Kokoelmakummiksi!

Konservaattori Nina Robbins konservoi Lennart Segerstrålen teosta "Kanahaukka ja Teeri" Lahden museoiden kokoelmakeskuksessa. Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Eetu-Pekka Heiskanen.

Lahden museoiden Kokoelmakummina olet säilyttämässä yhteistä taide- ja kulttuuriperintöämme tuleville sukupolville.

Kokoelmakummien tuki kohdistetaan vuosittain vaihtuvaan kummikohteeseen. Vuosina 2021–2022 kummiemme tuella konservoidaan Malvan julistekokoelmaa ja Viipuri-kokoelman taideteoksia. 

Toimitaan yhdessä edistääksemme työtä, jolla elämästämme ja ajastamme jää jälki. 

Museoidemme kokoelmatyötä voi tukea ostamalla Kokoelmakummi-tuotteita ja -palveluita tai valitsemalla itselleen oman kummikohteen museon kummikokoelmista.  

Kokoelmakummi-toiminnan tunnistaa Kokoelmakummi-logosta. Logossa on esillä, kuinka yhteistä taide- ja kulttuuriperintöä vaalitaan Kokoelmakummiuden kautta yhdessä, hellin käsin. 

Kokoelmakummi-toiminta ja kummikohteet

 • Kokoelmien hoito on yksi museoiden perustehtävistä. Ryhtymällä Lahden museoiden Kokoelmakummiksi teet konkreettisen kulttuuriteon tukemalla museoiden kokoelmien konservointityötä.

  Vuosina 2021-2022 Kokoelmakummi-toiminnan tuki kohdistetaan Lahden kulttuurihistorialliseen kokoelmaan kuuluvan Viipuri-kokoelman taideteosten konservointiin sekä Malvan julistekokoelman konservointiin.

  Tutustu kummikohteisiimme ladattavasta Kokoelmakummi-toiminnan esitteestä.

 • Ostamalla Kokoelmakummi-tuotteita ja palveluita tuet museoidemme kokoelmatyötä. Vuosina 2021-2022 Kokoelmakummiemme tuki kohdistetaan Viipuri-kokoelman taideteosten ja Malvan julistekokoelman konservointityön tukemiseen.

  Tuotteet ja palvelut löydät Malvan museokaupasta ja museoidemme verkkokaupasta. Tuotteet ja palvelut ammentavat museoidemme omista kokoelmista ja tuovat esille niin kokoelmiamme kuin museolaisten ammattitaitoa ja kokoelmien merkitystä.

 • Lahden museoiden Kokoelmakummi-toiminta alkoi vuonna 2019, kun Lahden taidemuseon Viipuri-kokoelman helmiä konservoitiin Kokoelmakummien tuella. Yhteistyötä tehtiin tiiviisti Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistyksen kanssa.

  Viipuri-kokoelmassa on 70 teosta, jotka evakuoitiin viime sotien aikaan Viipurin taidemuseosta. Kokoelman omistaa Viipuri-säätiö, mutta se on ainaistalletettu Lahteen. Kokoelma on taidehistoriallisesti arvokas kokonaisuus suomalaista ja ulkomaista taidetta 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuoliskolta.

  Teosten konservointi tehtiin Kokoelmakummiemme tuella. Kokoelmakummit valitsivat itselleen Viipuri-kokoelman teoksista kummiteoksen, jonka konservointia he rahoittivat. Vastineeksi kummeille tarjottiin Kokoelmakummi-ohjelma- ja -tuotepaketti.

  Tuki mahdollisti 13 teoksen konservointityön. Konservoinnista vastasi taidekonservaattori Nina Robbins. Konservointitoimenpiteillä teosten värit, syvyysvaikutelmat, sävyt, valot ja varjot saatiin jälleen esille siten kuin taiteilija on ne alun perin halunnut esittää.

  Malvan auetessa keväällä 2022 yleisön kauan odottama toive tulee toteutumaan, kun esille saadaan vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Lahden

  taidemuseon kokoelmateoksia – ensimmäisenä rakastetut ja konservoidut Viipuri-kokoelman helmet. Konservoidut teokset ovat nähtävillä Malvan Juuret – Aarteita kokoelmista -näyttelyssä.

  Kokoelmakummeina teosten konservointia hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tukivat:

  Golden Monrepos -salonkiorkesteri, Helmi Säästöpankki, Iloinen Viipuri -konsertin yleisö, Koiviston Auto, Lahden konservatorio, LähiTapiola Vellamo, Olli Pihkon perikunta, Suomalainen Energiaosuuskunta SEO, Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry, Torkkelin Kilta, Uiburk

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää:

Kokoelmakummi-toiminta