Lahden Historiallinen museo juhlii avajaisiaan 6.6.2024

Historiallinen museo avautuu alkukesästä 2024 kahden uuden näyttelyn voimin. Museomme tulee olemaan tärkeä osa päijäthämäläistä kulttuuriperintöä ja päijäthämäläisyyttä. Se toimii tiedonlähteenä ja auttaa sekä alueemme asukkaita että täällä vierailevia ymmärtämään alueemme nykyisyyttä menneisyyden valossa.

Uusi päänäyttely Hyvä paikka, pureutuu päijäthämäläiseen arjen historiaan jääkauden jälkeiseltä ajalta nykypäivään. Näyttelyn on käsikirjoittanut Helsingin yliopiston teatterihistorian dosentti Mikko-Olavi Seppälä, ja sen sisältöjä on ollut koostamassa laajasti eri tutkijoita. Näyttelyä varten on myös tehty uutta tutkimusta, jonka avulla Päijät-Hämeen historiaa voidaan avata uudella tapaa. Osana näyttelyä nähdään myös vaihtuvia osuuksia, kuten Muistamon osallistavien keskusteluiltojen pohjalta kerätyt piennäyttelyt Mainiemen sahayhteisö ja evakkoteemainen Perillä sekä tutkimuksen pohjalta koottu muinaispuvun replika Kirkk’ailanmäeltä.

Museon toisen kerroksen valtaa taiteilijakollegion luoma näyttely Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia. Näyttelyn takana ovat valokuvaaja, tutkija Hanna Koikkalainen; sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen ja muusikko Anne-Mari Kivimäki. Näyttelyn kuratoi amanuenssi Ilkka Kuhanen. Lahden Historiallisen museon Kotiin -näyttely kertoo kodin jättämisestä ja evakkomatkasta. Näyttelyn teoksia on ollut esillä eri puolilla Suomea ja Venäjää. Tällä kertaa ”soiva valokuvanäyttely” on tuotu Lahteen, jossa Karjalan evakkojen perintö elää vahvana.

Historiallisessa museossa on myös varattavia kokoustiloja ja tilaa tapahtumatoiminnalle. Esimerkiksi kolmanteen kerrokseen tulee yhteistyöskentelytilaa luokkien ja ryhmien käyttöön. Museon perusparannus, näyttelytilojen uudistukset sekä puistoremontti ovat myös olleet osa kokonaisuudistusta. Lisäksi museon perinteinen asehuone on uudistettu ja avautuu museon avautuessa!

”Museossamme aika elää. Aika ei ole pysähtynyt eikä mennyt. Siitä pitävät huolen samaistuttavat hahmot ja moniaistinen kerronta. Meillä historian aikakaaret tulevat suoraan iholle ja haluamme tarjota jokaiselle kävijälle jotakin kuultua, nähtyä tai koettua, joka jää ajatuksiin.”

– projektipäällikkö Ilkka Kuhanen

Lehdistötilaisuus on katseltavissa tallenteena 22.2: https://www.youtube.com/@Lahdenmuseot/videos

Ilkka Kuhanen
Näyttelyamanuenssi
Päivi Roivainen
Näyttelypäällikkö
Nea Vallas
Näyttelyamanuenssi