Tapahtumat

Päijät-Hämeen museopäivä

Tapahtuma on päättynyt

Vuoden 2021 Päijät-Hämeen museopäivä järjestetään Hämeenkoskella Hollolassa. Museopäivän isäntänä toimii Koski-seura ry.

Museopäivän ohjelmassa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja. Museoviraston erityisasiantuntija Leena Marsio kertoo aineettomasta kulttuuriperinnöstä ja herättelee museoita ja yhteisöjä tunnistamaan ja osallistumaan oman alueemme aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen. Lisäksi ohjelmassa on tarjolla tietoa paikallishistoriallisten opasreittien tekemisestä Citynomadi sovellukseen, ajankohtaisista asioista museokentällä sekä katsaus Päheet museot -museoviikon palautteeseen ja kokemuksiin. Museopäivän tutustumiskohteita ovat muun muassa Hämeenkosken kotiseutumuseo ja Hankalan pellavaloukku.

Museopäivä on tarkoitettu kaikille maakunnan museoissa ja kotiseutuyhdistyksissä/seuroissa toimiville sekä kuntien museoissa työskenteleville ja/tai museotoiminnasta vastaaville. Päivä tarjoaa mahdollisuuden maakunnan museotoimijoiden verkostoitumiselle ja viimeisimpien museokentän kuulumisten vaihtamiselle.

Museopäivän aamupäivän puheenvuorot myös striimataan suorana Lahden museoiden YouTube kanavalle.

Ilmoittautumiset Päijät-Hämeen museopäivään 19.9.2021 mennessä tutkija Anna-Riikka Vadenille sähköpostilla anna-riikka.vaden@lahti.fi tai p. 050 3985492

Päijät-Hämeen museopäivä toteutetaan alueella voimassa olevien koronarajoitusten puitteissa. Saavuthan paikalle vain terveenä, käytät maskia ja muistat turvavälit sekä hyvän käsi- ja yskimishygienian.

Ohjelma:

9.00 Aamukahvi tarjolla Hämeenkosken Seuralassa, (Asikkalantie 1)

9.15 Tervetulosanat, pj Kari Kaivola, Koski-seura ry ja kulttuurituottaja Nea Uusisalo, Hollolan kunta

9.30 Aineeton kulttuuriperintö, erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto
Mitä on aineeton kulttuuriperintö? Miten sitä vaalitaan? Miten museot, kotiseutuyhdistykset, seurat ja yhteisöt voivat osallistua aineettoman kulttuuriperinnön tunnistamiseen, vaalimiseen ja säilyttämiseen? Muun muassa näistä ja muista aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvistä teemoista luvassa mielenkiintoinen tietopaketti. Aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle.

10.25 Tauko, n. 5 min.

10.30 Ajankohtaista museokentällä, tutkija Anna-Riikka Vaden, Lahden museot
Päheet museot -viikon palautetta ja ajankohtaisia museoita koskevia asioita syksylle.

11.00 Hämeenkosken kylien historiaa [Koskenkylä, Huljala, Uusi-Pätilä] Citynomadilla, Pauli Helén, Anja Hiidenheimo ja Tero Heinonen, Koski-seura ry

11.45 Yhteinen lounas Seuralassa.
(Lihapata tai kasvisvaihtoehto, peruna, salaatti, leipä, ruokajuomat)

12.45 Tutustuminen Hämeenkosken kotiseutumuseoon ja Citynomadin opastusreittiin kotiseutumuseon ympäristössä ja Pyhän Laurin kirkon raunioilla (Keskustie 36)
Jakaudutaan kahdeksi ryhmäksi, joista toinen tutustuu ensiksi museoon ja toinen opastusreittiin – ja sitten päin vastoin.

14.15 Tutustuminen Hankalan pellavaloukkuun (Pellavakuja 50)
Hankalan pellavaloukkua esittelee Mervi Jarkko-Suomi.
Nautimme iltapäivän päätöskahvit pellavaloukulla.

15.30 Museopäivä päättyy

Liikkuminen kohteiden välillä tapahtuu omilla autoilla/kimppakyydeillä tai osin kävellen.