Lahden museoiden virtuaalitodellisuusnäyttelyt käytettävissä talvella 2019/2020

Lahden museoissa on toteutettu kaksi virtuaalitodellisuusnäyttelyä, jotka ovat periodiluonteisesti käytettävissä Päijät-Hämeen alueella.

Museo kehittää uusia tapoja, joilla museo voi tarjota mahdollisuuksia tutustua näyttelytarjontaan myös silloin kun kuljetukset ja liikkumisrajoitteet ovat esteenä museoissa käymiselle. Virtuaalitodellisuutta eli VR-tekniikkaa hyödyntämällä on toteutettu kaksi näyttelyä 100 askelta Lahdessa ja Panda piilossa, jotka mahdollistavat museokäynnin paikasta riippumatta.

Molempien näyttelyiden näyttelyvierailut Päijät-Hämeen alueen palvelukeskuksiin ja asumisyksiköihin ovat jälleen varattavissa talvikaudelle 2019/2020 (marras-helmikuu välisenä aikana). 100 askelta Lahdessa -näyttely on kulttuurihistoriallinen näkökulma itsenäisyyden ajan historiaan. Näyttelyn suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon heikentyneen liikuntakyvyn ja muistisairauksien mukanaan tuomat rajoitukset. Näyttelyn kehityksessä apuna ja pilottikäyttäjinä ovat toimineet Lahden Lehtiojan palvelukeskuksen asukkaat ja ohjaajat. Myös vuonna 2018 maakunnassa kiertänyt Julistemuseon Panda piilossa -näyttely on käytettävissä. Näyttelyvierailut ovat palvelukeskuksille ja asumisyksiköille maksuttomia.

Infotilaisuus VR-näyttelyistä ja muista museon tarjoamista maksuttomista palveluista palvelukeskuksille ja asumisyksiköille järjestetään Vanhusten viikolla, tiistaina 8.10. klo 14.00–16.00 Museokioskissa (os. Aleksanterinkatu 10).

Tilaisuuden ohjelma:
14.00 Tervetuloa Museokioskiin!
Museopedagogi Tuija Vertainen kertoo Museokioskin toiminnasta

14.15 100 askelta Lahdessa -VirtualReality eli VR-laseilla katsottava näyttely
Amanuenssi Ilkka Kuhanen ja tutkija Anna-Riikka Vaden esittelevät näyttelyn sisältöä ja käyttöä sekä kertovat varattavista näyttelyvierailuista.

14.45 Museon muistelumatkalaukku
Asiakaspalvelupäällikkö Ulla Aaltio kertoo muistelun tueksi kootusta matkalaukusta ja sen lainaamisesta.

15.00 Museon VR-näyttelyt 100 askelta Lahdessa ja Panda piilossa katsottavissa ja kokeiltavissa, vapaata keskustelua ja tutustumista näyttelyihin ja matkalaukkuun.

VR-näyttelyt ovat 8.10. katsottavissa Museokioskissa klo 12.30 alkaen.
Tilaisuus on tarkoitettu etenkin Päijät-Hämeen alueen palvelukeskusten, asumisyksiköiden ja päiväryhmien ohjaajille ja muille vapaa-ajan toimintaa koordinoiville. Tilaisuus on avoin, joten kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle. Tarjolla kahvia ja teetä.

Tiedustelut ja varaukset näyttelykäynneistä: tutkija Anna-Riikka Vaden +358 50 3985 492, anna-riikka.vaden(at)lahti.fi


VR-näyttelyt toteutettiin vuonna 2018 osana opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa hanketta, jolla pyrittiin lisäämään ihmisten osallistumismahdollisuuksia museonäyttelyissä käymiseen. Hankkeessa toteutetut kaksi virtuaalitodellisuus- eli VR-näyttelyä kiersivät vuonna 2018 Päijät-Hämeen kouluissa, kirjastoissa ja palvelutaloissa keräten yli 1200 katsojaa. Virtuaalitodellisuusnäyttelyiden sisältö on Lahden museoiden ja toteutus Lahden ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden käsialaa.

 


100 askelta Lahdessa

KUVKUVN134159_385px.jpg

100 askelta Lahdessa -näyttelyssä katsoja tutustuu virtuaalitodellisuus- eli VR-lasien avulla Historiallisessa museossa esillä olleeseen saman nimiseen näyttelyyn. VR-näyttelyn huoneissa katsoja johdatellaan matkalle pitkin Vesijärvenkatua. Näyttelyssä tutustutaan Lahteen kuvien ja äänen kautta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeninä. Matka vie rautatieasemalta satamaan sekä ajassa että paikassa, tarinoiden ja muistelmien lomassa. 100 askelta Lahdessa -näyttelyn suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon liikuntakyvyn rajoitukset ja muistisairaat.


Panda piilossa

PANDAPIILOSSA_WEB_kuva.jpg

Panda piilossa -julistenäyttely pohjautuu vuoden 2017 Lahden kansainväliseen julistetriennaleen osallistuneisiin julisteisiin. VR-toteutukseen on valikoitu joukko ilmastonmuutoksesta, muoviroskasta, ihmisoikeuksista ja propagandasta kertovia julisteita, jotka nähdään tietokonesimulaatioina tuotetuissa keinotekoisissa ympäristöissä, kuten Pohjoisnavalla ja mielenosoituksessa. Katsojat pääsevät tutustumaan näyttelyyn virtuaalitodellisuuslasien ja -ohjaimien kanssa. Kouluille tarjottuun julistenäyttelypakettiin sisältyy myös muuta opetusmateriaalia, kuten Tilt Brush -virtuaalitodellisuuspiirustusohjelmalla toteutettavia tehtäviä.

Panda piilossa -näyttelyssä Päijät-Hämeen kirjastot, koulut ja palvelutalot muuttuivat vuoden 2018 aikana virtuaalitodellisuuslasien avulla hetkeksi Julistemuseon näyttelyksi. Eniten näyttelyä esitettiin kouluissa. Kirjastoissakin Panda piilossa –näyttelyn näki yli 500 katsojaa. Kirjastokohteita olivat Sysmän, Padasjoen, Kärkölän, Hollolan, Asikkalan, Hämeenkosken, Heinolan, Nastolan, Kärpäsen ja Launeen kirjastot sekä Lahden pääkirjasto. Näiden lisäksi näyttelyyn tutustui Palveluksekusten asukkaita ja päiväryhmäläisiä Asikkalssa, Padasjoella, Lahdessa ja Iitissä.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Projektitutkija Maija Huusko
Puh. 044 0187 404
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi

pisteviiva.gif

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon uusitusta pohjakerrostilasta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.