MITÄ KUULUU LAD?

 


4.8.2020

LADin tiloihin tutustutaan videolla 

LADin tulevista tiloista Lahden keskustassa sijaitsevassa Malski-keskuksessa kuvattiin video, jolla esitellään tilojen ulkoasua alkukesällä 2020. Videolla työmaalla kiertävät LADin tuottaja Maija Wilska ja Malskin tuottaja Tanja Keskitalo. 

Lisää Malskin erilaisia tiloja pääsee katsomaan lauantaina 5.9.2020, kun vietetään Malskin avajaisia teemalla Malskia ja Sirkushuveja. Muun huvin lisäksi, myös muutamat Malskin toimistot pitävät oviaan auki tuolloin. Lisätietoja avajaistapahtumasta löytyy Malskin verkkosivuilta


12.5.2020

LADin näyttelyt avautuvat loppuvuodesta 2021

DIGDPV2019028_46_2_nettis.jpg
Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot

Taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin aikataulut ovat tarkentuneet kevään kuluessa. LADin tilat Malskilla valmistuvat suunnitellusti vuoden 2020 aikana. Tämän jälkeen päästään valmistelemaan näyttelytiloja ja kalustamaan museota. LAD näyttelyineen avautuu tarkentuneiden aikataulujen mukaan yleisölle marraskuussa 2021.

- Avajaisten ajoittuminen kesän sijaan loppuvuoteen 2021 antaa meille arvokasta aikaa museokokonaisuuden, sen palveluiden ja näyttelyiden tuottamiseen, kertoo LADin projektinjohtaja Marita Kajander.

Poikkeusolojen aikana LADin suunnittelutyö on edistynyt aikataulussa, vaikka suuri osa LADin henkilökunnasta on tehnyt etätöitä. Kevään aikana on muun muassa suunniteltu näyttelyrakenteita, tuotteistettu taidekokoelman teoksia museokaupan tuotteisiin ja työskennelty uusien verkkosivujen eteen.

LADin ympäristössä on nähtävää jo tänä vuonna, vaikka avajaisia vietetään vasta 2021. LADin uudisosan Block Party -nimisen julkisivuteoksen maalaaminen alkaa 18.5. ja taiteilijakaksikko Laura Lehtisen ja Maikki Rantalan mukaan teos on valmis juhannukseen mennessä.


8.5.2020

Julkisivuteoksen maalaus alkaa 18.5.

Lehtinen-Rantala2-nettis.jpg
Havainnekuva Block Party -teoksesta. Kuva: Laura Lehtinen ja Maikki Rantala

Block Party -teoksen maalaus aloitetaan toukokuussa ja valmista pitäisi olla juhannukseen mennessä, kertovat taiteilijat Laura Lehtinen ja Maikki Rantala. Yleisö pääsee helposti seuraamaan teoksen valmistumista Malskin kulmilla alusta asti. 

 


8.4.2020

LADin uudisosan julkisivuteos työparilta Lehtinen + Rantala 

Lehtinen-Rantala3-nettis.jpg

Malskin rakennuttaja on luonnostilausten jälkeen, työryhmän kommenttien pohjalta tilannut teoksen Block Party työparilta Lehtinen + Rantala. Block Party -teosta on kuvailtu värien käytöltä toimivaksi ja ympäristöön sopivaksi. Teos on raikas, graafinen ja tarinaltaan rikas. Se tuo hienovaraisen tyylikkäästi esille Lahden teollista historiaa. 

Ennen päätöstään työryhmä kysyi asukkailta mielipiteitä luonnoksista nettikyselyllä. Kyselyyn otti osaa 131 alueen asukasta, joista suurimman osan kotiin teos näkyy suoraan joka parvekkeelle tai ikkunasta. Kyselyn tarkoitus oli kerätä asukkaiden ajatuksia teoksista ja välittää näitä huomioita valittaville taiteilijoille teoksen jatkotyöstöä ajatellen. Asukkaiden kommentteja, lisätietoa valintaprosessista ja informaatiota taiteilijoista voit lukea museon sivujen uutisesta tai Malskin sivuilta


30.3.2020

Taidekilpailuilla taidetta katukuvaan

julkisivutaide_nettis1.jpg
Havainnekuva. Maalaus näyttää vain teoksen paikan.

LADin myötä taide lisääntyy myös Lahden kaupunkikuvassa, jossa se on kaikkien lahtelaisten tavoitettavissa. Taidekilpailuista ensimmäisessä etsittiin teosta LADin uudisosan julkisivuun. Kilpailu ja teos ovat rakennuttajan toteuttamia. Kilpailun ensimmäinen vaihe oli avoin portfoliohaku ja toisessa vaiheessa tilattiin luonnokset neljältä taiteilijalta/taiteilijaryhmältä. Taiteilijat ovat Terhi Ekebom, Lehtinen+Rantala, Johanna Sinkkonen ja Vappu Rossi. 

Taiteilijat ovat nyt jättäneet luonnoksensa ja alueen asukkaat voivat kommentoida teoksia 1.4. klo 22 asti. 

viiskulma_Eetu-Pekka_Heiskanen.jpg
Viiskulman aukio maaliskuussa 2020. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museot.

1.4. avautui taidekilpailu, jossa etsitään teosta Lahden Viiskulman aukiolle, eli Päijänteenkadun, Vesijärvenkadun ja Kirkkokadun rajaamalle alueelle. Kilpailussa haetaan mielenkiintoa herättävää ja ympäristönäkökulmat huomioivaa pysyväluontoista teosta. Taidekilpailu on avoinna 1.4.–14.8.2020.

Viiskulmasta muodostetaan viihtyisä taideaukio osaksi Lahden taideakselia, joka alkaa Matkakeskukselta ja seuraa Rautatienkatua. Aukion taiteen on tarkoitus herättää ohikulkijoiden huomio ja ohjata ihmisiä Päijänteenkadulla sijaitsevaan LADiin ja Malskille.

Lisätietoja taidekilpailusta löytyy Lahden kaupungin verkkosivuilta


12.3.2020

Julistetriennale yksi LADin avajaisnäyttelyistä – vuoden 2021 tunnusjuliste Jussi Jokiselta 

thumbnail_poster-press_nettis.jpg 
Jussi Jokisen suunnittelema tunnusjuliste.

Lahden kansainvälinen julistetriennale nähdään vuonna 2021 yhtenä LADin avajaisnäyttelyistä. Julistetriennale on maailmankuulu graafisen alan kilpailu ja näyttely, joka on nähty Lahdessa jo vuodesta 1970 lähtien. 

Myös Lahden 21. kansainvälisen julistetriennalen tunnusjuliste on nyt valittu. Valinta kohdistui yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotukseen. Julisteessa mennään hauskalla tavalla julisteen käytön perusasioihin, kun näyttelymainosta liisteröidään seinälle. Juliste voidaan lisäksi esittää erilaisina väriversioina, esimerkiksi tapettimaisesti rinta rinnan. Tärkeintä voittajajulisteessa kuitenkin on, että sen viesti käy nopeasti, näyttävästi ja selvästi ilmi. 

Tunnusjulistekilpailu järjestettiin Grafia ry:n jäsenille avoimena kilpailuna ja määräaikaan mennessä ehdolle tuli 55 julistetta. Voittajan lisäksi valittiin kolme kunniamaininnan arvoista julistetta. Kunniamaininnat menivät Eemi Räsäselle, Mikko Reposelle ja Tuukka Tujuselle.

Tuomaristoon kuuluivat Grafia ry:n toiminnanjohtaja Katri Soramäki, graafiset muotoilijat Aimo Katajamäki, Ville Tietäväinen ja Klaus Welp sekä julistemuseon amanuenssi Hanna Suihko.


Kuulumisia Malskilta maaliskuussa

DIGDPV2019028_22_nettis.png
Kuva LADin työmaalta syyskuulta 2019. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen

LADin rakennustyö etenee aikataulussa. LADin työntekijät pääsevät muuttamaan uusiin toimistotiloihinsa Malskille syksyllä 2020, minkä jälkeen aloitetaan näyttelyiden rakentaminen upouusissa museotiloissa. Museo avautuu yleisölle kesällä 2021. Uutta museokauppaa ei kuitenkaan tarvitse odottaa ensi vuoteen asti, sillä LADin museokauppa aloittaa toimintansa Malskilla jo kesän 2020 jälkeen. 

Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuus 6.8.klo 18.00

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetään yhteislaulutilaisuus, jossa kajautetaan Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Jussi Jokisen työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.