Tapahtumat

Päijät-Hämeen museopäivä

Tapahtuma on päättynyt

Vuoden 2023 Päijät-Hämeen museopäivä järjestetään Padasjoella. Museopäivän isäntinä toimivat Padasjoen kunta, Enni Idin taiteilijakoti ja Padasjoki-seura. Tänä vuonna juhlitaan museopäivän 50-vuotista taivalta, sillä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973 Lahdessa.

Museopäivän ohjelmassa on luvassa puheenvuoroja historiallisista pihoista ja puutarhoista sekä uuden kotiseututalon pihan suunnittelusta. Mainiemen sahan alueen uuskäyttöä esitellään kiertotalouden näkökulmasta. Lisäksi ohjelmassa on katsaus museokentän ajankohtaisiin asioihin ja Päheet museot –viikon palautteeseen. Museopäivän tutustumiskohteita ovat Padasjoen uusi kotiseututalo, Enni Idin taiteilijakoti, Makasiinimuseo ja Mainiemen saha.

Museopäivä on tarkoitettu kaikille maakunnan museoissa ja kotiseutuyhdistyksissä/seuroissa toimiville sekä kuntien museoissa työskenteleville ja/tai museotoiminnasta vastaaville. Päivä tarjoaa mahdollisuuden maakunnan museotoimijoiden verkostoitumiselle ja viimeisimpien museokentän kuulumisten vaihtamiselle.

Ilmoittautumiset Päijät-Hämeen museopäivään 14.8.2023 mennessä tutkija Marja Lähteenmäelle sähköpostilla marja.lahteenmaki@lahti.fi tai p. 044 482 6922. (Ilmoita myös erityisruokavaliot.) 

Ohjelma:

9.15 Aamukahvit tarjolla kunnan valtuustosalissa (Kellosalmentie 20)

9.30 Tervetulosanat, vs. kunnanjohtaja Jouni Häkkinen

9.45 Museorakennusten pihat ja puutarhat, kunnanpuutarhuri Tuija Puranen

10.15 Mainiemen monet vaiheet – muutos ja pysyvyys kulttuuriympäristössä, erityisasiantuntija Reetta Nousiainen, Hämeen ELY-keskus.

10.45 Ajankohtaista museokentällä, tutkija Marja Lähteenmäki, Lahden museot. Päheet museot -viikon palautetta ja ajankohtaisia museoita koskevia asioita syksylle.

11.30 Lounas ravintola Pitokärjessä (Majantie 50) (lohikeitto, leipä, jälkiruoka ja kahvi). Ilmoita erityisruokavaliosta ilmoittautumisen yhteydessä.

12.45 Enni Idin taiteilijakoti (Kellosalmentie 579). Opastus Enni Idin elämänvaiheisiin ja taulujen teemoihin. Vapaa tutustuminen taiteilijakotiin ja muurari-Eetun pajaan.

13.45 Mainiemen saha (Mainiemen sahantie). Mainiemen sahan historia ja kunnostusprojekti. Tutustuminen tiloihin. Oppaana Padasjoen kunnan ympäristösihteeri ja matkailuvastaava Maria Virtanen.

14.30 Kotiseututalo ja iltapäiväkahvit (Kellosalmentie 125). Kotiseututalon kunnostusprojektin ja talon näyttelyiden esittely.

15.15 Tutustuminen Padasjoen kotiseutumuseoon (Kuusikuja 1). Padasjoki-seuran puheenjohtaja Kirsi Pykälistö kertoo museosta.

Liikkuminen kohteiden välillä tapahtuu omilla autoilla ja mieluiten kimppakyydeillä.