Lahden taidemuseon kokoelmat

Lahden taidemuseon kokoelmien perustan, vanhimman ja arvokkaimman osan muodostavat vuonna 1950 entisestä Viipurin taidemuseosta saadut 70 teosta. Viipuri-säätiön kokoelma sisältää 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen kotimaista ja ulkomaista taidetta. Kokoelmassa on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ferdinand von Wright, Juho Rissanen, Tyko Sallinen, William Lönnberg, Jussi Mäntynen ja Ivan Aivazovski.

Taidemuseon omiin kokoelmiin kuuluu yli 3 800 teosta, lähinnä kotimaista ja paikallista taidetta 1950-luvulta nykypäiviin. Kokoelmien pääpaino on kotimaisessa ja Päijät-Hämeen alueen taiteessa. Muun muassa Väinö Hämäläisen, Pentti Melasen, Reino Hietasen, Mauno Hartmanin, Olavi Lanun, Matti Koskelan ja monen nuoremman polven taiteilijoiden teoksia on pyritty hankkimaan kokoelmiin.

Vuonna 1982 museo sai Grafia ry:ltä lahjoituksena taidehistoriallisesti merkittävän Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelman. Siihen kuuluu noin 1 600 piirustusta 1800-luvun puolivälistä nykypäiviin. Keskeisiä taiteilijanimiä ovat mm. Fanny Churberg, Viktor Westerholm, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Juho Rissanen, Ellen Thesleff, Sam Vanni ja Pentti Kaskipuro. Mukana on myös useiden kuvittajina uransa luoneiden taiteilijoita kuten Tove Jansson, Rudolf Koivu, Kalle Carlstedt, Erkki Tanttu ja Kari Suomalainen.

Lahden kaupungin taidekokoelmassa on noin 2 300 teosta, lähinnä 1900-luvulta ja pääpaino on paikallisessa taiteessa. Kokoelma sisältää myös kaupungin 80 julkista veistosta. Museo hoitaa Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teokset on sijoitettu kaupungin eri laitoksiin ja virastoihin.

Lahden taidemuseoon on lisäksi talletettu useita taidekokoelmia. Kaiken kaikkiaan museon hoidossa on yli 9 000 taideteosta.

Huom! Lahden taidemuseossa ei ole pysyvää perusnäyttelytilaa, vaan omia kokoelmia on nähtävillä lähinnä erilaisissa teemanäyttelyissä.

Tietoa Lahden taidemuseon kokoelmista myös täällä.

Taidemuseon_helmet_kansi_pieni.jpg
Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista
Museon taidekokoelmien historiaa ja nykypäivää valottava tietoteos nyt saatavilla Museokioskista!

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.

 

takanen.jpg
Johannes Takanen:
Venus ja Amor
1875
marmori

lola.jpg
Pentti Meklin:
Lola IV
1983
öljy kankaalle