Lahden kaupungin taidekokoelma

Vuodesta 1974 lähtien kaupunki on ylläpitänyt ns. kaunistusrahaston varoin erillistä Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teokset on sijoitettu elävöittämään kaupungin virastoja ja laitoksia. Kokoelmaa on kartutettu vuosittain ostoin ja se on taidemuseon hoidossa, vaikka välillä hankintoja on suorittanut kulttuurilautakunta.

Kokoelman pääpaino on paikallisten taiteilijoiden tuotannossa, siihen on luetteloitu myös kaupungin 50 ulkoveistosta (katso Julkiset veistokset) sekä muut julkiset tilaustyöt. Kokoelmassa on 1230 teosta, maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja taidekäsityötä. Sijoitettavien teosten hankintaperiaatteet poikkeavat usein taidemuseon omien kokoelmien muodostamisperusteista. Ratkaisevaa on teoksen sopivuus aiottuun tilaan. Hankinnoilla usein on tuettu paikallisia taiteilijoita. Ideaalina on, että kaupungin ja museon kokoelmat täydentäisivät toisiaan ja että myös sijoitettuja teoksia voitaisiin käyttää näyttelytoiminnassa.

Kaunistusrahaston lakkauttamisen jälkeen kaupungin taideostoja on tehty museon hankintamäärärahoilla. Suurimpiin tilaustöihin on haettu erillistä rahoitusta. Lahdessa ei toistaiseksi ole käytössä ns. prosenttiperiaatetta, jonka mukaan kaupungin julkisten rakennusten kustannuksista noin prosentti osoitettaisiin taidehankintoihin.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.


halonen_halosenniemi1.jpg
Pekka Halonen:
Halosenniemi
1908
öljy kankaalle

launeen_neidot.jpg
Kari Juva:
Launeen neidot
1987
pronssi ja punagraniitti