Kulttuuriperintöä konservoimassa – Jorma Lyytikäisen työsarka

Lahden kaupunginmuseon / Päijät-Hämeen maakunta- ja aluetaidemuseon tuottama lainattavaksi tarkoitettu näyttely valottaa konservaattorin ammattia Jorma Lyytikäisen elämäntyön kautta.

lyytikainenDIGDPV2017003_69.jpg
Lyytikäisen ateljee. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Lyytikäinen on tehnyt pitkän uran konservaattorina, entisöijänä ja koristemaalarina ja hänen säilyttävä kädenjälkensä on nähtävissä kohteissa lähes jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa, lukuisissa museoiden interiööreissä ja kokoelmaesineissä.

Näyttely esittelee konservaattorin työn eri osa-alueita kuten interiöörikonservointia ja koristemaalausta, huonekalu- ja taidekonservointia sekä tarkemmin kolme Jorma Lyytisen suurempaa työkohdetta: Louhisaaren kartanon, Lahden kaupungintalon ja lääninkivalteri Aschanin talon Heinolassa.

lyytikainenDIGMTV2017014_13.jpg
Näyttely Lahden taidemuseossa. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Lainattavaan näyttelyyn kuuluu 9 kankaista teksti- ja kuvaplanssia, sekä QR-koodin takaa löytyvä kuunneltava selostus Jorma Lyytikäisen elämänvaiheista. Planssien koko on 99 x 230 cm ja ne on mahdollista ripustaa seinälle tai vapaasti riippumaan (katosta/kiskosta).

Näyttelyä on mahdollista täydentää lainaajan omilla kokoelmilla ja kuvilla sekä tarvittaessa Lahden kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvilla. Maakuntamuseotutkija auttaa näyttelyn täydentämisessä ja tarvittaessa toimii esinelainojen koordinaattorina. Näyttelyn lainaaminen on ilmaista Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon toimialueen museoille, yhdistyksille, yhteisöille ja kunnille. Lainaaja vastaa kuljetuskustannuksista ja mahdollisista lisämateriaalikuluista.

Lisätietoja ja näyttelyn lainaus:
maakuntamuseotutkija Anna-Riikka Vaden p. 050 398 5492
anna-riikka.vaden(at)lahti.fi
Lahden museot/Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo PL 113, 15111 Lahti

lyytikainenDIGDPV2017003_16.jpg
Lyytikäisen ateljee. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Teoshaku LSL:n pysäkkinäyttöihin: taiteilijat valittu

Bussipysäkeillä vuoden 2021 ajan näkyvät taideteokset on valittu. Tammikuussa pysäkkinäytöillä nähdään Laura Konttisen teos.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.


Konservaattori Jorma Lyytikäisen työkohteita Päijät-Hämeessä:

Asikkala: Asikkalan kirkko
Hartola: Itä-Hämeen museo Koskipään kartano ja kokoelmaesineitä, Hartolan kirkko
Heinola: Anneksin talo, Aschanin talo ja kokoelmaesineitä, Heinolan kirkko, Heinolan museo, Forskulla, Wahlmanin talo sekä taideteos- ja alttaritaulukonservointeja
Hollola: Hollolan kotiseutumuseo, Hentilä ja kokoelmaesineitä
Kärkölä: Kärkölän kirkko
Lahti: Lahden työväentalo, Lahden historiallinen museo, Lahden seurakuntatalo, Nastolan kirkko, Vuorikadun koulu, kaupungintalo, talojen jugendporraskäytäviä, Lahden yhteiskoulu, NMKY:n Sali
Orimattila: Orimattilan kotiseutumuseo ja kokoelmaesineitä, Erkon lukio
Padasjoki: Padasjoen kirkon alttaritaulu
Sysmä: Sysmän kirkko, Sysmän seurantalo sekä vanhan alttaritaulun konservointi