Lahden kaupungin taidekokoelma

Lahden kaupunki ylläpitää erillistä Lahden kaupungin taidekokoelmaa, jonka teoksia sijoitetaan elävöittämään erilaisia julkisia tiloja, kuten kirjastoja ja muita kulttuurilaitoksia, kouluja ja päiväkoteja sekä kaupungin työntekijöiden työtiloja. Kokoelman teoksia on sijoitettu noin sataan eri toimipisteeseen.

 Kokoelmassa on noin 2 300 teosta - maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja taidekäsityötä. Kokoelman pääpaino on paikallisten taiteilijoiden tuotannossa, siihen on luetteloitu myös kaupungin 80 julkista taideteosta ja entisen Nastolan kunnan taidekokoelmat, jotka siirtyivät vuonna 2016 tapahtuneen kuntaliitoksen myötä Lahden kaupungin omistukseen.

Sijoitettavien teosten hankintaperiaatteet poikkeavat usein taidemuseon omien kokoelmien muodostamisperusteista. Ratkaisevaa on teoksen sopivuus aiottuun tilaan. Hankinnoilla on usein tuettu paikallisia taiteilijoita. Ideaalina on, että kaupungin ja museon kokoelmat täydentäisivät toisiaan ja että myös sijoitettuja teoksia voitaisiin käyttää näyttelytoiminnassa.

Kokoelmaa kartutettiin systemaattisesti 1970-80-luvuilla. Kaunistusrahaston lakkauttamisen jälkeen 1990-luvun alussa, hankintoja on pystytty tekemään vähäisesti. Kokoelmaa kartutetaan tällä hetkellä pääasiassa lahjoitusten turvin.  Lahdessa ei toistaiseksi ole käytössä ns. prosenttiperiaatetta, jonka mukaan kaupungin julkisten rakennusten kustannuksista noin prosentti osoitettaisiin taidehankintoihin.

 

Teoksia sijoitetaan vuosittain uusiin kohteisiin. Mikäli olet kiinnostunut lainaamaan kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia taideteoksia tai palauttamaan jo lainassa olevia, ota yhteyttä:

 

Liisa Mäkitalo
Museoamanuenssi
Puh. 044 482 6119
liisa.makitalo(a)lahti.fi

taidekokoelmat(a)lahti.fi

Jussi Jokisen työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.


halonen_halosenniemi1.jpg
Pekka Halonen:
Halosenniemi
1908
öljy kankaalle

launeen_neidot.jpg
Kari Juva:
Launeen neidot
1987
pronssi ja punagraniitti