Viipurin historiallisen museon kokoelma 

Viipurin museo perustettiin vuonna 1892. Viipurin lisäksi sen toiminta-alueeseen kuuluivat Rannan, Äyräpään, Jääsken, Lappeen ja Kymin kihlakunnat.

Kokoelmien perusta oli paikallisessa kansatieteellisessä aineistossa, jota koottiin 1880- ja 1890-luvuilla tehdyillä esineistönkeruumatkoilla. Erityisen hyvin onnistuttiin keräämään Viipurin läänin naisten kansanpukuja. Miesten kansanpukuja ei sen sijaan 1890-luvulla enää juurikaan löytynyt. Vuonna 1900 Viipurin historiallisen museon kokoelmat saivat kansainvälisen ulottuvuuden, kun museo vastaanotti pietarilais-pariisilaisen taidemaalarin ja keräilijän William Grommén (1836-1900) testamenttilahjoituksena suuren taide- ja kulttuurihistoriallisen kokoelman.

Sodan uhka syksyllä 1939 sai aikaan sen, että museo suljettiin yleisöltä. Noin 13 000 esineen kokoelmasta vain osa onnistuttiin pelastamaan. Lahden historiallinen museo hoitaa Viipurin historiallisen museon säilyneitä esinekokoelmia, valokuvia ja osaa taideteoksista. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö.

Vuonna 1951 kokoelmasta luovutettiin Rautalammin museoon Jääsken kirkon entinen alttaritaulu Kristus Getsemanessa kiitokseksi esineistön säilytyksestä sodan aikana. Lisäksi osia kokoelmasta on talletettu Lahdesta edelleen Etelä-Karjalan museoon Lappeenrantaan, museoviraston ylläpitämään Louhisaaren kartanoon ja Heinolan kaupunginmuseoon.

Viipurin historiallisessa museossa kokoelmat oli jaettu esinetyypeittäin 12 eri ryhmään, joita merkittiin kirjaimilla A-M. Lahden historiallisessa museossa on säilytetty alkuperäinen ryhmittely ja numerointi. Lukuihin sisältyy Grommé-kokoelman esineet.

Ryhmä A: Vaatteet ja pukuun kuuluvat koristeet 

Vaatteita, pääosin kansanpukujen osia ja niiden kanssa pidettyjä solkia saatiin pelastettua 250 eli noin 16 % alkuperäisestä ryhmästä. Näistä 97 on edelleen talletettu Etelä-Karjalan museoon. ♦  Kuvakooste, pukukokonaisuus 1

 

  Kokoelmat

 
 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.