Arkeologinen tutkimus

Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo toimii Päijät-Hämeen arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijaviranomaisena, joka antaa neuvontaa, asiantuntijalausuntoja, osallistuu viranomaisneuvotteluihin sekä kehittää ja edistää kulttuuriympäristön vaalimista, toimialansa yhteistyötä sekä kulttuuriympäristötiedon digitaalista tallentamista ja saatavuutta. Museo harjoittaa arkeologista tutkimusta koko maakunnan alueella, seuraa alueen maankäyttöä, neuvoo ja suorittaa tarvittaessa pelastuskaivauksia, maastotarkastuksia ja inventointeja. Vastuumuseolle voi toimittaa tutkittavaksi löytöjä, joita epäilee esihistoriallisiksi/historiallisiksi sekä pyytää arkeologeja maastoon tarkastamaan kohdetta, jota epäilee muinaisjäännökseksi.

Mahdollisimman monet museon arkeologisista tutkimuksista pyritään julkaisemaan joko artikkeleina tai kirjoina. Tunnetuimpia julkaisujen kohteita ovat olleet Lahden Renkomäen Ristolan kivikautinen asuinpaikka ja Hollolan Kapatuosian linnavuori sekä Porvoonjoen varren esihistoriaan liittyvät hankkeet. Tällä hetkellä julkaisun alla ovat vuonna 2013 museon Lahden torilla suorittamat, Suomen kaikkien aikojen suurimmat arkeologiset kaivaukset, joissa tutkittiin tulipalossa 1877 tuhoutuneen Lahden kylän jäännöksiä ja kylää edeltäneitä asutusvaiheita.

Lahden kaupunginmuseon, Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon palveluksessa on yksi kokopäiväinen arkeologi. Useita arkeologeja, alan opiskelijoita ja koululaisia työskentelee museon kaivauksilla lyhytaikaisissa työsuhteissa.

Yhteystiedot:

Tutkija/arkeologi Esko Tikkala
Puh 044 48226373
etunimi.sukunimi(at)lahti.fi
- Arkeologinen kulttuuriperintö ja kenttätyöt
- Maankäytön seuranta ja suojeluasiat

 

Tarinoita torin alta -aineistopaketti koulujen käyttöön

Lahden museoiden koostama aineistopaketti Tarinoita torin alta on julkaistu Finna Luokkahuoneessa.

Pysäkkinäyttöjen taidehanke Risteyksessä käynnistyy 1.1.2021

Tammikuussa nähdään Laura Konttisen teos Talo ja museon kokoelmista Markus Heikkerön teos Churning of the Sea.

Katso kuvia Ihanasti laulettu -yhteislaulutilaisuudesta

Radio- ja tv-museo Mastolan pihalla järjestetty yhteislaulutilaisuus, jossa laulettiin Leevi and the Leavingsien rakastettua tuotantoa Minja Kosken, Mikael Saaren ja Niklas Hagmarkin johdolla.

Julistetriennalen ilmoittautumista jatkettu 14.12. asti

Ilmoittautumista Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on jatkettu viime hetken ilmoittautumisen tasoittamiseksi.

Suomen naiset ladulla ja mäessä -julkaisu ilmestynyt

Suomen naiset ladulla ja mäessä tarjoaa elävän ja monipuolisen yleiskatsauksen naisten kilpahiihdon ja mäkihypyn historiaan Suomessa. Teoksessa perehdytään myös harrastehiihtoon, valmennuksen saloihin sekä eri aikakausien hiihtomuotiin.

 

 

web_1_varhaiskampakeramiikka.jpg