Lahden kartano

fellman.jpg
Kuva: Tiina Rekola/Lahden museot

Kapteeni August Abraham Fellman (1839-1912) osti Kartanon tilan vuonna 1867. Lahden kylässä oli 1860-luvun lopulla nelisenkymmentä maatilaa sekä torppia. Asukkaita kylässä oli hieman alle 200. Kartano (Lahtis Gård) oli kylän suurin talo, joka sijaitsi tiiviistä ja pienimuotoisesta kyläasutuksesta hieman erillään. Tilan maat ulottuivat Vesijärven rantaan saakka.

August Fellman rakennutti vuosina 1897-98 uuden päärakennuksen Lahden kauppalan tuntumassa sijainneeseen kartanoonsa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Hjalmar Åberg (1870-1935). Arkkitehti otti rakennukseen tyylivaikutteita pohjoiseurooppalaisesta renessanssista ja saksalaisesta tiiligotiikasta. Fellmanin suku omisti kartanon vuoteen 1919 asti, jolloin he myivät sen maa-alueineen kahdelle liikemiehelle. Nämä puolestaan myivät kartanon edelleen Lahden kaupungille.

Vuonna 1920 rakennuksessa aloitti kansakoulu, seuraavana vuonna kauppakoulu. Koulukäytön myötä Kartanon sisätilat muuttuivat dramaattisesti. Entisen asuinrakennuksen muuttaminen koulutoimen tarpeisiin merkitsi väliseinien purkamista ja uusien rakentamista. Parkettilattiat purettiin ja korvattiin lautalattioilla, tulisijoja muutettiin ja kaikki huoneet maalattiin. Kartanossa toimi myös lastentarha vuosina 1924-1931 ja alakerrassa kouluhammashoitola vuosina 1946-1959.

Lahden historiallisen museon käyttöön kartano luovutettiin 1960-luvun puolivälissä. Rakennukseen kunnostettiin museon näyttelytilat, jotka avattiin yleisölle vuonna 1968.

Kun rakennusta muokattiin 1960-luvulla museon tarpeisiin, entistettiin alakerran yksi huone sen seinistä ja katosta löytyneiden alkuperäisten koristemaalausfragmenttien perusteella. Huoneen koristeellinen uuni on ainoa Kartanon alkuperäinen kiinteä kaluste. Vuonna 2016 Kartanon ystävät ry:n avulla entisöityyn huoneeseen hankittiin Fellmanin käytössä ollut ruokailuryhmä.

Save


pisteviiva.gif

Historiallinen museo on sulkenut ovensa yleisöltä remontin vuoksi toistaiseksi 2.9.2018 alkaen.

Tiedotamme remontin aikana aktiivisesti museon korjaustoimenpiteiden etenemisestä.

Haluamme kiittää kaikkia asiakkaitamme kuluneesta vuodesta!

Aurinkoista syksyä!

 

pisteviiva.gif

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Save

Save

Save

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Save

Save

Save

Save

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Save

Save

Save

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

 

 

web_fellmanaugustabraham1.jpg

Lue lisää Kartanon kapteeni, hovineuvos August Fellmanista Kuka, mitä, Lahti -sivuilta