Askon museon kokoelma
Kokoelma valottaa merkittävällä tavalla suomalaisen huonekaluteollisuuden ja kotien sisustamisen historiaa kahdeksankymmenen vuoden ajalta.
Kokoelman historia
Asko Yhtymä Oy:n 50-vuotisjuhlien yhteydessä 1968 aloitettiin yhtiön historian tallentaminen esine-, valokuva- ja arkistokeräyksellä. Vuonna 1978 koottiin kerätystä materiaalista näyttely Askon III-tehtaan kellarin väestönsuojaan. Aineistonkeruuta jatkettiin, ja syntyneen kokoelman museaalinen käsittely aloitettiin Päijät-Hämeen maakuntamuseona toimivan Lahden historiallisen museon ohjauksessa 1980-luvulla. Vuonna 1988 esineistö siirrettiin Askon II-tehtaan toisen kerroksen tuotannolta vapautuneisiin tiloihin ja koottiin Askon ja Upon historiaa esitteleväksi museoksi. Askon museota johti museotoimikunta ja sille oli palkattu osaksi vuotta museotyöntekijä.
Askon museo toimi vuodesta 1988 vuoteen 1992, jolloin se taloudellisista syistä suljettiin yhtiön ulkopuolisilta vierailuilta. Vuonna 2000 tapahtuneen Asko Oyj:n ja Oy Uponor Ab:n fuusion yhteydessä museokokoelman omistajaksi tuli Uponor Oyj. Lahden kaupunginmuseo teki Uponor Oyj:n kanssa kokoelmasta talletussopimuksen 1.4.2004 ja yhtiö lahjoitti kokoelman museolle marraskuussa 2005.
Kokoelma käsittää 1220 Askon tehtaiden ja 237 Upo Oy:n toimintaan liittyvää esinettä, 1577 kirjan kirjaston ja laajan yrityksen tuotantoon liittyvän arkiston.
Kuvat: Tiina Rekola/Lahden museot
Askon arkisto
Lahden kaupunginmuseon saaman Askon kokoelman yhteydessä vastaanotettiin myös laaja, yrityksen historian käsittävä arkistoaineisto. Aineistosta löytyy piirustuksia, kuvia, paperimateriaalia, sekä mainontaa eri vuosikymmeniltä, niin Askon kuin sen rinnalla kulkeneen Upon historiasta. Arkistosta saa kuvan kuinka Lahden Puuseppätehtaasta tuli kansainvälinen ja monialainen yritys. Arkiston rajavuodet ovat 1918-1995.
Aineisto kertoo huonekalun tien suunnittelijan pöydältä piirustuksen muodossa, tuotannon eri vaiheisiin ja aina edelleen kuluttajalle saakka.
Arkistosta voi lukea paitsi yrityksen kasvutarinan, sieltä löytyy myös useita vahvoja henkilötarinoita yrityksen takaa.
Arvi Tammivuori (1911-1972) Onni Penttilä (1915-1986)
Aukusti Asko-Avonius (1887-1965)
Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön
Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021
Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta
Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti
Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt
Tietopalvelu Askon kokoelmaan liittyen
Jäljitätkö oman kalusteesi historiaa tai tutkitko Askon tuotantoa?
Tiedot Askon kokoelmasta ja arkistosta:
Kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen
Puh. 050 5184 594
sari.kainulainen(at)lahti.fi
Kalusteista kysyttyä-sivulta löydät vastauksia jo kysyttyihin kysymyksiin.