Yleisö löysi tiensä museoihin Päheet museot -museoviikolla

Nastolan kotiseutumuseon pihatapahtuma Päheet museot -museoviikolla. Kuva: Anna-Riikka Vaden/Lahden museot.

Heinäkuun alussa järjestetty Päheet museot – museoviikko Päijät-Hämeessä tavoitti hyvin yleisönsä ja vakiinnutti asemansa maakunnan kesätapahtumien joukossa. 

Toista kertaa järjestetty Päheet museot -museoviikko 2.–10.7.2022 onnistui yli odotusten – sekä tapahtumien että kävijöiden määrä kasvoivat edellisvuodesta. Museoviikkoon osallistuneissa museoissa ja tapahtumissa vieraili viikon aikana yhteensä yli 6 300 kävijää. Teemaviikossa oli mukana 28 museokohdetta, ja viikon aikana järjestettiin yhteensä 140 tapahtumaa ja/tai avointen ovien päivää. Jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa oli mahdollisuus vierailla museossa viikon aikana. 

Museoviikon kävijämäärä kasvoi vuoden takaisesta yli tuhannella kävijällä ja tapahtumia järjestettiin 50 viime vuotta enemmän. Yhteinen teemaviikko lisäsi etenkin pienten paikallismuseoiden kävijämäärää ja paransi näiden näkyvyyttä. Koronarajoitusten poistuminen mahdollisti myös isommat tapahtumat ja runsaalla tarjonnalla pystyttiin tavoittamaan hyvin muutenkin vilkkaan tapahtumakesän yleisö. 

– Paikallishistoria ja kulttuuriperintö kiinnostavat ja museot ovat pitkään olleet nosteessa, joten Päheet museot -museoviikon kaltaiselle paikalliselle teemaviikolle on selkeä tilaus, iloitsevat museoviikon koordinoinnista vastanneet Lahden museoiden tutkijat Elisa Lindell ja Anna-Riikka Vaden. – Moni museo kertoikin museoviikon kävijöiden olleen liikkeellä erityisen hyvällä mielellä ja kiinnostuneella asenteella, jatkavat tutkijat. 

Kesän positiiviset kokemukset, kasvanut kävijämäärä ja tyytyväiset järjestäjätahot osoittavat, että Päheet museot -museoviikko on vakiinnuttamassa asemansa maakunnan kesätapahtumien joukossa. Päheet museot -museoviikko tullaan järjestämään jälleen kesällä 2023. Museoviikko toteutetaan päijäthämäläisten museoiden yhteistyönä, ja toteutusta koordinoi Päijät-Hämeen alueellisena vastuumuseona toimiva Lahden museot. 

Lisätiedot:

Anna-Riikka Vaden
Projektipäällikkö
Elisa Lindell
Vastuumuseotutkija
Päheet museot logo.

Päheet museot – museoviikko Päijät-Hämeessä

Museoviikko järjestetään vuosittain heinäkuun alussa. Viikolla on runsaasti tapahtumia, toimintaa ja avoimia ovia maakunnan museoissa.

Ilmoittautuminen museoviikkoon käynnistyy maalis-huhtikuussa ja ohjelma julkaistaan alkukesästä.