Klaus Holman muistokokoelma 

Kokoelma muodostaa suomalaisittain harvinaisen kokonaisuuden keski- ja eteläeurooppalaista taidetta ja taidekäsityötä. Ministeri Harri Holma ja rouva Alli Holma lahjoittivat poikansa Klaus Holman nimeä kantavan kokoelman Lahden kaupungille 14.8.1953. Ensimmäiseen lahjoitukseen kuului 186 esinettä. Tämän täydennykseksi Alli Holma lahjoitti vuosina 1959 ja 1963 tekemillään lahjakirjoilla kotinsa irtaimistoa siten, että esineiden kokonaismääräksi tuli 544.

Klaus Holman muistokokoelman esineistö ja taide on alun perin muodostanut edustavat puitteet suurlähettilään kodille Pariisissa ja Roomassa. Esineistön keräsi sisustuksesta ja antiikista kiinnostunut rouva Alli Holma yhdessä poikansa Klausin kanssa.

Taidehistorioitsija Klaus Holma solmi jo nuorena ylioppilaana ystävyyssuhteita Louvren virkailijakuntaan, jolta sai arvokkaita tietoja Pariisin taide- ja antiikkimarkkinoista. Äiti ja poika kokosivat esineistön vähitellen Pariisin ja Ranskan maaseudun kirpputoreilta ja alueilta, joissa tiesivät antiikkiesineitä olevan parhaiten esillä.

Lahteen kokoelma päätyi kaupunginjohtaja Olavi Kajalan aktiivisen työn tuloksena. Lahden kaupunki tarjosi riittävät huonetilat kokoelmille sekä rouva Alli Holmalle sopivan suuruisen huoneiston Harri Holman kuoleman jälkeen. 
Lahjoitukseen liittyy jatkuvan näytteillä pidon ehto. Kokoelma on esillä Lahden historiallisen museon toisessa kerroksessa.

Klaus Holman muistokokoelman esineistöä


holma_harri.jpg Harri Holma (1886-1954) toimi vuodesta 1919 lähetystösihteerinä Kööpenhaminassa, sitten lähettiläänä Berliinissä, Wienissä vuodesta 1921, Pariisissa ja Brysselissä vuodesta 1927, Vatikaanissa vuodesta 1943 sekä Roomassa vv. 1948-53. Ennen ulkoministeriön palvelukseen siirtymistään FT Harri Holma oli Helsingin yliopiston assyriologian ja seemiläisen filologian dosenttina. Avioliiton hän solmi Alli o.s. Hagfors-Haapakosken kanssa vuonna 1912.
holma_klaus.jpg Klaus Holma (1914-1944) opiskeli taidehistoriaa Sorbonnen ja Helsingin yliopistoissa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1940 aiheenaan Louis Davidin suhde antiikkiin.
holma_alli.jpg Alli Holma (1888-1963)
 


Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.