Kotieläimiä ja käpylehmiä – Päheet museot -viikko käynnistyy lauantaina

Päheet museot – museoviikko Päijät-Hämeessä on maakunnan yhteinen tapahtumaviikko, joka järjestetään 29.6.-7.7.2024. Tapahtumarikas viikko tuo eläinteemaista ohjelmaa ympäri maakuntaa. 

Luvassa on perinteisten opastusten ja näyttelyiden ohella esimerkiksi osallistavia työpajoja, joissa vierailijat pääsevät itse valmistamaan jotain merkityksellistä joko yhteisesti tai kotiin vietäväksi. 

Lahden museoiden museoharjoittelija Lilian Kiander pohtii Päheet museot -viikon vaikutusta yhteisöllisyyteen ja historiakasvatukseen:  Museoviikko yhdistää osallistujat taiteen ja historian äärelle. Tapahtumissa voi tutustua entisaikojen elämään ja miettiä ihmisten ja eläinten välistä suhdetta. Viikko rakentaa yhteistyötä myös museoalan ammattilaisten ja vapaaehtoistoimijoiden välillä.  

Kiander oli mukana suunnittelemassa Nastolan kotiseutumuseolla maanantaina 1.7. järjestettävää koko perheen pihatapahtumaa, jossa harjoittelija pääsee itse osallistamaan kävijöitä työpajoissa. Käpyeläinpajassa voi askarrella itselleen perinteikkään lelun, ja kiinnostuneet voivat seurata myös villan karstausta. Museoviikon tämän kesäinen eläinteema näkyy myös todellisten eläinten muodossa, kun pihalle saapuu Suomenhevonen kyydittämään halukkaita hevoskärryillä. 

Museoviikon runsas ohjelmisto tarjoaa kokemuksia kaikenikäisille ja kaikille aisteille. Kävijät voivat esimerkiksi osallistua lautapelin suunnitteluun, seurata sahtimestaruuskilpailua tai viihtyä taikuritontun korttitempuilla. Musiikkia löytyy moneen makuun unohtamatta perinteistä suomalaista runonlaulua ja harmonikan sointuja. Käsityönnälkäisille on tarjolla tekemistä aina pitsin nypläyksestä puukäsitöiden ihailuun. Taidetyöpajoissa on teemaan liittyen paljon eläinaiheista maalattavaa ja askarreltavaa, ja useissa kohteissa voi tavata myös oikeita eläimiä. 

Tapahtumaviikkoon kuuluvat monessa kohteessa myös pidennetyt aukioloajat tai avoimet ovet. 

Koko viikon ohjelma löytyy museoviikon verkkosivuilta: lahdenmuseot.fi/paheetmuseot 

Lahden museot koordinoi museoviikon toteutusta Päijät-Hämeen alueellisena vastuumuseona yhdessä Päijät-Hämeen museoiden työryhmän kanssa. 

Lisätiedot:

Jelena Postari
Vastuumuseotutkija
Elisa Lindell
Vastuumuseotutkija