MITÄ UUDELLE MUSEOLLE KUULUU?


25.11.2020

Teoshaku LSL:n pysäkkinäyttöihin: taiteilijat valittu

nettis_Laura_Konttinen_Talo_sarjasta_Kun_mustarastaat_palaavat_2019.jpg

Tammikuussa 16 pysäkkinäytöllä nähdään Laura Konttisen teos Talo sarjasta Kun mustarastaat palaavat

Lahden seudun liikenne, Lahden uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo, Lahden kaupunkiympäristö ja Taiteen edistämiskeskus hakivat 19.10.–16.11.2020 teoksia näytettäväksi LSL:n pysäkkinäytöissä osana Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 ohjelmaa. Hakijoita oli yhteensä 202 ja teosehdotuksia saapui yli 600. Taiteilijavalinnat tehnyt työryhmä oli erittäin vaikuttunut ehdotusten korkeasta tasosta ja hankkeen saamasta laajasta kiinnostuksesta, joka innoitti taiteilijoita ympäri Suomea osallistumaan.

Työryhmä päätyi valitsemaan hankkeeseen seuraavat 12 taiteilijaa: Ilkka Aho, Carine Fabritius, Anna-Liisa Kankaanmäki, Laura Konttinen, Kalle Lampela, Elena Liseytseva, Matti Närekangas, Elina Ruohonen, Timo Rytkönen, Jarkko Räsänen, Janika Salonen ja Mikael Valjakka. Ensimmäisenä teoksena tammikuussa nähdään Laura Konttisen Talo sarjasta Kun mustarastaat palaavat.

Teokset tulevat esille pysäkkinäytöille, joita on yhteensä 16 kappaletta. Näyttöjä on Lahden Matkakeskuksen ja torin kaikilla pysäkeillä sekä lisäksi muutamalla keskustan vilkkaimmista pysäkeistä. Teoskuva on näkyvissä yhtä aikaa aikataulutietojen kanssa. Hanke kattaa koko vuoden 2021, ja joka kuussa nähdään uusi teos yhdeltä taiteilijalta.

Pysäkkinäytöille valittujen teosten lisäksi Matkakeskuksen infonäytöillä nähdään myös taideteoksia Lahden museoiden kokoelmista. Valitut kokoelmateokset käsittelevät ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja ja asettuvat dialogiin teoshaun kautta valittujen taideteosten kanssa.

Taidehankkeen tarkoituksena on vahvistaa julkisen liikenteen asemaa ja käyttöä sekä nostaa samalla ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja esille. Hanke tuo taiteen kaupunkitilaan olemassa olevien digitaalisten alustojen avulla tarjoten kaupunkilaisille elämyksiä ja koettavaa kellon ympäri.

Vuonna 2021 Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki. Teemavuoden keskeinen tavoite on kulkeminen kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, resurssiviisautta ja ekologisia ja kestäviä ratkaisuja niin yhteiskunnan toiminnan eri alueilla kuin jokaisen henkilökohtaisessa arjessa.

Lisätiedot:

Paula Korte, museoamanuenssi
paula.korte(at)lahti.fi
p. 044 482 0899

Hans-Peter Schütt, ympäristötaiteen läänintaiteilija
hans-peter.schutt(at)taike.fi
p. 029 533 0838

 


17.11.2020

Uusi museo etsii nimeä! 

Kuva_Malski_Jennimaria_7_nettis.jpg
Kuva: Jennimaria

Malskin vanhassa tehdaskiinteistössä avautuu keväällä 2022 uusi taidetta, julisteita ja muotoilua esittelevä museo, jonka muodostavat Lahden taidemuseo ja Lahden julistemuseo.
Työnimellä LAD kulkenut museo tarvitsee nyt nimen. Osallistu ja ehdota, mikä nimi sinun mielestäsi voisi olla!

Pohjatyötä on jo tehty erilaisissa työryhmissä ja yhteistyössä taideväen kanssa. Näin on syntynyt jo kolme kelpoa nimiehdotusta. Onko joku niistä sinun suosikkisi? Voit myös ehdottaa kokonaan uutta nimeä. Haluaisimme kuulla myös perustelut ehdotuksellesi. Kyselyn tuloksia hyödynnetään lopullisen nimivalinnan tekemisessä. Nimipäätöksen tekee Lahden museoiden johtoryhmä.

Vastaa kyselyymme 24.11.2020 mennessä. Nimikyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan 3 kappaletta Museokortteja (arvo á 69 €). Linkki kyselyyn >> 

 


3.11.2020

Uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo avautuu keväällä 2022

nettis_malski_julisteita_heiskanen_05.jpg
Museo näkyy Malskilla jo nyt mm. julistekokoelman julisteiden muodossa. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot

Malskille avattavan Lahden uuden Taide-, juliste- ja muotoilumuseon valmistumisen aikataulu on varmistunut. Vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisellä sopimuksella tilat luovutetaan kaupungille 1.5.2021 mennessä. Tämän jälkeen aloitetaan uudisrakennuksen tilojen valmistelu ja käyttöönotto. Uuden museon ensimmäisistä näyttelyistä ja avajaisten tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan museon tilojen oli tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä. Vuokranantaja Kielo Trio 4 Oy keskeytti työmaan Covid-19 -pandemiatilanteen takia kesällä 2020. Lisäksi taide-, juliste- ja muotoilumuseon toiminnan edellyttämät lisä- ja muutostyöt ovat viivästyttäneet rakennustöiden valmistumista.

Taide-, juliste- ja muotoilumuseo on mukana Lahden ympäristöpääkaupunkivuodessa 2021. Taidetoiminta näkyy Malskilla pitkin vuotta tapahtumin ja taideteoin.

Koko uutisen voit lukea täältä.


19.10.2020

Teoshaku LSL:n pysäkkinäyttöihin on käynnistynyt

Kuvituskuva_pyskki_ja_ihmiset_nettis.jpg

Lahden seudun liikenne, Lahden uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo, Lahden kaupunkiympäristö ja Taiteen edistämiskeskus kutsuvat taiteilijoita ehdottamaan teoksia näytettäväksi LSL:n pysäkkinäytöissä osana Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 ohjelmaa. 

Valittavat teokset tulevat esille pysäkkinäytöille, joita on yhteensä 16 kappaletta. Näyttöjä on Lahden Matkakeskuksen ja torin kaikilla pysäkeillä sekä lisäksi muutamalla keskustan vilkkaimmista pysäkeistä. 

Taidehankkeen tarkoituksena on vahvistaa julkisen liikenteen asemaa ja käyttöä sekä tuoda taidetta nähtäville kaupunkitilaan olemassa olevien digitaalisten alustojen avulla ja tarjota siten kaupunkilaisille elämyksiä ja koettavaa kellon ympäri.

Vuonna 2021 Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki. Teemavuoden keskeinen tavoite on kulkeminen kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, resurssiviisautta ja ekologisia ja kestäviä ratkaisuja niin yhteiskunnan toiminnan eri alueilla kuin jokaisen henkilökohtaisessa arjessa.

Lue koko hakuilmoitus täältä. 


15.10.2020

Viiskulman taidekilpailun voittajaksi Akseli Leinosen Kylän portti

nettis_Kylanportti2.png
Akseli Leinosen Kylän portti on noin seitsemän metriä korkea massiivinen teos, joka on tehty värjätystä betonista.

Lahden kaupunki järjesti taidekilpailun 1.4.-14.8.2020 löytääkseen teoksen Lahden Viiskulman aukiolle, joka sijaitsee Päijänteenkadun ja Vesijärvenkadun kulmassa. Aukio sijaitsee lähellä Malskia ja sinne tulevaa uutta taide-, juliste- ja muotoilumuseota, joten teoksen keskeisenä tehtävänä on myös johdatella ihmisiä museon suuntaan. 

Ensimmäisen sijan voitti ehdotus Kylän portti, jonka tekijä on Akseli Leinonen. Jaetun toisen sijan saivat ehdotukset: Löytöretki, tekijänä Matti Vesanen ja Silmu tekijänä Atte Mattila. Kunniamaininnan sai Natura Pentagon tekijänä Tuija Asta Järvenpää.

Viiskulmaan haettiin teosta, joka on elämyksellinen ja taiteellisesti laadukas luoden aukiolle selkeän identiteetin ja toimien samalla opastavana elementtinä Lahden uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseon sekä Malskin suuntaan. Teoksen toivottiin myös ottavan huomioon ympäristönäkökulmat. Kilpailuohjelma oli laajuudessaan vaativa, ja palkintolautakunta oli erittäin ilahtunut kekseliäistä ja monipuolisista teosehdotuksista.

Palkintolautakunnan mielenkiinnon herätti monissa ehdotuksissa toistuneet portti- ja viittateemat. Viiskulma paikkana on selvästi innoittanut monia tekijöitä lähestymään aukiota museon ja Malskin ensimmäisenä sisäänkäyntinä. 

Kilpailun ratkeamisen jälkeen Lahden kaupunki päättää, mikä teoksista toteutetaan. Koko uutisen voit käydä lukemassa täällä.

nettis_Silmu2.png
Atte Mattilan puuteos Silmu ylsi jaetulle toiselle sijalle. 

nettis_Loytoretki.png
Matti Vesasen jaetulla toisella sijalla oleva Löytöretki kuvaa sillalla astelevaa lasta. 


5.10.2020

Pop up -museokauppa avautuu Malskille 12.10.2020 

nettis_malski_julisteita_heiskanen_05.jpg
Joitakin Malskilla esillä olevista julisteista voi ostaa pop up -kaupasta. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot

Malskille avautuu pop up -museokauppa maanantaina 12.10. klo 12. Pop up -museokauppa juhlistaa avajaisviikkoa tarjouksilla yhdessä Malskin ravintolatoimijoiden kanssa.

Pop up -museokauppa tulee olemaan avoinna arkisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 11-16. Sunnuntaisin kauppa on suljettu. Käynti pop up -kauppaan on Päijänteenkadulta.

- On mukavaa päästä avaamaan väliaikainen museokauppa heti, kun se on mahdollista. Meitä on kyselty ja odotettu, ja toki haluamme olla läsnä Malskilla kaupunkilaisten tavoitettavissa mahdollisimman pian. Pop up -museokaupan avaaminen on ensimmäinen askel kohti uutta taide-, juliste- ja muotoilumuseon avautumista sen uudessa kodissa Malski-keskuksessa, kommentoi projektinjohtaja Marita Kajander.

Pop up -museokaupan tuotevalikoimassa nähdään esimerkiksi tuotteita, joissa on hyödynnetty museon kokoelmien taideteoksia. Kaupan tuotteissa korostuvat paikallisuus ja kestävä kehitys. Museokaupasta voi myös ostaa julisteita, joita on näkyvillä Malskilla Kahiwa Coffee & Winen ja Malskin Bistron tiloissa. Malskilla nähtävissä olevat julisteet ovat Lahden julistemuseon kokoelmista.

Lisätietoa museon ja pop up -kaupan kuulumisista löytyy museon sosiaalisen median tileiltä @lahdenmuseot ja Malskin verkkosivuilta malski.fi/museo.

 


11.8.2020

Ilmoittautuminen Lahden julistetriennaleen on avattu

DIGMTV2017008_076_nettis.png
Vuoden 2017 julistetriennale silloisen taidemuseon tiloissa. Kuva: Tiina Rekola/Lahden museot

Lahden kansainväliseen julistetriennaleen ilmoittautuminen avautui elokuun alussa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti julistetriennalen verkkosivujen kautta ja on avoinna 1.8.-30.11.2020. Ilmoittautumisen ohjeet ja kilpailusäännöt löytyvät julistetriennalen verkkosivulta: www.lahtipostertriennial2021.fi.

- Ilmoittautuminen on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin etenkin kansainvälisten osallistujien osalta, kertoo Lahden julistemuseon amanuenssi Hanna Suihko. 

Julistetriennale on maailmankuulu graafisen alan kilpailu ja näyttely, joka on nähty Lahdessa jo vuodesta 1975 lähtien. Seuraava julistetriennale nähdään vuonna 2021 yhtenä Lahden uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin avajaisnäyttelyistä. 

Lue triennalesta lisää tästä uutisesta

 


4.8.2020

LADin tiloihin tutustutaan videolla 

LADin tulevista tiloista Lahden keskustassa sijaitsevassa Malski-keskuksessa kuvattiin video, jolla esitellään tilojen ulkoasua alkukesällä 2020. Videolla työmaalla kiertävät LADin tuottaja Maija Wilska ja Malskin tuottaja Tanja Keskitalo. 

Lisää Malskin erilaisia tiloja pääsee katsomaan lauantaina 5.9.2020, kun vietetään Malskin avajaisia teemalla Malskia ja Sirkushuveja. Muun huvin lisäksi, myös muutamat Malskin toimistot pitävät oviaan auki tuolloin. Lisätietoja avajaistapahtumasta löytyy Malskin verkkosivuilta


12.5.2020

LADin näyttelyt avautuvat loppuvuodesta 2021

DIGDPV2019028_46_2_nettis.jpg
Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot

Taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin aikataulut ovat tarkentuneet kevään kuluessa. LADin tilat Malskilla valmistuvat suunnitellusti vuoden 2020 aikana. Tämän jälkeen päästään valmistelemaan näyttelytiloja ja kalustamaan museota. LAD näyttelyineen avautuu tarkentuneiden aikataulujen mukaan yleisölle marraskuussa 2021.

- Avajaisten ajoittuminen kesän sijaan loppuvuoteen 2021 antaa meille arvokasta aikaa museokokonaisuuden, sen palveluiden ja näyttelyiden tuottamiseen, kertoo LADin projektinjohtaja Marita Kajander.

Poikkeusolojen aikana LADin suunnittelutyö on edistynyt aikataulussa, vaikka suuri osa LADin henkilökunnasta on tehnyt etätöitä. Kevään aikana on muun muassa suunniteltu näyttelyrakenteita, tuotteistettu taidekokoelman teoksia museokaupan tuotteisiin ja työskennelty uusien verkkosivujen eteen.

LADin ympäristössä on nähtävää jo tänä vuonna, vaikka avajaisia vietetään vasta 2021. LADin uudisosan Block Party -nimisen julkisivuteoksen maalaaminen alkaa 18.5. ja taiteilijakaksikko Laura Lehtisen ja Maikki Rantalan mukaan teos on valmis juhannukseen mennessä.


8.5.2020

Julkisivuteoksen maalaus alkaa 18.5.

Lehtinen-Rantala2-nettis.jpg
Havainnekuva Block Party -teoksesta. Kuva: Laura Lehtinen ja Maikki Rantala

Block Party -teoksen maalaus aloitetaan toukokuussa ja valmista pitäisi olla juhannukseen mennessä, kertovat taiteilijat Laura Lehtinen ja Maikki Rantala. Yleisö pääsee helposti seuraamaan teoksen valmistumista Malskin kulmilla alusta asti. 

 


8.4.2020

Malskin uudisosan julkisivuteos työparilta Lehtinen + Rantala 

Lehtinen-Rantala3-nettis.jpg

Malskin rakennuttaja on luonnostilausten jälkeen, työryhmän kommenttien pohjalta tilannut teoksen Block Party työparilta Lehtinen + Rantala. Block Party -teosta on kuvailtu värien käytöltä toimivaksi ja ympäristöön sopivaksi. Teos on raikas, graafinen ja tarinaltaan rikas. Se tuo hienovaraisen tyylikkäästi esille Lahden teollista historiaa. 

Ennen päätöstään työryhmä kysyi asukkailta mielipiteitä luonnoksista nettikyselyllä. Kyselyyn otti osaa 131 alueen asukasta, joista suurimman osan kotiin teos näkyy suoraan joka parvekkeelle tai ikkunasta. Kyselyn tarkoitus oli kerätä asukkaiden ajatuksia teoksista ja välittää näitä huomioita valittaville taiteilijoille teoksen jatkotyöstöä ajatellen. Asukkaiden kommentteja, lisätietoa valintaprosessista ja informaatiota taiteilijoista voit lukea museon sivujen uutisesta tai Malskin sivuilta


30.3.2020

Taidekilpailuilla taidetta katukuvaan

julkisivutaide_nettis1.jpg
Havainnekuva. Maalaus näyttää vain teoksen paikan.

LADin myötä taide lisääntyy myös Lahden kaupunkikuvassa, jossa se on kaikkien lahtelaisten tavoitettavissa. Taidekilpailuista ensimmäisessä etsittiin teosta LADin uudisosan julkisivuun. Kilpailu ja teos ovat rakennuttajan toteuttamia. Kilpailun ensimmäinen vaihe oli avoin portfoliohaku ja toisessa vaiheessa tilattiin luonnokset neljältä taiteilijalta/taiteilijaryhmältä. Taiteilijat ovat Terhi Ekebom, Lehtinen+Rantala, Johanna Sinkkonen ja Vappu Rossi. 

Taiteilijat ovat nyt jättäneet luonnoksensa ja alueen asukkaat voivat kommentoida teoksia 1.4. klo 22 asti. 

viiskulma_Eetu-Pekka_Heiskanen.jpg
Viiskulman aukio maaliskuussa 2020. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot.

1.4. avautui taidekilpailu, jossa etsitään teosta Lahden Viiskulman aukiolle, eli Päijänteenkadun, Vesijärvenkadun ja Kirkkokadun rajaamalle alueelle. Kilpailussa haetaan mielenkiintoa herättävää ja ympäristönäkökulmat huomioivaa pysyväluontoista teosta. Taidekilpailu on avoinna 1.4.–14.8.2020.

Viiskulmasta muodostetaan viihtyisä taideaukio osaksi Lahden taideakselia, joka alkaa Matkakeskukselta ja seuraa Rautatienkatua. Aukion taiteen on tarkoitus herättää ohikulkijoiden huomio ja ohjata ihmisiä Päijänteenkadulla sijaitsevaan LADiin ja Malskille.

Lisätietoja taidekilpailusta löytyy Lahden kaupungin verkkosivuilta


12.3.2020

Julistetriennale yksi LADin avajaisnäyttelyistä – vuoden 2021 tunnusjuliste Jussi Jokiselta 

thumbnail_poster-press_nettis.jpg 
Jussi Jokisen suunnittelema tunnusjuliste.

Lahden kansainvälinen julistetriennale nähdään vuonna 2021 yhtenä LADin avajaisnäyttelyistä. Julistetriennale on maailmankuulu graafisen alan kilpailu ja näyttely, joka on nähty Lahdessa jo vuodesta 1970 lähtien. 

Myös Lahden 21. kansainvälisen julistetriennalen tunnusjuliste on nyt valittu. Valinta kohdistui yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotukseen. Julisteessa mennään hauskalla tavalla julisteen käytön perusasioihin, kun näyttelymainosta liisteröidään seinälle. Juliste voidaan lisäksi esittää erilaisina väriversioina, esimerkiksi tapettimaisesti rinta rinnan. Tärkeintä voittajajulisteessa kuitenkin on, että sen viesti käy nopeasti, näyttävästi ja selvästi ilmi. 

Tunnusjulistekilpailu järjestettiin Grafia ry:n jäsenille avoimena kilpailuna ja määräaikaan mennessä ehdolle tuli 55 julistetta. Voittajan lisäksi valittiin kolme kunniamaininnan arvoista julistetta. Kunniamaininnat menivät Eemi Räsäselle, Mikko Reposelle ja Tuukka Tujuselle.

Tuomaristoon kuuluivat Grafia ry:n toiminnanjohtaja Katri Soramäki, graafiset muotoilijat Aimo Katajamäki, Ville Tietäväinen ja Klaus Welp sekä julistemuseon amanuenssi Hanna Suihko.


Kuulumisia Malskilta maaliskuussa

DIGDPV2019028_22_nettis.png
Kuva LADin työmaalta syyskuulta 2019. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen

LADin rakennustyö etenee aikataulussa. LADin työntekijät pääsevät muuttamaan uusiin toimistotiloihinsa Malskille syksyllä 2020, minkä jälkeen aloitetaan näyttelyiden rakentaminen upouusissa museotiloissa. Museo avautuu yleisölle kesällä 2021. Uutta museokauppaa ei kuitenkaan tarvitse odottaa ensi vuoteen asti, sillä LADin museokauppa aloittaa toimintansa Malskilla jo kesän 2020 jälkeen. 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.