva.
Lataa kuva >>

Fellmanin_pelto_1_face.jpg

Fellmanin pelto -elokuva.
Lataa kuva >>

 

fellmanin_5_pieni.jpg

Kuva: Tiina Rekola, Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto
Lataa kuva >>

 

 

 

 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Ainopuiston teatteri esittää Äitee ja kilpasiskot

Esitykset Lahden Urheilukeskuksessa Karpalon kentällä 27.6.-7.7.2019. Esitysiltoina Hiihtomuseo on avoinna esityksen alkuun klo 18 saakka.