Kokoelmakummiksi!

Photo Collection of Lahti City Museums , Eetu-Pekka Heiskanen.

Kokoelmien hoito on yksi museoiden perustehtävistä. Lahden museoiden Kokoelmakummius tuo museoiden kokoelmatyötä näkyväksi ja avaa museokävijöille mahdollisuuksia osallistua museon kokoelmien, yhteisen kulttuuriperintömme, säilyttämiseen.

Toiminta alkoi vuonna 2019, kun Lahden taidemuseon Viipuri-kokoelman helmiä konservoitiin Kokoelmakummien tuella. Syksyllä 2020 alkaneessa jatkohankkeessa kummitoimintaa kehitetään edelleen. Kokoelmakummi-hanke on saanut Museovirastolta museoiden innovatiivisten hankkeiden avustuksen.

Voit tukea Lahden museoiden kokoelmatyötä ostamalla Kokoelmakummi-tuotteita ja -palveluita tai osallistumalla Kokoelmakummi-vapaaehtoistyöhön. Hankkeen tuotot kohdistetaan vuosittain vaihtuvaan kummiteokseen tai -esineeseen.

Kummituotteet ja -palvelut tulevat myyntiin Malvan museokauppaan lähempänä uuden museon avautumisajankohtaa. Tietoa hankkeesta ja seuraavasta tukikohteesta löydät jatkossa näiltä sivuilta.

Sari Kainulainen
Kokoelmapäällikkö

Viipuri-kokoelman konservointia Kokoelmakummien tuella

Kokoelmakummi-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa konservoitiin Lahden taidemuseon Viipuri-kokoelmaa yhteistyössä Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistyksen kanssa.

Viipuri-kokoelmassa on 70 teosta, jotka evakuoitiin viime sotien aikaan Viipurin taidemuseosta. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö, mutta se on ainaistalletettu Lahteen. Kokoelma on taidehistoriallisesti arvokas kokonaisuus suomalaista ja ulkomaista taidetta 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuoliskolta.

Teosten konservointi tehtiin Kokoelmakummiemme tuella. Kokoelmakummit valitsivat itselleen Viipuri-kokoelman teoksista kummiteoksen, jonka konservointia he rahoittivat. Vastineeksi kummeille tarjottiin ohjelma- ja tuotepaketti.

Tuki mahdollisti 13 teoksen konservointityön. Konservoinnista vastasi taidekonservaattori Nina Robbins. Konservointitoimenpiteillä teosten värit, syvyysvaikutelmat, sävyt, valot ja varjot saatiin jälleen esille siten kuin taiteilija on ne alun perin halunnut esittää.

Malvan auetessa keväällä 2022 yleisön kauan odottama toive tulee toteutumaan, kun esille saadaan vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Lahden taidemuseon kokoelmateoksia – ensimmäisenä rakastetut ja konservoidut Viipuri-kokoelman helmet.

Kokoelmakummeina teosten konservointia hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tukivat

Golden Monrepos -salonkiorkesteri, Helmi Säästöpankki, Iloinen Viipuri -konsertin yleisö, Koiviston Auto, Lahden konservatorio, LähiTapiola Vellamo, Olli Pihkon perikunta, Suomalainen Energiaosuuskunta SEO, Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry, Torkkelin Kilta, Uiburk

Sormien välissä pidellään kaivauslöytöä.

Ryhtyisitkö konservointikummiksi?

Konservointia odottavat sadat maasta löydetyt rautakautiset metalliesineet. Lahden museot tarjoaa yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille ainutlaatuisen mahdollisuuden päijäthämäläisen kulttuurijalanjäljen vahvistamiseen.