Hetkiä elämästä - Erkki Kannosto
Teoksia kuudelta vuosikymmeneltä
 

15.6.-12.8.2018

Kuvanveistäjä Erkki Kannoston laaja elämäntyönäyttely kertoo hänen pitkän taiteellisen uransa vaiheista.

 Erkki_Kannosto_Hetkia_elamasta_kuvaTiinaRekola_vp.jpg
Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Kannosto tuli maanlaajuisesti tunnetuksi Lahden Punavankien muistomerkin tekijänä. Kolme vuotta kestänyt työ tuli juhlavaan päätökseensä vuonna 1978. Muistomerkin paljastustilaisuudessa Lahden Fellmanin pellolla oli läsnä 30 000 henkeä, joukossa ylimmän valtiovallan edustajat. Lahden taidemuseon näyttely valottaa tänä vuonna 40 vuotta täyttävän muistomerkin valmistumishistoriaa.

Muistomerkin lisäksi näyttely esittelee Kannoston monipuolisesti käyttämiä tekniikoita ja materiaaleja. Pop-taiteen innoittamia akryylireliefejä syntyi 1970-luvun alussa, sen jälkeen hän keskittyi pronssiin, sinkitty teräs oli 1980-luvulla hänen suosikkinsa ja sen jälkeen oli vuorossa mitalitaide. Pronssiveistokset palasivat uuden tekniikan myötä Kannoston tuotantoon 1990-luvun loppupuolella. Näiden lisäksi esillä on niin vaneriveistoksia, terrakottavateja, puupiirroksia, lasiveistoksia ja ryijyjä kuin mitaleitakin.

 Erkki_Kannosto_Puutarhaunelmia_sarjasta_kuvaTiinaRekola_vp.jpg
Erkki Kannosto, Puutarhaunelmia. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot

Näyttelyn keskeisin aihe toistuu kaudesta, tekniikasta ja materiaalista toiseen. ”Ihminen on aina ollut teosteni lähtökohta, humanistiseksikin joku voisi sitä sanoa. Ihmisenä oleminen, kosketus ja vierellä kulkemisen aiheet eivät ehkä ole kaikkein muodikkaimpia, mutta aikaa ne kestävät ja se on minun mittarini”. Näin sanoo Kannosto, jolle kuvanveisto on tapa katsoa maailmaa. Tätä elämäntapaa heijastelee myös nyt nähtävä taiteilijan itsensä kuratoima Hetkiä elämästä -näyttely. 

Erkki_Kannoston_mitalitaidetta_kuva_Tiina_Rekola_v.jpg
Erkki Kannoston mitalitaidetta. Kuva: Tiina Rekola / Lahden museot


Lisätietoja

Tuija Vertainen
Amanuenssi
tuija.vertainen(at)lahti.fi
044 4164 448

Tallenna

Save

Tallenna