Lahden taidemuseon kokoelmat

Lahden taidemuseon kokoelmien perustan, vanhimman ja arvokkaimman osan muodostavat vuonna 1950 entisestä Viipurin taidemuseosta saadut 75 teosta. Viipuri-säätiön kokoelma sisältää 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen kotimaista ja ulkomaista taidetta. Kokoelmassa on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Ferdinand von Wright, Juho Rissanen, Tyko Sallinen, William Lönnberg, Jussi Mäntynen ja Ivan Aivazovski.

Taidemuseon omiin kokoelmiin kuuluu yli 3500 teosta, lähinnä kotimaista ja paikallista taidetta 1950-luvulta nykypäiviin. Kokoelmien pääpaino on kotimaisessa ja Päijät-Hämeen alueen taiteessa. Muun muassa Väinö Hämäläisen, Pentti Melasen, Reino Hietasen, Mauno Hartmanin, Olavi Lanun, Matti Koskelan ja monen nuoremman polven taiteilijoiden teoksia on pyritty hankkimaan kokoelmiin.

Vuonna 1982 museo sai Grafia ry:ltä lahjoituksena taidehistoriallisesti merkittävän Suomen Taidepiirtäjäin Liiton kokoelman. Siihen kuuluu yli 1 500 piirustusta 1800-luvun puolivälistä nykypäiviin. Keskeisiä taiteilijanimiä ovat mm. Fanny Churberg, Viktor Westerholm, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Juho Rissanen, Ellen Thesleff, Sam Vanni ja Pentti Kaskipuro. Mukana on myös useiden kuvittajina uransa luoneiden taiteilijoita kuten Tove Jansson, Rudolf Koivu, Kalle Carlstedt, Erkki Tanttu ja Kari Suomalainen.

Lahden kaupungin taidekokoelmassa on yli 1 500 teosta, lähinnä 1900-luvulta ja pääpaino on paikallisessa taiteessa. Kokoelma sisältää myös kaupungin 50 julkista veistosta. Museo hoitaa Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teokset on sijoitettu kaupungin eri laitoksiin ja virastoihin.

Huom! Lahden taidemuseossa ei ole pysyvää perusnäyttelytilaa, vaan omia kokoelmia on nähtävillä lähinnä erilaisissa teemanäyttelyissä.

Tietoa Lahden taidemuseon kokoelmista myös täällä.

Taidemuseon_helmet_kansi_pieni.jpg
Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista
Museon taidekokoelmien historiaa ja nykypäivää valottava tietoteos nyt saatavilla.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.

 

nuori_nainen.jpg
Tina Blau:
Nuori nainen
1800-luvun loppu
öljy kankaalle

lola.jpg
Pentti Meklin:
Lola IV
1983
öljy kankaalle