Näyttelyt 

Sisulla sankariksi

Sisulla_sankariksi_eetu-pekka_heiskanen_8.jpg

Kuva: Lahden museot.

Sisulla sankariksi -näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta 1950-1970-luvuilla. Näyttely kertoo kilpahiihtäjien valmennuksesta, kilpailuihin valmistautumisesta sekä median, yleisön ja urheilijan suhteesta. Esille nousevat hiihdon huippunimet Siiri Rantasesta Helena Takaloon sekä Veikko Hakulisesta Eero Mäntyrantaan.

Näyttely sijaitsee uudessa näyttelitilassa Hiihtomuseon pohjakerroksessa. Lumiluolamainen näyttelytila näyttävine vitriinirakenteineen kätkee sisäänsä Sisulla sankariksi -näyttelyn lisäksi Nordic Ski Hall of Fame -kunniagallerian. Kunniagalleriaan on valittu 22 hiihtolajien urheilijaa vuonna 2017.

 


Nordic Ski Hall of Fame

Hiihtomuseoon on perustettu vuonna 2017 Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleria, johon valitaan pohjoismaisten hiihtolajien menestyneitä suomalaisia urheilijoita. Kunniagallerian on tarkoitus kunnioittaa ja tuoda esille suomalaisia merkittävän kansainvälisen hiihtourheilu-uran tehneitä urheilijoita tai merkittävästi hiihtourheilua kehittäneitä henkilöitä.

Nimeämisen suorittaa Nordic Ski Hall of Fame -valintaraati. Raatiin kuuluu edustajat seuraavista organisaatioista: Hiihtomuseo/Lahden kaupunginmuseo, Suomen Urheilumuseo, Lahden kaupunki ja Suomen Hiihtoliitto. Raati painotti valinnoissaan uranuurtajuutta ja olympiamenestystä. Kunniagalleriaan tullaan valitsemaan menestyneitä pohjoismaisten hiihtolajien urheilijoita ja vaikuttajia pääasiassa vuosittain.

 


Tunteiden ilmalentoa

Tunteiden_ilmalentoaIMG_9699p.jpg

Kuva: Lahden museot.

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely esittelee valokuvan keinoin suomalaista mäkihyppyhistoriaa 1920-luvulta 1990-luvule. Näyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka. Mäkihyppy on kehittynyt huimapäisten nuorten huvituksesta vakavasti otettavaksi ammattiurheiluksi. Kautta aikain mäkihyppyyn on liittynyt voimakkaita tunteita: riemua, toveruutta, ihailua ja jännitystä.

Millainen oli mäkimies? Mäkihyppääjä oli modernin maailman luomus – jopa rock- ja filmitähteen verrattava 1950- ja 1960-luvun Suomessa. Mäenlasku oli spektaakkeli ja teatteria eikä ahkeraa työntekoa ja puurtamista kuten hiihtäminen. Laji vaati tyyliä ja taituruutta. Myös keskittymiskyvyn oli oltava huipussaan, jotta mäkimies kesti yleisön ja kilpailun aiheuttamat paineet. 

 


Matti Nykäsen arvokisamitalit

Suomen Urheilumuseosta lainassa olevat Matti Nykäsen arvokisamitalit ovat nähtävillä Tunteiden ilmalentoa -näyttelyn yhteydessä Hiihtomuseon toisessa kerroksessa. Mäkilegenda esiintyy myös Salpausselkä elää -mediateoksessa sekä Hiihdon henkeä -perusnäyttelyssä.

 


Hiihdon henkeä 

_MG_1315.jpg

Kuva: Lahden museot.

Hiihdon henkeä -perusnäyttely katselee suomalaista hiihtomenneisyyttä monin silmin: teemaa tarkastellaan niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan kuin ammattilaisurheilijan näkökulmasta. Näyttelyssä huomioidaan keväthanget löytäneet kuntoilijat ja kouluhiihdosta traumatisoituneet sivakoijat.

Näyttely kuljettaa kävijät menneiden vuosituhansien takaisista hiihtotavoista oman aikamme hiihtotrendeihin. Myös oman aikamme suosikiksi noussut laskettelu- ja lumilautailukulttuuri nostetaan esille. Näyttely kuvaa niin ikään ampumahiihtoa ja sen vauhdikasta historiaa.

Niin arjessa, sodassa kuin kisoissa tarvittuja hiihtotaitoja esitellään näyttelyssä. Lahdessa joka vuosi järjestettävät Salpausselän kisat sekä kaupungissa jo seitsemännen kerran järjestetyt pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut saavat arvoisensa esittelyn.

 


Salpausselkä elää 

Salpausselkä elää -mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksenomaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, valokuvia ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinä antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen. Mediateoksen avulla talviurheiluun liittyvää yhteistä aineetonta ja elävää perintöä tehdään näkyväksi ja ymmärrettäväksi. Teoksen toteuttaja on Kimmo Karjunen. 

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely Hiihtomuseolla

Hiihtomuseon uusitusta pohjakerrostilasta löytyy Suomen hiihdon kulta-ajan näyttely.