Lahden kaupungin taidekokoelma

Vuodesta 1974 lähtien kaupunki on ylläpitänyt ns. kaunistusrahaston varoin erillistä Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teokset on sijoitettu elävöittämään kaupungin virastoja ja laitoksia. Kokoelmaa on kartutettu vuosittain ostoin ja se on taidemuseon hoidossa, vaikka välillä hankintoja on suorittanut kulttuurilautakunta.

Kokoelman pääpaino on paikallisten taiteilijoiden tuotannossa, siihen on luetteloitu myös kaupungin 80 julkista taideteosta (katso Julkiset veistokset). Kokoelmassa on 1750 teosta - maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja taidekäsityötä. Sijoitettavien teosten hankintaperiaatteet poikkeavat usein taidemuseon omien kokoelmien muodostamisperusteista. Ratkaisevaa on teoksen sopivuus aiottuun tilaan. Hankinnoilla usein on tuettu paikallisia taiteilijoita. Ideaalina on, että kaupungin ja museon kokoelmat täydentäisivät toisiaan ja että myös sijoitettuja teoksia voitaisiin käyttää näyttelytoiminnassa.

Kaunistusrahaston lakkauttamisen jälkeen kaupungin taideostoja on tehty museon hankintamäärärahoilla. Suurimpiin tilaustöihin on haettu erillistä rahoitusta. Lahdessa ei toistaiseksi ole käytössä ns. prosenttiperiaatetta, jonka mukaan kaupungin julkisten rakennusten kustannuksista noin prosentti osoitettaisiin taidehankintoihin.

Vuonna 2016 tapahtuneen kuntaliitoksen myötä entisen Nastolan kunnan taidekokoelmat - noin 500 teosta - siirtyivät Lahden kaupungin hoitoon.

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Mastola ehdolla vuoden 2019 eurooppalaiseksi museoksi

Radio- ja tv-museo Mastola on valittu European Museum of the Year (EMYA) 2019-kilpailuun.

Sisulla sankariksi -näyttely on avautunut

Huhtikuussa avautunut näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta, aikaa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.


halonen_halosenniemi1.jpg
Pekka Halonen:
Halosenniemi
1908
öljy kankaalle

launeen_neidot.jpg
Kari Juva:
Launeen neidot
1987
pronssi ja punagraniitti