Päijät-Hämeen ja Kainuun alueellisten vastuumuseoiden käyttöön uusi kulttuuriympäristön tietojärjestelmä
Lahden museoiden ja Kainuun museon yhteishanke tuotti museoiden käyttöön uuden tietojärjestelmän sekä paransi kulttuuriympäristötiedon käytön mahdollisuuksia Päijät-Hämeen ja Kainuun alueen kunnissa.
Elokuun lopussa päättyneellä Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön – Kulttuuriympäristötiedon digitalisointi ja saavutettavuuden parantaminen kuntien toiminnassa -hankkeella autettiin museoita kokoamaan ja tallentamaan alueen kulttuuriympäristöselvityksissä tuotetut tiedot jatkossa yhteen järjestelmään.
– Kuntien maankäytön suunnittelun, kaavoituksen ja rakennus- ja korjaushankkeiden yhteydessä tuotetaan arvokasta selvitystietoa etenkin paikallisista kulttuuriympäristökohteista. Tieto jää hankkeiden jälkeen usein hankalasti hyödynnettäväksi, vaikka tiedolle on käyttöä museoiden lisäksi esimerkiksi rakennusvalvonnassa, toteaa Lahden museoiden rakennustutkija Roosa Ruotsalainen.
Kulttuuriympäristöjärjestelmä kehitettiin osaksi museoiden käytössä olevaa Collecte kokoelmanhallintajärjestelmää. Jatkossa järjestelmään on mahdollista tallentaa kuntien tuottamat rakennetun kulttuuriympäristön selvitykset jo näiden tekovaiheessa. Alueen kunnat pystyvät hyödyntämään tallennettua tietoa rajapinnan kautta omissa paikkatietojärjestelmissään mm. kaavoituksen ja rakennusvalvonnan tarpeisiin. – Keskiössä on ollut kulttuuriympäristötiedon saatavuuden ja käytettävyyden parantaminen kuntien viranomaistyössä, jatkossa kehitämme myös tiedon avaamista yleisölle, lisää Ruotsalainen.
Lahden museoille ja Kainuun museoille järjestelmä mahdollistaa pitkään kaivatun siirtymisen kulttuuriympäristötiedon ja -kohteiden digitaaliseen käsittelyyn. Hankkeessa tuotettiin uuden työtavan tueksi ohjeita ja muistilistoja, joilla pyritään myös parantamaan ja yhdenmukaistamaan selvityksissä tuotetun ja tallennetun tiedon laatua. Ohjeita laadittiin niin kunnille selvitysten tilaamisen tueksi kuin kulttuuriympäristöselvitysten tekijöille esimerkinomaisiin selvitystyyppeihin ja näiden tallentamiseen.
Hankkeessa tuotetut ohjeet on julkaistu avoindata.fi palvelussa ja ne ovat vapaasti hyödynnettävissä.
Linkkejä Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön hankkeen materiaaleihin
Kulttuuriympäristötieto hyötykäyttöön – Kulttuuriympäristötiedon digitalisointi ja saavutettavuuden parantaminen kuntien toiminnassa -hanke toteutettiin Lahden museoiden ja Kainuun museon yhteistyönä 1.1.2023 – 31.8.2024 Valtionvarainministeriön kuntien digitalisaation edistämisavustuksen tuella.