Askon museon kokoelma

lepotuolit.jpg

Kokoelma valottaa merkittävällä tavalla suomalaisen huonekaluteollisuuden ja kotien sisustamisen historiaa kahdeksankymmenen vuoden ajalta.

Kokoelman historia

Asko Yhtymä Oy:n 50-vuotisjuhlien yhteydessä 1968 aloitettiin yhtiön historian tallentaminen esine-, valokuva- ja arkistokeräyksellä. Vuonna 1978 koottiin kerätystä materiaalista näyttely Askon III-tehtaan kellarin väestönsuojaan. Aineistonkeruuta jatkettiin, ja syntyneen kokoelman museaalinen käsittely aloitettiin Päijät-Hämeen maakuntamuseona toimivan Lahden historiallisen museon ohjauksessa 1980-luvulla. Vuonna 1988 esineistö siirrettiin Askon II-tehtaan toisen kerroksen tuotannolta vapautuneisiin tiloihin ja koottiin Askon ja Upon historiaa esitteleväksi museoksi. Askon museota johti museotoimikunta ja sille oli palkattu osaksi vuotta museotyöntekijä.

Askon museo toimi vuodesta 1988 vuoteen 1992, jolloin se taloudellisista syistä suljettiin yhtiön ulkopuolisilta vierailuilta. Vuonna 2000 tapahtuneen Asko Oyj:n ja Oy Uponor Ab:n fuusion yhteydessä museokokoelman omistajaksi tuli Uponor Oyj. Lahden kaupunginmuseo teki Uponor Oyj:n kanssa kokoelmasta talletussopimuksen 1.4.2004 ja yhtiö lahjoitti kokoelman museolle marraskuussa 2005.

Kokoelma käsittää 1220 Askon tehtaiden ja 237 Upo Oy:n toimintaan liittyvää esinettä, 1577 kirjan kirjaston ja laajan yrityksen tuotantoon liittyvän arkiston.
pikkutuolit.jpg
Kuvat: Tiina Rekola/Lahden museot

Askon arkisto

Lahden kaupunginmuseon saaman Askon kokoelman yhteydessä vastaanotettiin myös laaja, yrityksen historian käsittävä arkistoaineisto. Aineistosta löytyy piirustuksia, kuvia, paperimateriaalia, sekä mainontaa eri vuosikymmeniltä, niin Askon kuin sen rinnalla kulkeneen Upon historiasta. Arkistosta saa kuvan kuinka Lahden Puuseppätehtaasta tuli kansainvälinen ja monialainen yritys. Arkiston rajavuodet ovat 1918-1995.

Aineisto kertoo huonekalun tien suunnittelijan pöydältä piirustuksen muodossa, tuotannon eri vaiheisiin ja aina edelleen kuluttajalle saakka.

suunnittelu.jpg

Arkistosta voi lukea paitsi yrityksen kasvutarinan, sieltä löytyy myös useita vahvoja henkilötarinoita yrityksen takaa.

     henk_tammivuori.jpg              henk_penttil.jpg
     Arvi Tammivuori (1911-1972)             Onni Penttilä (1915-1986)

henk_avonius.jpg
Aukusti Asko-Avonius (1887-1965)


Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

Tietopalvelu Askon kokoelmaan liittyen

Jäljitätkö oman kalusteesi historiaa tai tutkitko Askon tuotantoa? 

Tiedot Askon kokoelmasta ja arkistosta:

Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen
Puh. 050 5184 594
sari.kainulainen(at)lahti.fi

Kalusteista kysyttyä-sivulta löydät vastauksia jo kysyttyihin kysymyksiin.