TAKO-verkosto esittelee koronadokumentointia – myös Lahden museot tallensi poikkeusaikaa

Koronapandemian alkaessa moni suomalainen museo ryhtyi dokumentoimaan ja keräämään tietoa poikkeusoloista kokoelmiinsa.  Syksyllä 2021 on tullut aika esitellä, mitä koronaan liittyen museoihin on tallennettu ja kuinka tallennustyötä on toteutettu. Viikolla 40 (4.–8.10.2021) museot esittelevät korona-aiheisia päivityksiä omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

Huhtikuussa 2020 museoiden Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto eli TAKO alkoi koordinoida toteutettuja ja suunnitteilla olevia korona-aiheisia nykydokumentointeja. Se järjesti keskustelutilaisuuden yhteisistä käytännöistä sekä antoi vinkkejä dokumentointityöhön poikkeuksellisessa tilanteessa. Keväästä 2020 alkaen museokokoelmat ympäri Suomen ovat täydentyneet monipuolisilla koronaan liittyvillä teemoilla.

Myös Lahden museot tallensi koronan ensimmäiseen aaltoon liittyviä tunnelmia. Keräyksen tuloksena museon kokoelmaan tallennettiin haastatteluita, valokuvia ja vapaamuotoisia muisteluita. Lahden museoiden tallennusvastuuseen kuuluvat vanhuuteen liittyvät ilmiöt.

Aineistosta koottiin verkkonäyttely, joka sai nimen Kaksi kuuta koronasta – puoli kuuta kesään. Se käsittelee vanhusväestön tunnelmia ensimmäisenä koronakeväänä. Näyttelyn tekstit ja nimi on lainattu Lahden museoiden koronadokumentointikeräyksen kirjoittajilta. Museon valokuvaajan Eetu-Pekka Heiskasen valokuvat sulkeutuneista liiketiloista, etäisyyttä pitävistä ihmisistä sekä autioista kaduista vuorottelevat tekstilainausten kanssa.

Muistelutekstit kattavat keväästä 2020 kahden kuukauden mittaisen ajan. Monet muistelut päättyvät toukokuun puoliväliin, jolloin jo aavisteltiin kevättä sekä helpottavia koronarajoituksia. Näyttely on nähtävissä Lahden historiallisen museon verkkosivuilla.

Seuraa julkaisuja TAKO-verkoston puitteissa verkkosivuilla www.takoverkosto.fi ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #koronadokumentointi ja #takoverkosto.