Näyttelyt 

Sisulla sankariksi

Sisulla_sankariksi_eetu-pekka_heiskanen_8.jpg

Kuva: Lahden museot.

Sisulla sankariksi -näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta 1950-1970-luvuilla. Näyttely kertoo kilpahiihtäjien valmennuksesta, kilpailuihin valmistautumisesta sekä median, yleisön ja urheilijan suhteesta. Esille nousevat hiihdon huippunimet Siiri Rantasesta Helena Takaloon sekä Veikko Hakulisesta Eero Mäntyrantaan.

Näyttely sijaitsee uudessa näyttelitilassa Hiihtomuseon pohjakerroksessa. Lumiluolamainen näyttelytila näyttävine vitriinirakenteineen kätkee sisäänsä Sisulla sankariksi -näyttelyn lisäksi Nordic Ski Hall of Fame -kunniagallerian. Kunniagalleriaan on valittu 25 hiihtolajien urheilijaa vuoteen 2019 mennessä. Salpausselän kisoissa julkistetaan kisalauantaina 29.2. neljä uutta nimeä.

 


Nordic Ski Hall of Fame

Hiihtomuseoon on perustettu vuonna 2017 Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleria, johon valitaan pohjoismaisten hiihtolajien menestyneitä suomalaisia urheilijoita. Kunniagallerian on tarkoitus kunnioittaa ja tuoda esille suomalaisia merkittävän kansainvälisen hiihtourheilu-uran tehneitä urheilijoita tai merkittävästi hiihtourheilua kehittäneitä henkilöitä.

Nimeämisen suorittaa Nordic Ski Hall of Fame -valintaraati. Raatiin kuuluu edustajat seuraavista organisaatioista: Hiihtomuseo/Lahden kaupunginmuseo, Suomen Urheilumuseo, Lahden kaupunki ja Suomen Hiihtoliitto. Raati painotti valinnoissaan uranuurtajuutta ja olympiamenestystä. Kunniagalleriaan tullaan valitsemaan menestyneitä pohjoismaisten hiihtolajien urheilijoita ja vaikuttajia pääasiassa vuosittain.

Kunniagalleriaan on valittu 29 urheilijaa. Viimeksi nimettiin neljää uutta nimeä Salpausselän kisoissa 2020: mäkihyppääjä Juhani Kärkinen, yhdistetyn hiihtäjä Paavo Korhonen, yhdistetyn hiihtäjä Samppa Lajunen ja hiihtäjä Marjo Matikainen-Kallström.

DIGMTV2019004_79_Juha_Mieto_tutkii_Ski_Hall_of_Famea_Hiihtomuseolla_kuvaaja_Eetu_Pekka_Heiskanen_kuva_Lahden_kaupunginmuseon_kuva_arkisto_.jpg

Juha Mieto tutkii Hiihtomuseon kunniagalleriaa. Kuvaaja:Eetu-Pekka Heiskanen. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.

 


Tunteiden ilmalentoa

Tunteiden_ilmalentoaIMG_9699p.jpg

Kuva: Lahden museot.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely esittelee valokuvan keinoin suomalaista mäkihyppyhistoriaa 1920-luvulta 1990-luvule. Näyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka. Mäkihyppy on kehittynyt huimapäisten nuorten huvituksesta vakavasti otettavaksi ammattiurheiluksi. Kautta aikain mäkihyppyyn on liittynyt voimakkaita tunteita: riemua, toveruutta, ihailua ja jännitystä.

Millainen oli mäkimies? Mäkihyppääjä oli modernin maailman luomus – jopa rock- ja filmitähteen verrattava 1950- ja 1960-luvun Suomessa. Mäenlasku oli spektaakkeli ja teatteria eikä ahkeraa työntekoa ja puurtamista kuten hiihtäminen. Laji vaati tyyliä ja taituruutta. Myös keskittymiskyvyn oli oltava huipussaan, jotta mäkimies kesti yleisön ja kilpailun aiheuttamat paineet. 


 


Veikko Kankkonen

Mäkihyppääjä Veikko Kankkosen arvokisamitaleita on nähtävillä Tunteiden ilmalentoa -näyttelyn yhteydessä Hiihtomuseon toisessa kerroksessa. 

 


Hiihdon henkeä 

_MG_1315.jpg

Kuva: Lahden museot.

Hiihdon henkeä -perusnäyttely katselee suomalaista hiihtomenneisyyttä monin silmin: teemaa tarkastellaan niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan kuin ammattilaisurheilijan näkökulmasta. Näyttelyssä huomioidaan keväthanget löytäneet kuntoilijat ja kouluhiihdosta traumatisoituneet sivakoijat.

Näyttely kuljettaa kävijät menneiden vuosituhansien takaisista hiihtotavoista oman aikamme hiihtotrendeihin. Myös oman aikamme suosikiksi noussut laskettelu- ja lumilautailukulttuuri nostetaan esille. Näyttely kuvaa niin ikään ampumahiihtoa ja sen vauhdikasta historiaa.

Niin arjessa, sodassa kuin kisoissa tarvittuja hiihtotaitoja esitellään näyttelyssä. Lahdessa joka vuosi järjestettävät Salpausselän kisat sekä kaupungissa jo seitsemännen kerran järjestetyt pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut saavat arvoisensa esittelyn.

 


Salpausselkä elää 

Salpausselkä elää -mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksenomaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, valokuvia ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinä antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen. Mediateoksen avulla talviurheiluun liittyvää yhteistä aineetonta ja elävää perintöä tehdään näkyväksi ja ymmärrettäväksi. Teoksen toteuttaja on Kimmo Karjunen. 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.