Lahden kaupunginmuseon arkeologian yksikön projekteja

Vuosina 2000-2002 Lahden kaupunginmuseo koordinoi kahta EU-rahoitteista hanketta, Porvoonjoen asutustutkimushanketta jaEsihistoriamatkailuhanketta sekä vuosina 2003-2004 museo toteutti Karjalan kannaksella, Etelä-Karjalassa ja Päijät-HämeessäVuoksenlaakson kulttuurimatkailureitti-nimisen EU-hankkeen.

Vuoksenlaakso

Vuonna 2003 alkoi Lahden kaupunginmuseon arkeologian yksikön koordinoima interreg-hanke, Vuoksenlaakson kulttuurimatkailu, jonka tarkoituksena oli luoda Karjalan kannaksen alueelle, Vuoksen jokilaaksoon, kulttuurimatkailureitti suomalaisille matkailijoille. Hankkeen yhteydessä suoritettiin kenttätöitä Karjalan kannaksella, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Tällä sivustolla esitellään lyhyesti hankkeen taustat ja kulttuurimatkailureitin kohteet.

Vuoksenlaakso

Esihistoriamatkailuhanke

Lahden kaupunginmuseon Esihistoriamatkailuhanke toteutettiin Päijät-Hämeessä Hollolan, Lahden, Nastolan, Orimattilan ja Sysmän alueella. Hankkeessa tuotteistettiin muinaisjäännöksiä ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita matkailijoiden käyttöön. Kohteet soveltuvat sekä perinteiseen matkailuun nähtävyyksinä sekä elämysmatkailuun esimerkiksi pyöräily- ja vaellusratsastusreittien osaksi.

Esihistoriamatkailuhankkeen kohteisiin kuuluvat mm. Lahden Ristolan kivikautinen asuinpaikka, Lahden Myllysaari, Hollolan Kapatuosian linnavuori, Orimattilan Tönnön myllyalue ja Nastolan Ruuhijärven kulttuuripolku.

Hankkeen puitteissa järjestettiin erilaisia tapahtumia, esitelmiä, näyttelyitä sekä koulutettiin matkaoppaita. 
Hankkeen loppuvaiheessa ilmestyi Riikka Alvikin kirjoittama Aikamatka esihistoriaan - Päijät-Hämeen esihistoriaa ja kohteita kulttuurimatkailijalle.

Porvoonjoen asutustutkimushanke

Porvoonjokilaakson maisemassa on nähtävissä ihmisen vaikutus kautta vuosituhansien. Jokea pitkin ovat kulkeneet kivikauden metsästäjät, sen yläjuoksulla syntyi rautakaudella rikas asutuskeskus ja historiallisella ajalla hyvinvoivia kyliä ja kartanoita. Ympäristöministeriön asettama työryhmä nimesi vuonna 1992 Porvoonjokilaakson yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Vuonna 2000 Lahden kaupunginmuseo käynnisti Porvoonjoen asutustutkimus - Kansallismaiseman syntyvaiheet ja tulevaisuus - hankkeen, jonka määränä oli selvittää kansallismaiseman syntyvaiheita ja kehitystä aina jääkaudesta meidän päiviimme asti. Vuosien 2000-2002 aikana Porvoonjoen yläjuoksun muinaisjäännöksiä, rakennettua kulttuuriympäristöä ja perinnemaisemia tutkittiin arkeologian, historian, geologian, kasvitieteen, kansatieteen ja rakennustutkimuksen keinoin. Hankkeen tutkimusalueeseen kuuluivat Hollolan, Lahden, Orimattilan kuntien alueet. Myös Pukkilan kunnan alueella on tehty aiheeseen liittyvää muinaisjäännösten kartoitusta.

Hankkeessa ilmestyi kaksi julkaisua - Hannu Poutiaisen toimittamaSukupolvien maisema - Porvoojokilaakson kansallismaiseman syntyvaiheita sekä Antti Lahelman toimittama Porvoonjoen yläjuoksun esihistoriallisia ja kulttuurihistoriallisia kohteita Lahden, Hollolan ja Orimattilan alueella.

Muinaispolut.fi - Porvoonjoen kulttuuripolku

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

UUSI JULKAISU Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista

Helmiä Lahden taidemuseon kokoelmista esittelee komean valikoiman teoksia Lahden taidemuseon kokoelmista.

Radio- ja tv-museon museokauppa on nyt verkossa

Museokauppaan pääset netissä museon ollessa suljettuna.