Näyttelyt

pisteviiva.gif

 Sisulla sankariksi -näyttely 

Sisulla sankariksi -näyttely kertoo suomalaisen kilpahiihdon historiaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuvuosiin. Näyttely kertoo aikakauden valmennus- ja harjoittelumaailmasta sekä suomalaisen kilpahiihdon kultakaudesta. Esille tulevat ajan huippunimet muun muassa Veikko Hakulisesta Eero Mäntyrantaan ja Juha Mietoon sekä Siiri Rantasesta Helena Takaloon.

Näyttely löytyy Hiihtomuseon pohjakerroksesta. Kokonaan uudistetut tilat ovat saaneet uuden upean lumiluolamaisen ilmiasun.

Myös Hiihtomuseon kunniagalleria Nordic Ski Hall of Fame esittäytyy tilassa. Kunniagalleriaan on valittu 22 hiihtolajien urheilijaa vuonna 2017.

Näyttely avautuu yleisölle 12.4.2019 alkaen.

 

Sisulla_sankariksi_eetu-pekka_heiskanen_3.jpg

Kuvaaja: Eetu-Pekka Heiskanen. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

HIMHIMVV760121_369_Suomen_hiihtojoukkue_Squaw_Valley_1960.jpg

Suomen hiihtomaajoukkue nousee koneeseen Squaw Valleyn olympialaisiin 1960. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

pisteviiva.gif

Tunteiden ilmalentoa

Hiihtomuseolla on avautunut Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely, joka esittelee suomalaista mäkihyppyhistoriaa valokuvan keinoin 1920-luvulta 1990-luvun alkuun.

Näyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka. Vahvat mustavalkokuvat kertovat tarinaansa hilpeillä kuvateksteillä höystettynä. Mäkihyppy on kehittynyt huimapäisten nuorten huvituksesta vakavasti otettavaksi ammattiurheiluksi. Kautta aikojen mäkihyppyyn on liittynyt voimakkaita tunteita: iloa, toveruutta, ihailua, keskittyneisyyttä, jännitteitä ja jännitystä.

Millainen oli mäkimies? Hän oli kaupunkilainen urbaanin nuorisokulttuurin edustaja.  Mäkihyppääjä oli modernin maailman luomus – rock-tähteen ja elokuvanäyttelijään verrattava 1950- ja 1960-luvun Suomessa. Mäenlasku oli spektaakkeli ja teatteria eikä ahkeraa työntekemistä ja puurtamista kuin hiihtäminen.

Millainen luonne mäkihyppääjältä vaaditaan? Eikö mäkimies koskaan pelkää? Rohkeutta tarvitaan, mutta taidon kanssa kumppanina sanovat mäkimiehet.  Hullunrohkeuttakin tarvitaan, mutta on löydyttävä tarvittaessa myös varovaisuutta.  Itsevarmuutta näytetään yleensä aina ulospäin ja sillä tavoin rohkeus lisääntyy. Laji vaatii tyyliä ja taituruutta. Keskittymiskyky omaan tekemiseen on oltava huipussaan, että kestää yleisön ja kanssakilpailijoiden aiheuttamat paineet. Hermoja tai itseluottamusta ei saa menettää ratkaisevalla hetkellä, mutta sopiva jännitys auttaa urheilijaa huippusaavutuksiin.

Matti Nykäsen arvokisamitalit

Suomen Urheilumuseosta lainassa olevat Matti Nykäsen arvokisamitalit ovat nähtävillä "Tunteiden ilmalentoa"-näyttelyn yhteydessä Hiihtomuseon toisessa kerroksessa.

Matti esiintyy myös "Salpausselkä elää!"-mediateoksessa sekä "Hiihdon henkeä"-näyttelyssä.

 Tunteiden_ilmalentoa_planssi_yleisilme.jpg

Tunteiden ilmalentoa -erikoisnäyttely.

 

Perusnäyttely:

Hiihdon henkeä!

Perusnäyttely Hiihdon henkeä katselee suomalaista hiihtomenneisyyttä monin silmin: asiaa tarkastellaan niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan, penkkiurheilijan kuin ammattiurheilijankin näkökulmasta. Näyttelyssä huomioidaan uljaat hanget löytäneet kuntoilijat sekä kouluhiihdosta ikuisiksi ajoiksi traumatisoituneet henkilöt.

_MG_1322_PP.jpg

Näyttely kuljettaa katsojaa menneiden vuosituhansien takaisista hiihtotavoista aivan näihin vuosiin saakka. Nykyisistä talviurheilulajeista suosikeiksi nousseet lumilautailu- ja laskettelukulttuuri on otettu esille. Lisäksi ampumahiihto sekä sen mielenkiintoinen historia pääsee esiin.

Niin arjessa kuin sodassakin ja kisaladuilla tarvittuja hiihtotaitoja esitellään näyttelyssä. Lahdessa joka vuosi järjestettävät Salpausselän kisat sekä Lahden hiihdon MM-kisat saavat arvoisensa esittelyn.

pisteviiva.gif 

Salpausselkä elää -mediateos

 

Hiihtomuseoon mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksen omaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, stillkuvaa ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinäteos antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen.

Hiihtomuseon "Salpausselkä elää" -mediateos imaisee kävijän hiihdon ja talven maailmaan näyttävällä taideteoksen omaisella kuva- ja äänimaailmalla. Liikkuvaa kuvaa, stillkuvaa ja äänimaailmoja hyödyntävä mediaseinä kuvakollaaseineen antaa voimakkaan esteettisen ja tunnelmallisen elämyksen hiihdon maailmasta. Talviurheiluun liittyvää yhteistä aineetonta ja elävää perintöä tehdään näin näkyväksi ja ymmärrettäväksi. Teoksen toteuttaja on Kimmo Karjunen.

Suomi100-hanke


 

pisteviiva.gif

 Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleria

pisteviiva.gif


 

Suomi100-hanke

Tutustu erikoisnäyttelyn Lahti - kansainvälinen hiihtokaupunki mobiilioppaaseen


seinatonmuseologo.jpg

 

 

Urheiluidolit näyttely päättynyt

Urheiluidolit esitteli suomalaisten urheiluidoleita sekä fanikulttuuria.
28.3.2014 - 31.05.2015


idolit_etusivunkuva.jpg
 


 

Vanha perusnäyttely on päättynyt 31.5.2015

Selän henkeä ja hohtavia hankia!

Perusnäyttely ”Selän henkeä ja hohtavia hankia" kertoo suksen ja hiihdon tarinan muinaisista metsästysretkistä Salpausselän kisojen huipputunnelmiin. Näyttelyssä pääsee seuraamaan pohjoismaisten hiihtolajien kehitystä ja talviurheilumuodin muuttumista 1920-luvulta nykypäivään. Voittoisiin hiihto- ja mäkihyppytunnelmiin johdattavat useat pokaalit ja mitalit, mm. Suomen olympiahistorian ensimmäinen maastohiihtomitali eli Tapani Nikun pronssimitali vuoden 1924 Chamonix’n talviolympialaisista.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely on avautunut

Huhtikuussa avautunut näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta, aikaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.