Lahden taidemuseon kokoelmat

Lahden taidemuseon kokoelmien perustan, vanhimman ja arvokkaimman osan muodostavat vuonna 1950 entisestä Viipurin taidemuseosta saadut 70 teosta. Viipuri-säätiön kokoelma sisältää 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen kotimaista ja ulkomaista taidetta. Kokoelmassa on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ferdinand von Wright, Juho Rissanen, Tyko Sallinen, William Lönnberg, Jussi Mäntynen ja Ivan Aivazovski.

Taidemuseon omiin kokoelmiin kuuluu yli 3 800 teosta, lähinnä kotimaista ja paikallista taidetta 1950-luvulta nykypäiviin. Kokoelmien pääpaino on kotimaisessa ja Päijät-Hämeen alueen taiteessa. Muun muassa Väinö Hämäläisen, Pentti Melasen, Reino Hietasen, Mauno Hartmanin, Olavi Lanun, Matti Koskelan ja monen nuoremman polven taiteilijoiden teoksia on pyritty hankkimaan kokoelmiin.

Vuonna 1982 museo sai Grafia ry:ltä lahjoituksena taidehistoriallisesti merkittävän Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelman. Siihen kuuluu noin 1 600 piirustusta 1800-luvun puolivälistä nykypäiviin. Keskeisiä taiteilijanimiä ovat mm. Fanny Churberg, Viktor Westerholm, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Juho Rissanen, Ellen Thesleff, Sam Vanni ja Pentti Kaskipuro. Mukana on myös useiden kuvittajina uransa luoneiden taiteilijoita kuten Tove Jansson, Rudolf Koivu, Kalle Carlstedt, Erkki Tanttu ja Kari Suomalainen.

Lahden kaupungin taidekokoelmassa on noin 2 300 teosta, lähinnä 1900-luvulta ja pääpaino on paikallisessa taiteessa. Kokoelma sisältää myös kaupungin 80 julkista veistosta. Museo hoitaa Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teokset on sijoitettu kaupungin eri laitoksiin ja virastoihin.

Lahden taidemuseoon on lisäksi talletettu useita taidekokoelmia. Kaiken kaikkiaan museon hoidossa on yli 9 000 taideteosta.

Huom! Lahden taidemuseossa ei ole pysyvää perusnäyttelytilaa, vaan omia kokoelmia on nähtävillä lähinnä erilaisissa teemanäyttelyissä.

Lahden taidemuseon kokoelmia on julkaistu myös Finna.fi -sivulla, teokset tietoineen löydät täältä.

Tietoa Lahden taidemuseon kokoelmista myös täällä.

Taidemuseon_helmet_kansi_pieni.jpg
Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista
Museon taidekokoelmien historiaa ja nykypäivää valottava tietoteos nyt saatavilla Museokioskista!

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo etsii nimeä

Työnimellä LAD kulkenut uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo etsii nimeä.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu tulossa

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

 

takanen.jpg
Johannes Takanen:
Venus ja Amor
1875
marmori

lola.jpg
Pentti Meklin:
Lola IV
1983
öljy kankaalle