Julkisen taiteen kierros esittelee äänitaidetta ja veistoksia

Andy Bestin & Merja Puustisen Strange Fruit -veistoksia Finlandia-talolla Helsingissä. Kuva: Jussi Tiainen

Väliaikaisen julkisen taiteen kierros Jujut tuo kesäkuussa ympäristöaiheisia taide-elämyksiä Lahden keskusta-alueelle. Heinäkuussa teokset nähdään Asikkalassa, Heinolassa ja Orimattilassa.  

Valituissa teoksissa ympäristökysymykset näkyvillä  

Jujut-kierroksella nähdään neljä taideteosta viideltä taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ovat Andy Best & Merja Puustinen, Silja Selonen, Marianne Siri ja Jenni Tieaho. Kierros on saanut tukea Kestävä Lahti -säätiöltä ja juhlii Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta.  

– Kun Jujut-kierrosta alettiin suunnitella, etsimme taideteoksia, jotka käsittelevät ihmisen paikkaa maailmassa sekä suhdetta luontoon ja toisiin olentoihin, kuvailee Malvan museoamanuenssi Paula Korte.  

Oma vaikutuksensa teosvalinnoissa oli myös Kuvanveistäjäliiton uudella Isot veistokset -palvelulla, joka lanseerattiin viime syksynä. Palvelun kautta on vuokrattu taiteilijaduo Bestin ja Puustisen ilmatäytteiset Strange Fruit -veistokset sekä Tieahon pajusta ja teräksestä luotu teos Tuuliajolla.  

Lisäksi Jujuissa kuullaan ääniteos Silja Seloselta ja nähdään Lahdessa työskentelevän Marianne Sirin veistos  The World We’re Giving to Future Generations. Sirin teos on Malvan uusin kokoelmahankinta, ja teos hankittiin kokoelmiin erityisesti ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi: Sirin teos yhdistyy vahvasti Lahteen, sillä teoksessa näkyvä muoviroska on kerätty osittain Vesijärven rannoilta – teos muistuttaa, että ympäristötyötä on jatkettava sitkeästi tulevaisuudessakin

Selosen ääniteoksessa urkusävelmäksi on käännetty kaikkien eliöiden yhteisen kantamuodon geeniperimä – Matkakeskuksella voi siis kesäkuussa kuulla sävelmän yli 3,5 miljardin vuoden takaa.  

Teoksia nähtävillä Lahdessa Matkakeskukselta matkustajasatamaan 

Silja Selosen ääniteoksen pääsee kuulemaan kesäkuussa Lahden Matkakeskuksella ja heinäkuussa Vääksyn kanavapuistossa. Andy Bestin ja Merja Puustisen Strange Fruit -veistokset löytyvät Lahdessa Siltapuiston katolta ja myöhemmin Heinolan kirjastolta. Matkustajasatamasta löytyy kierroksen teoksista kaksi: Jenni Tieahon Tuuliajolla tulee esille Sahanpuistoon ja Marianne Sirin veistos on kesä-heinäkuun ajan nähtävillä Sibeliustalolla. Tuuliajolla-veistos jatkaa heinäkuussa matkaansa Orimattilan Veteraanipuistoon.  

– Alueellisena vastuumuseona Malva toimii koko Päijät-Hämeen alueella, joten on hienoa luoda taidekohtaamisia myös Lahden ulkopuolella, iloitsee aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell. 

Teokset ovat esillä Lahdessa 10.6.‒4.7. ja muissa kunnissa 8.7.‒1.8. Koska teoksia pystytetään jo aiemmin, on niihin törmääminen mahdollista jo aiemmin avajaisviikolla.  

Jujut-kierroksen toteuttavat Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahden kaupunkiympäristö ja Taiteen edistämiskeskus.  

Lisätietoja

Elisa Lindell
Vastuumuseotutkija

Alueellinen taidemuseotyö ja julkinen taide