korkeus

web_ortodoksikirkko.jpgweb2_ristinkirkko_neg36443.jpg

Ristinkirkko

Ristinkirkko sijaitsee keskellä kaupunkia, Mariankadun päässä Kolkanmäellä. Kaupunkikuvassa katu yhdistää kaksi yhteiskunnallista voimakeskusta: maallista voimaa edustavan Eliel Saarisen suunnitteleman kaupungintalon ja hengellistä voimaa edustavan kirkon. Samalla mäellä sijaitsi vuonna 1890 valmistunut Lahden puukirkko, joka purettiin uuden kirkon tieltä 1977.

Lahden seurakunnat pyysivät Alvar Aaltoa (1898 - 1976) suunnittelemaan Lahden keskuskirkkoa, Keski- Lahden kirkkoa. Valmistuttuaan 1978 kirkko sai nimen Ristinkirkko. Rakennuksen ilmettä hallitsevat 52 ikkunan muodostama risti ja jyhkeä, betoninen kellotorni. Kirkon sisätilojen kolmiomainen muoto kiinnittää huomion kohti kirkon alttaria.

Ristinkirkolle on ominaista myös kulttuurin vaaliminen. Kirkossa järjestetään konsertteja, näyttelyjä, juhlia ja muita tapahtumia, joista merkittävin on Lahden kansainvälinen urkuviikko.

Kirkon läheisyydessä sijaitsevalla sankarihautausmaalla on Väinö Aaltosen veistos Vapauden hengetär.

Ristinkirkko on tiekirkko.

Osoite: Kirkkokatu 4, Lahti
Avoinna:  14.5.-31.8.2012 ma-pe klo 10 -16, la-su klo 10-15.
Lisätietoja:
Lahden seurakuntayhtymä

Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Lahden ortodoksinen seurakunta on aloittanut toimintansa vuonna 1950. Alueeseen kuuluu Päijät-Häme, osia Kanta-Hämeestä ja Uusimaasta. Lahden ortodoksisen kirkon on suunnitellut arkkitehti Toivo Paatela. Kirkko valmistui vuonna 1955, ja sen vihki Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi piispa Aleksanteri 9.12.1956. Ikonostaasin on suunnitellut ylidiakoni Leo Kasanko, pääikonit on maalannut Irene Schütz.

Kirkon peruskorjauksen jälkeen Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin uudelleen 6.1.2006.

Lahden ortodoksinen Pyhän Kolminaisuuden kirkko on tiekirkko.

Osoite: Harjukatu 5, Lahti
Lisätietoja: Lahden ortodoksinen seurakunta