Kulttuuriperintöä konservoimassa – Jorma Lyytikäisen työsarka

Lahden kaupunginmuseon / Päijät-Hämeen maakunta- ja aluetaidemuseon tuottama lainattavaksi tarkoitettu näyttely valottaa konservaattorin ammattia Jorma Lyytikäisen elämäntyön kautta.

lyytikainenDIGDPV2017003_69.jpg
Lyytikäisen ateljee. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Lyytikäinen on tehnyt pitkän uran konservaattorina, entisöijänä ja koristemaalarina ja hänen säilyttävä kädenjälkensä on nähtävissä kohteissa lähes jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa, lukuisissa museoiden interiööreissä ja kokoelmaesineissä.

Näyttely esittelee konservaattorin työn eri osa-alueita kuten interiöörikonservointia ja koristemaalausta, huonekalu- ja taidekonservointia sekä tarkemmin kolme Jorma Lyytisen suurempaa työkohdetta: Louhisaaren kartanon, Lahden kaupungintalon ja lääninkivalteri Aschanin talon Heinolassa.

lyytikainenDIGMTV2017014_13.jpg
Näyttely Lahden taidemuseossa. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Lainattavaan näyttelyyn kuuluu 9 kankaista teksti- ja kuvaplanssia, sekä QR-koodin takaa löytyvä kuunneltava selostus Jorma Lyytikäisen elämänvaiheista. Planssien koko on 99 x 230 cm ja ne on mahdollista ripustaa seinälle tai vapaasti riippumaan (katosta/kiskosta).

Näyttelyä on mahdollista täydentää lainaajan omilla kokoelmilla ja kuvilla sekä tarvittaessa Lahden kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvilla. Maakuntamuseotutkija auttaa näyttelyn täydentämisessä ja tarvittaessa toimii esinelainojen koordinaattorina. Näyttelyn lainaaminen on ilmaista Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon toimialueen museoille, yhdistyksille, yhteisöille ja kunnille. Lainaaja vastaa kuljetuskustannuksista ja mahdollisista lisämateriaalikuluista.

Lisätietoja ja näyttelyn lainaus:
maakuntamuseotutkija Anna-Riikka Vaden p. 050 398 5492
anna-riikka.vaden(at)lahti.fi
Lahden museot/Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo PL 113, 15111 Lahti

lyytikainenDIGDPV2017003_16.jpg
Lyytikäisen ateljee. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.


Konservaattori Jorma Lyytikäisen työkohteita Päijät-Hämeessä:

Asikkala: Asikkalan kirkko
Hartola: Itä-Hämeen museo Koskipään kartano ja kokoelmaesineitä, Hartolan kirkko
Heinola: Anneksin talo, Aschanin talo ja kokoelmaesineitä, Heinolan kirkko, Heinolan museo, Forskulla, Wahlmanin talo sekä taideteos- ja alttaritaulukonservointeja
Hollola: Hollolan kotiseutumuseo, Hentilä ja kokoelmaesineitä
Kärkölä: Kärkölän kirkko
Lahti: Lahden työväentalo, Lahden historiallinen museo, Lahden seurakuntatalo, Nastolan kirkko, Vuorikadun koulu, kaupungintalo, talojen jugendporraskäytäviä, Lahden yhteiskoulu, NMKY:n Sali
Orimattila: Orimattilan kotiseutumuseo ja kokoelmaesineitä, Erkon lukio
Padasjoki: Padasjoen kirkon alttaritaulu
Sysmä: Sysmän kirkko, Sysmän seurantalo sekä vanhan alttaritaulun konservointi