Klaus Holman muistokokoelma 

Kokoelma muodostaa suomalaisittain harvinaisen kokonaisuuden keski- ja eteläeurooppalaista taidetta ja taidekäsityötä. Ministeri Harri Holma ja rouva Alli Holma lahjoittivat poikansa Klaus Holman nimeä kantavan kokoelman Lahden kaupungille 14.8.1953. Ensimmäiseen lahjoitukseen kuului 186 esinettä. Tämän täydennykseksi Alli Holma lahjoitti vuosina 1959 ja 1963 tekemillään lahjakirjoilla kotinsa irtaimistoa siten, että esineiden kokonaismääräksi tuli 544.

Klaus Holman muistokokoelman esineistö ja taide on alun perin muodostanut edustavat puitteet suurlähettilään kodille Pariisissa ja Roomassa. Esineistön keräsi sisustuksesta ja antiikista kiinnostunut rouva Alli Holma yhdessä poikansa Klausin kanssa.

Taidehistorioitsija Klaus Holma solmi jo nuorena ylioppilaana ystävyyssuhteita Louvren virkailijakuntaan, jolta sai arvokkaita tietoja Pariisin taide- ja antiikkimarkkinoista. Äiti ja poika kokosivat esineistön vähitellen Pariisin ja Ranskan maaseudun kirpputoreilta ja alueilta, joissa tiesivät antiikkiesineitä olevan parhaiten esillä.

Lahteen kokoelma päätyi kaupunginjohtaja Olavi Kajalan aktiivisen työn tuloksena. Lahden kaupunki tarjosi riittävät huonetilat kokoelmille sekä rouva Alli Holmalle sopivan suuruisen huoneiston Harri Holman kuoleman jälkeen. 
Lahjoitukseen liittyy jatkuvan näytteillä pidon ehto. Kokoelma on esillä Lahden historiallisen museon toisessa kerroksessa.

Klaus Holman muistokokoelman esineistöä


holma_harri.jpg Harri Holma (1886-1954) toimi vuodesta 1919 lähetystösihteerinä Kööpenhaminassa, sitten lähettiläänä Berliinissä, Wienissä vuodesta 1921, Pariisissa ja Brysselissä vuodesta 1927, Vatikaanissa vuodesta 1943 sekä Roomassa vv. 1948-53. Ennen ulkoministeriön palvelukseen siirtymistään FT Harri Holma oli Helsingin yliopiston assyriologian ja seemiläisen filologian dosenttina. Avioliiton hän solmi Alli o.s. Hagfors-Haapakosken kanssa vuonna 1912.
holma_klaus.jpg Klaus Holma (1914-1944) opiskeli taidehistoriaa Sorbonnen ja Helsingin yliopistoissa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1940 aiheenaan Louis Davidin suhde antiikkiin.
holma_alli.jpg Alli Holma (1888-1963)
 


Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.