Lahden museoiden virtuaalitodellisuusnäyttelyt käytettävissä talvella 2019/2020

Lahden museoissa on toteutettu kaksi virtuaalitodellisuusnäyttelyä, jotka ovat periodiluonteisesti käytettävissä Päijät-Hämeen alueella.

Museo kehittää uusia tapoja, joilla museo voi tarjota mahdollisuuksia tutustua näyttelytarjontaan myös silloin kun kuljetukset ja liikkumisrajoitteet ovat esteenä museoissa käymiselle. Virtuaalitodellisuutta eli VR-tekniikkaa hyödyntämällä on toteutettu kaksi näyttelyä 100 askelta Lahdessa ja Panda piilossa, jotka mahdollistavat museokäynnin paikasta riippumatta.

Molempien näyttelyiden näyttelyvierailut Päijät-Hämeen alueen palvelukeskuksiin ja asumisyksiköihin ovat jälleen varattavissa talvikaudelle 2019/2020 (marras-helmikuu välisenä aikana).

100 askelta Lahdessa -näyttely on kulttuurihistoriallinen näkökulma itsenäisyyden ajan historiaan. Näyttelyn suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon heikentyneen liikuntakyvyn ja muistisairauksien mukanaan tuomat rajoitukset. Näyttelyn kehityksessä apuna ja pilottikäyttäjinä ovat toimineet Lahden Lehtiojan palvelukeskuksen asukkaat ja ohjaajat. Myös vuonna 2018 maakunnassa kiertänyt Julistemuseon Panda piilossa -näyttely on käytettävissä. Näyttelyvierailut ovat palvelukeskuksille ja asumisyksiköille maksuttomia.

Varattavissa palvelukeskuksissa/asumisyksiköissä tapahtuva näyttelyvierailu, johon kuuluu tutustuminen VR-näyttelyyn museon työntekijöiden opastamana.
Sopiva osallistujamäärä on max. 10 henkeä kerralla (päivätoiminnassa myös isommat ryhmät onnistuvat), käytössä on neljät VR-lasit ja heijastus kankaalle/seinälle. Kymmenen hengen ryhmällä vierailun kesto on noin tunnin näyttelystä riippuen. Panda piilossa näyttelyn kesto yhden katsojan osalta on noin 10 minuuttia, 100 askelta näyttelyn kestoa ei ole rajattu.

Tiedustelut ja varaukset näyttelykäynneistä: tutkija Anna-Riikka Vaden +358 50 3985 492, anna-riikka.vaden(at)lahti.fi


VR-näyttelyt toteutettiin vuonna 2018 osana opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa hanketta, jolla pyrittiin lisäämään ihmisten osallistumismahdollisuuksia museonäyttelyissä käymiseen. Hankkeessa toteutetut kaksi virtuaalitodellisuus- eli VR-näyttelyä kiersivät vuonna 2018 Päijät-Hämeen kouluissa, kirjastoissa ja palvelutaloissa keräten yli 1200 katsojaa. Virtuaalitodellisuusnäyttelyiden sisältö on Lahden museoiden ja toteutus Lahden ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden käsialaa.

 


100 askelta Lahdessa

KUVKUVN134159_385px.jpg

100 askelta Lahdessa -näyttelyssä katsoja tutustuu virtuaalitodellisuus- eli VR-lasien avulla Historiallisessa museossa esillä olleeseen saman nimiseen näyttelyyn. VR-näyttelyn huoneissa katsoja johdatellaan matkalle pitkin Vesijärvenkatua. Näyttelyssä tutustutaan Lahteen kuvien ja äänen kautta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeninä. Matka vie rautatieasemalta satamaan sekä ajassa että paikassa, tarinoiden ja muistelmien lomassa. 100 askelta Lahdessa -näyttelyn suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon liikuntakyvyn rajoitukset ja muistisairaat.


Panda piilossa

PANDAPIILOSSA_WEB_kuva.jpg

Panda piilossa -julistenäyttely pohjautuu vuoden 2017 Lahden kansainväliseen julistetriennaleen osallistuneisiin julisteisiin. VR-toteutukseen on valikoitu joukko ilmastonmuutoksesta, muoviroskasta, ihmisoikeuksista ja propagandasta kertovia julisteita, jotka nähdään tietokonesimulaatioina tuotetuissa keinotekoisissa ympäristöissä, kuten Pohjoisnavalla ja mielenosoituksessa. Katsojat pääsevät tutustumaan näyttelyyn virtuaalitodellisuuslasien ja -ohjaimien kanssa. Kouluille tarjottuun julistenäyttelypakettiin sisältyy myös muuta opetusmateriaalia, kuten Tilt Brush -virtuaalitodellisuuspiirustusohjelmalla toteutettavia tehtäviä.

Panda piilossa -näyttelyssä Päijät-Hämeen kirjastot, koulut ja palvelutalot muuttuivat vuoden 2018 aikana virtuaalitodellisuuslasien avulla hetkeksi Julistemuseon näyttelyksi. Eniten näyttelyä esitettiin kouluissa. Kirjastoissakin Panda piilossa –näyttelyn näki yli 500 katsojaa. Kirjastokohteita olivat Sysmän, Padasjoen, Kärkölän, Hollolan, Asikkalan, Hämeenkosken, Heinolan, Nastolan, Kärpäsen ja Launeen kirjastot sekä Lahden pääkirjasto. Näiden lisäksi näyttelyyn tutustui Palveluksekusten asukkaita ja päiväryhmäläisiä Asikkalssa, Padasjoella, Lahdessa ja Iitissä.


Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Maakuntamuseotutkija Anna-Riikka Vaden
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi

pisteviiva.gif

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.