Tapahtumat

Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön -hankkeen tulosten esittelytilaisuus

Tapahtuma on päättynyt

Päijät-Hämeen ja Kainuun alueellisissa vastuumuseoissa vuoden 2023 alusta käynnissä ollut Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön -hanke on päättymässä elokuun lopulla. Olet lämpimästi tervetullut kuulemaan hankkeessa tehdystä työstä sekä tutustumaan kehitettyyn Collecte-kulttuuriympäristöjärjestelmään ja tämän tulevaan käyttöön Lahden museoissa ja Kainuun museossa.

Tervetuloa linjoille. Liity tilaisuuteen tästä.

Tilaisuuden kesto on noin tunti, jonka jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Esittelytilaisuus on kaikille avoin.

Tilaisuuden ohjelma:

Avauspuheenvuoro
museonjohtaja ja hankkeen ohjausryhmän pj Antti Mäkinen, Kainuun museo
Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön hanke – toteutus ja tuotokset
projektipäällikkö Anna-Riikka Vaden, Lahden museot
Collecte kulttuuriympäristö
Mikko Sola, Userix Oy
Kulttuuriympäristöjärjestelmän käyttö vastuumuseoiden toiminnassa – tilanne nyt, tulevaisuuden suunnitelmat ja kuntien (maankäytön, kaavoituksen ja rakennusvalvonnan) käytön mahdollisuudet
Päijät-Häme, rakennustutkija Roosa Ruotsalainen, Lahden museot
Kainuu, rakennustutkija Sanna Alavaikko, Kainuun museo
Kysymykset & kommentit

Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön – Kulttuuriympäristötiedon digitalisointi ja saavutettavuuden parantaminen kuntien toiminnassa -hanke toteutettiin Lahden museoiden ja Kainuun museon yhteistyönä 1.1.2023 – 31.8.2024 Valtionvarainministeriön kuntien digitalisaation edistämisavustuksen tuella.

Hankkeessa kehitettiin rakennetusta kulttuuriympäristöstä tuotetun tiedon digitaalista tallentamista ja käsittelyä Päijät-Hämeen ja Kainuun alueellisissa vastuumuseoissa toteuttamalla museoille kulttuuriympäristöjärjestelmä. Kuntien maankäytön, kaavoituksen ja rakennusvalvonnan tarpeita huomioiden järjestelmään kehitettiin rajapinta parantamaan kulttuuriympäristötiedon saatavuutta ja käyttöä museoiden toiminta-alueiden kunnissa. Järjestelmään on jatkossa mahdollista tallentaa kuntien tuottamat rakennetun kulttuuriympäristön selvitykset.

Hankkeessa pyrittiin parantamaan ja yhdenmukaistamaan selvityksissä tuotetun ja tallennetun tiedon laatua tuottamalla ohjeita eri tarpeisiin. Ohjeita laadittiin niin kunnille selvitysten tilaamisen tueksi kuin kulttuuriympäristöselvitysten tekijöille esimerkinomaisiin selvitystyyppeihin ja näiden tallentamiseen.